Geoana: Trebuie sa cada cel putin un cap si trebuie sa cada repede

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 11:24
4786 citiri
Geoana: Trebuie sa cada cel putin un cap si trebuie sa cada repede

Mircea Geoana considera ca in prezent este nevoie de un "raspuns politic autentic", nu de solutii formale, pentru ca "pana la junk rating mai e doar un pas". In opinia sa, solutia corecta este realizarea unei platforme politice largi, cu sau fara Traian Basescu, dar cu certitudine fara UDMR.

"Exista atata nemultumire legata de abuzul de putere, de lipsa de dialog, de coruptia actualei guvernari, ca lucrurile nu se pot rezolva cu consultari formale sau cu sesiuni extraordinare ale Parlamentului.

Ca Romania sa-si poata reveni, trebuie sa cada cel putin un cap si trebuie sa cada repede. Ce incearca actuala Putere - crearea de supape de detensionare in trepte, prin intoarcerea lui Arafat la Ministerul Sanatatii, prin renuntarea la comasarea alegerilor (decizia Curtii Constitutionale este strategic amanata pana dupa sesiunea extraordinara a Parlamentului) si prin relansarea de dosare de mare coruptie - este insuficient in raport cu gradul de nemultumire populara.

Mai mult, tentativele presedintelui Basescu de a da impresia de 'business as usual', de a arata ca totul este in ordine si sub control, cum s-a intamplat la reuniunea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, sunt contraproductive. Orice initiativa, chiar legitima si necesara, se va lovi de un zid de respingere pana cand nu se va da un raspuns politic autentic", comenteaza Mircea Geoana pe blog cele intamplate in aceste zile.

Senatorul independent considera ca solutia propusa de USL - alegerile anticipate sau suspendarea presedintelui - nu sunt, in realitate, solutii, pentru ca "tot PDL le-ar organiza, tot aceiasi meseriasi portocalii ar deveni lupi paznici la stana (dupa ce Vasile Blaga a ajuns presedintele Senatului, nici suspendarea sau demisia presedintelui nu mai pot fi folosite de catre Opozitie)".

"UDMR nu mai trebuie lasat sa-si foloseasca statutul de partid-balama"

"Eu cred ca emulatia ultimei saptamani ar trebui sa aiba doua mari efecte: cat mai multa lume sa vina la vot si crearea presiunii pentru un proces electoral corect. (...)Marea miza a protestelor tine nu doar de schimbarea Guvernului, unul corupt si incapabil sa scoata tara din criza, ci de schimbarea formulei de guvernare inaintea alegerilor la termen.

Avem asadar nevoie de o formula politica larga, fara UDMR, care sa permita detensionarea situatiei sociale si sa calmeze pietele financiare. UDMR nu mai trebuie lasat sa-si foloseasca statutul de partid-balama pentru promovarea unei agende pur etnice si pentru a impiedica discutia asupra unor teme importante", sustine Mircea Geoana.

In opinia sa, doar un nou Guvern ar mai fi capabil sa duca la indeplinire acordul cu FMI si sa reia reformele.

"Daca nu are loc schimbarea guvernarii, situatia se va involbura. Momentul este foarte dificil, similar poate celui din 1999, cand Romania era aproape de intrarea in incapacitate de plata si cand minerii pornisera in mars catre Bucuresti. Situatia de atunci, cu un Guvern la fel de nepopular, s-a rezolvat prin numirea unui tehnocrat, Mugur Isarescu, ca premier si Romania a inceput sa isi revina. Asa trebuie facut si acum", este convins Mircea Geoana.

"Daca Traian Basescu vrea sa-si duca mandatul la bun sfarsit, atunci el trebuie sa reintre in cadrul constitutional"

El reaminteste ce s-a intamplat recent in Grecia si Italia, unde "Puterea a cedat tactic pentru ca tara sa nu o ia razna, iar Opozitia a cedat si ea, sustinand guverne de criza, gestionate de tehnocrati".

"Aceasta este obligatia partidelor din Romania, de a da cel mai bun, cel mai sustinut si cel mai tehnocratic Guvern cu putinta. Acest lucru trebuie facut cu sau fara presedinte. Daca Traian Basescu vrea sa-si duca mandatul la bun sfarsit, atunci el trebuie sa reintre in cadrul constitutional.

Romania trebuie reprezentata de primul-ministru in tot ce tine de decizii economice si financiare si de presedinte atunci cand e vorba de politica externa si de securitate.

Astept ca si Opozitia sa aiba suficienta luciditate pentru a participa la iesirea din impas. Pana la urma, urmarind protestele, cred ca si cei din USL ar trebui sa-si puna intrebarea de ce ii pun protestatarii pe acelasi palier cu actualii guvernanti si sa actioneze pentru a schimba perceptia", le cere Mircea Geoana tuturor liderilor politici.

"Pana la junk rating mai e doar un pas"

El mai atrage atentia asupra faptului ca Puterea si Opozitia trebuie sa se puna rapid de acord asupra unei solutii politice care sa asigure pacea sociala si care sa redea increderea investitorilor.

"Altfel, riscam sa fim asociati de catre pietele financiare cu Ungaria, formand impreuna un cordon periculos in Europa Centrala si de Est. S-ar produce o separare si mai profunda intre fruntasii regiunii - Polonia, Cehia - si noii copii-problema (Ungaria si Romania). De aici si pana la junk rating mai e doar un pas.

Sa nu uitam ca necesarul de finantare al economiei romanesti in 2012 este de 16 miliarde de euro, ca avem de platit la FMI 2 miliarde de euro in acest an, iar Coface Romania tocmai ne-a catalogat ca avem un mediul economic si politic instabil. Cine ar mai avea incredere sa ne dea bani cu un Guvern care nu mai reprezinta pe nimeni si care e zilnic contestat in strada? E timpul ca politicienii sa actioneze, nu sa faca mitinguri", subliniaza Mircea Geoana.

C.B.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...