Vizita la Vintu l-a costat pe Geoana 400.000 de voturi

Duminica, 17 Ianuarie 2010, ora 16:10
8561 citiri
Vizita la Vintu l-a costat pe Geoana 400.000 de voturi

Mircea Geoana este principalul responsabil pentru rezultatul alegerilor prezidentiale, arata un raport al Institutului "Ovidiu Sincai", condus de Adrian Severin.

Desi campania electorala a PSD a fost una bine structurata, iar Geoana a plecat in campanie avand sprijinul unui partid bine organizat, acesta a irosit prea multe voturi, pierzand alegerile, arata raportul intitulat "Cezarul a invins", realizat de Institutul Ovidiu Sincai.

Raportul arata ca victoria lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale a fost o victorie "fara glorie, in extremis, la limita, impotriva curentului si prin norocoasa (auto)accidentarea adversarului".

Trei greseli fatale ale PSD

Social-democratii au comis trei greseli principale in campanie, arata raportul de analiza asupra alegerilor prezidentiale.

Prima a constat in semnarea pactului dintre Mircea Geoana, Klaus Iohannis si Crin Antonescu la Timisoara, unul din locurile simbol ale Revolutiei Romane, ceea ce a dus la proteste din partea revolutionarilor.

O alta eroare a constat in publicarea filmului in care Traian Basescu loveste un copil, despre a carui existenta a amintit prima oara Dinu Patriciu, si difuzarea sa "obstinanta" in media.

"Televiziunile de stiri au supra-expus subiectul timp de multe zile, iar comentatorii anti-basescieni au adoptat adesea un ton vecin cu isteria, rezultatul fiind victimizarea lui Traian Basescu (mai ales intr-o societate in care persista mentalitatea potrivit careia "bataia este rupta din Rai")", se arata in raport.

A treia eroare a fost modul in care a fost gestionata dezbaterea televizata dintre Mircea Geoana si Traian Basescu.

"Staff-ul a fost prost documentat si superficial, iar solutiile de atac-reactie nu au

avut incisivitatea necesara. Miza imensa a singurei dezbateri televizate a afectat prestatia lui Mircea Geoana in confruntarea cu Traian Basescu, acesta din urma fiind mai convingator", se mai arata in raport.

Vizita la Vintu l-a costat pe Geoana 400.000 de voturi

Vizita la Sorin Ovidiu Vintu acasa, in miezul moptii, a fost eroarea personala a lui Geoana care l-a costat 400.000 de voturi in campanie, arata raportul.

"Vizita a socat opinia publica prin excentricitatea si duplicitatea comportamentului unui candidat prezidential", arata IDS.

"Relatia lui Mircea Geoana cu Sorin Ovidiu Vintu si vizita "de relaxare" in toiul

noptii a avut un impact electoral decisiv, costand cca 400 000 de voturi", se arata in raport, care aminteste ca cel putin jumatate dintre cei 315.000 de pagubiti de la FNI au participat la vot.

Raportul mai arata ca, in absenta erorii personale a lui Geoana, acesta ar fi putut foarte bine sa castige alegerile, avand in vedere ca avea un avantaj.

IDS recomanda PSD o reorganizare rapida, in asa fel incat sa fie pregatita pentru tensiunile sociale ce vor aparea in primavara lui 2010, pe fondul crizei economice.

IDS mai recomanda o noua conducere colectiva, "care sa reuneasca personalitati cu o

buna reputatie, reprezentand principalele curente de opinie din partid si care sa

pregateasca un nou statut, un manifest ideologic si un program politic al PSD".

Vezi raportul IDS sub foto

Citeste si:
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, solicită PNL şi PSD să propună "rapid" un program de guvernare şi o echipă cu care să vină în Parlament, precizând că nu s-a cerut sprijinul partidului...
Sursa: Ziare.com