Geoana: Basescu are cea mai proasta reputatie de sef de stat, de la Ceausescu pana azi

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 14:30
2052 citiri
Geoana: Basescu are cea mai proasta reputatie de sef de stat, de la Ceausescu pana azi

Presedintele Traian Basescu are cea mai proasta reputatie de sef de stat din toata lumea, de la Nicolae Ceausescu pana acum, a declarat, joi, presedintele Mircea Geoana, in primele declaratii facute dupa iesirea de la guvernare, din opozitie, la Radio Romania Actualitati (RRA).

"Voi vorbi mai clar despre ce a insemnat Traian Basescu cinci ani la conducerea tarii. Domnul Basescu are o reputatie extrem de proasta printre liderii internationali. Are cea mai proasta reputatie de sef de stat de la Ceausescu pana acum", a apreciat liderul PSD.

Totodata, Mircea Geoana a confirmat ca "in clipa de fata, PSD-ul nu mai este la guvernare": "Vreau sa confirm faptul ca instructiunea pe care am dat-o astazi (joi, n.red.) in partid este ca cei care au fost numiti politic in structuri sa isi dea demisia.

La congresul nostru de maine (vineri, n.red.) va trebui sa ne precizam clar pozitia noastra politica. Ma bazez pe sustinerea intregului partid. Suntem deschisi colaborarii cu toate partidele parlamentare. Nu exclud o colaborare cu PD-L pe viitor. In politica nu trebuie sa spui niciodata: niciodata".

"Eliminarea lui Nica si punerea lui Vasile Blaga ca ministru interimar este un semn clar de intentie de fraudare a alegerilor. Este clar o strategie de campanie, un gest iresponsabil a presedintelui Romaniei, care nu are niciun interes sa puna capat crizei din Romania. Domnul Basescu este principalul factor de instabilitate politica in Romania.

Este al treilea guvern pe care il saboteaza domnul presedinte. Noi suntem la prima coalitie pe care am experimentat-o ca si partid politc. Cu taranistii au incercat sa -i distruga, cu liberalii au incercat sa-i distruga, cu noi a fost mai greu, ca suntem un partid mai mare", a adaugat liderul PSD.

Interimatul trebuie transat in Parlament

Geoana a mai spus ca problema interimatului trebuie transata in Parlament: "Din punctul nostru de vedere, asistam la o schimbare a compozitiei actualului Guvern si Parlamentul va trebui sa transeze soarta acestui Guvern. Faptul ca te-ai putea juca cu un interimat de 45 de zile si practic sa ai o guvernare atat de schioapa e pur si simplu ridicol.

Daca cei de la PD-L si Basescu aleg aceasta formula, este o formula proasta din toate punctele de vedere, rade lumea pe strada - chiar sunt specialisti la toate? De aceea cred ca Parlamentul va avea un rol important in zilele si saptamanile urmatoare".

Geoana a comentat doar ca "in mod clar Parlamentul devine locul decisiv" pentru transarea sortii Guvernului si ca social-democratii au o strategie in Legislativ, dar este prea devreme pentru a o dezvalui. "Este un lucru extrem de clar pentru noi ca nu se accepta un Guvern care sa stea interimar 45 de zile cu atate de multe ministere importante, cu probleme atat de delicate in zona ministerului muncii", a dat presedintele PSD un exemplu.

Mircea Geoana a comentat ipoteza unui Guvern interimar, sustinand ca, prin aceasta varianta, Romania s-ar face de ras in fata Europei si in fata propriilor cetateni cu formule de interimari.

PSD mai vrea cu PD-L?

Cat priveste varianta unui Guvern tehnocrat, cu un premier independent, Geoana a comentat ca a propus aceasta posibilitate in cadrul discutiilor cu Traian Basescu de zilele trecute.

"Avem extrem de putina competenta in zona ministerelor economice. Ministrii PD-L care au atributii in domeniul integrarii europene au o pregatire destul de precara", a conchis liderul PSD, nu fara sa se intrebe cum va arata Guvernul dupa plecarea rosilor: "Paleologu unde-l pune, la Interne? Si pe doamna Udrea, la cinci ministere ca sa aiba cat mai multa influenta?".

Intrebat daca poate fi evitata criza politica prin numirea unui membru PSD, care nu a facut parte din Guvernul actual, sau care nu face parte din Parlament, in postul liber de la MAI, Geoana a afirmat ca nu crede in existenta unui "dezertor" din PSD care sa faca acest lucru: "Oricine este pus acolo este o propunere a PD-L. Ca se incearca poate gasirea unui dezertor care ar mai trece in partea cealalta? M-as indoi".

Cat despre eventuale negocieri "in curand" cu PD-L pentru o formula guvernamentala, presedintele PSD a comentat ca, asa cum bine spun britanicii, "in viata si in politica niciodata sa nu spui niciodata": "In mod clar, aceasta experienta extrem de dezamagitoare si-a pus amprenta asupra noastra. Suntem acum deschisi dialogului cu toate partidele parlamentare. Nu va ascund faptul ca exista o amintire de colaborare mult mai corecta cu cei de la PNL, dar acest lucrul va fi decis de catre viitorul presedinte in conversatie cu partidele parlamentare".

In a patra zi de razboi cu PD-L, joi, fostul vicepremier si ministru de Interne, Dan Nica, a declarat in numele tuturor ministrilor PSD, ca "si-au dat demisia pentru ca au jurat credinta romanilor, Romaniei, nu gruparilor mafiote si hotilor, iar PD-L i-a abandonat pe romani fiind decisi sa castige cu orice pret batalia electorala pentru Traian Basescu". (A.T.)

Citeste si:
Proiectul USR pentru anularea amenzilor date românilor după intrarea în țară: ”Va repara o situaţie absurdă pe care autorităţile se fac că n-o văd”
Proiectul USR pentru anularea amenzilor date românilor după intrarea în țară: ”Va repara o situaţie absurdă pe care autorităţile se fac că n-o văd”
USR va depune un proiect de lege care prevede anularea amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului pentru intrarea în ţară şi restituirea banilor deja plătiți. Unul dintre...
Rareș Bogdan îl atacă pe ministrul Sănătății pe tema certificatului verde: ”A jucat cu ochii la sondaje, nu la sănătatea românilor”
Rareș Bogdan îl atacă pe ministrul Sănătății pe tema certificatului verde: ”A jucat cu ochii la sondaje, nu la sănătatea românilor”
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a criticat lipsa de acțiune a PSD, în special a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în ceea ce privește introducerea certificatului verde. Liberalul...