Sindromul Geoana si esecul politicii actuale (Opinii)

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 23:55
1961 citiri
Sindromul Geoana si esecul politicii actuale (Opinii)

Cine vrea sa studieze politica romaneasca poate incepe cu modelul Geoana: are toate ingredientele specifice unui management amatoristic, complicat prin aroganta si ambitii personale, are si marire si decadere, si lumina si intuneric, si contributii la functionarea statului si joc la mai multe capete... Aproape nu este domeniu ori pacat politic dambovitean pe care sa nu-l fi incercat.

Pentru ca modelul cumuleaza sub un singur nume o serie de elemente relevante, frecvente la majoritatea pierzatorilor de profesie, il vom numi sindromul "Geoana", principalele sale caracteristici fiind: hainirea, adica baletul ignobil intre echipa care te-a consacrat si adversarul politic, urmata inevitabil de pierderea pozitiei si, apoi, fara nicio baza reala, de cresterea ambitiilor personale. Toate la un loc fac imposibile lucrul in echipa si reusita programelor ample.

Din boala in boala

Din nefericire, sindromul a afectat destule personalitati, el existand cate mai putin sau mai mult in aproape toti diriguitorii mai vizibili: Ciorbea, Radu Vasile, Radu Campeanu, Valeriu Stoica, Stolojan... Caci dragostea de tara, nobletea caracterului, stiintele si arta guvernarii nu au facut casa buna cu politicianul roman decat arareori. Nu stiu pe cate degete ii poti numara pe marii barbati de stat consecventi cu ei insisi.

Geoana a tot crescut, a fost mereu promovat, a beneficiat de culoar favorabil, de bunavointa colegilor social-democrati si a spatiului public pana la ratarea, probabil pe mana proprie, a jiltului prezidential.

Spun probabil deoarece nu este exclusa deloc o anumita copita a rivalilor, fie din propriul partid, fie a contracandidatilor, scoaterea sa din cursa prezidentiala facandu-se printr-o metoda securistic-bolsevica aplicata tovarasilor de drum.

Triumful nimicului cu mot

Nu fac parte dintre cei ce ar fi deplans triumful lui Geoana la Cotroceni, temandu-se de evolutia unui asemenea personaj. Mai rau ca acum nu putea sa fie, macar in ceea ce priveste statul de drept si democratia.

Numai ca in timpul urcusului oricarui personaj spre inaltimi admiram punctele tari, recte insusiri si virtuti, iar in degringolada ne miram cum de n-am vazut la timp punctele slabe. Ei bine, atat timp cat in evaluarea pretendentilor la posturi inalte operam cu impresii si fler, cu perceptii si presupuneri si nu vom apela la studii de caz si analize stiintifice, personaje ca acestea ne vor afecta de fiecare data increderea ca se mai poate face ceva.

Victoria asupra democratiei

Privind politica romaneasca actuala prin prisma deformata a fostului presedinte de Senat si interpretand faptele cu aceeasi unitate de masura, observam ca mai toti liderii tari si jucatorii la mai multe capete savarsesc erori identice: nu mai reprezinta interesele alegatorilor social-democrati, democrat-liberali, liberali ori ai nationalitatilor, ci se reprezinta doar pe sine si poftele legate de invesnicirea in posturi.

Insa teama de esec i-a cuprins in asemenea masura, incat au intrat in panica: dau arareori pe la Parlament si ministere, nu mai conteaza nici demnitate, nici imagine publica, nici notorietate, incercand o cale de salvare in extremis.

Partea mai grava e ca deciziile lor sapa la temelia democratiei si asa subrede:

1. nu este nici razboi, nici calamitate pentru prelungirea mandatului alesilor locali;

2. niciunde in democratiile serioase alegerile locale nu se cupleaza cu cele legislative;

3. fortarea Constitutiei poate legitima revolta: fara punerea de acord a tuturor fortelor politice participante la campania electorala, cand statul devine arbitru impartial, fara eradicarea mitei electorale, fara condamnarea drastica a drenarii voturilor prin fel de fel de smecherii in favoarea partidelor din arcul guvernamental nu se pot organiza alegeri corecte.

Ce va fi?

Ca si in cazul fostului candidat Geoana, cand capcana intinsa de Vintu si mai cu seama explicatiile sale balbaite i-au redus sansa victoriei, la fel vor fi percepute si incercarile disperate ale Puterii actuale de a ramane la guvernare prin orice mijloace. Inca nu s-a invatat ca adevarul e cea mai buna minciuna.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com