Senatorii PD-L contesta obligativitatea respectarii Constitutiei

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 15:36
2456 citiri
Senatorii PD-L contesta obligativitatea respectarii Constitutiei

Democrat-liberalii si social-democratii trag fiecare cat pot de sefia Senatului, PD-L ajungand chiar sa sustina ca articolele din Constitutia Romaniei nu sunt obligatorii decat daca se regasesc si in "dispozitiv".

Ei au revenit, insa, dupa ce Mircea Geoana le-a atras atentia ca nu este vorba despre o suspendare, ci despre o revocare: "Dorim sa facem o rectificare. Vorbeam de revocarea din functie a presedintelui Senatului, nu de suspendare", a spus, miercuri, senatorul social-democrat Traian Igas.

"Vrem ca Senatul Romaniei sa fie o institutie echilibrata si constatam ca in ultima perioada prin demersurile pe care le-a facut PSD si Mircea Geoana acest partid a inceput sa rupa lucrurile in Senatul Romaniei. Ne vom exercita dreptul de senatori astfel incat sesizarea si cererea nostra care va fi inaintata Biroului Permanent va fi formulata de catre senatori, nu de catre grupurile parlamentare.

PD-L cere supendarea lui Geoana din functia de presedinte al Senatului

In primul si in primul rand, nu este vorba neaparat de o decizie luata din punct de vedere politic, ci de incalcari ale regulamentului. Si noi avem dreptul ca acest abuz sa fie sanctionat si sanctiunea care este cunoscuta de Constitutie este revocarea din functie. Nimic in Romania lui 2010 nu poate sa cenzureze dreptul Senatului ca prin vot sa rezolve orice problema", a mai spus Igas.

Daca prevederea din Constitutie e in dispozitiv, e obligatorie, daca nu, nu

La Senat, vechiul regulament prevedea ca presedintele acestui for poate fi schimbat si la cererea unei treimi din numarul total de alesi sau prin adunarea de semnaturi a jumatate plus unu din numarul alesilor acestei camere, nu numai la solicitarea expresa a grupului parlamentar din care face parte.

Geoana spune ca nu poate fi revocat decat daca asa vrea PSD

Numai ca o decizie a Curtii Constitutionale a dat peste cap de ani buni orice tentativa de revocare a presedintelui Senatului la initiativa altor grupuri parlamentare decat cel care l-a propus initial pentru aceasta functie.

Pentru ca aceste prevederi se bateau cap in cap cu alte prevederi din regulament, o hotarare a Curtii Constitutionale din 2005 a anulat aceste cai de atac, astfel incat revocarea sefului acestei Camere se mai poate face acum doar la solicitarea expresa a grupului parlamentar care l-a propus initial.

Mai mult, in cazul in care actualul presedinte ar fi debarcat din functie, tot PSD ar avea dreptul sa faca o noua nominalizare pentru acest post in sesiunea legislativa 2009-2013.

Cum poate fi revocat presedintele Senatului?

Senatorii PD-L sustin, insa, ca a fost lasata o "portita" si ca presedintele Senatului poate fi revocat si fara PSD, avand in vedere ca a comis un abuz.

"E foarte important faptul ca la acel moment Curtea Constitutionala a lasat o poarta deschisa. In aceasta tara, indiferent cine ai fi, presedinte al Romaniei, al Senatului, daca ai abuzat de functie, sa aiba posibilitatea sa te revoce din functie.

In conformitate cu regulamentul Senatului, orice senator, grup de senatori, si plenul trebuie sa se pronunte in conditiile in care noi vorbim de incalcari ale regulamentului, de abuz de functie", a spus senatorul Iulian Urban.

Colegul sau Mircea Andrei a fost, insa, si mai drastic: "Daca o regasesc in dispozitiv (prevederea constitutionala, n.red.) e obligatorie, daca nu, nu e".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Constitutie PDL revocare Geoana, #Mircea Geoana revocare Senat, #revocari Senat Curtea Constitutionala , #stiri Mircea Geoana
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Dar nu ar fi mai bine daca ar fi abrogata complet Constitutia? La Cotroceni s-ar dormi linistit, PD-ul n-ar mai transpira incercand sa-i faca pe plac matelotului...