Executia ratata a lui Mircea Geoana (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 13:36
7362 citiri
Executia ratata a lui Mircea Geoana (Opinii)

Oricum as lua-o nu pot intelege ce a crezut Victor Ponta ca are de castigat prin incercarea de a-l luxa pe Mircea Geoana de la sefia Senatului. Caci oricum as lua-o, nu vad decat pierderi.

Liderul PSD nu a reusit decat sa puna in discutie, cu mare risc de a o pierde, ultima functie de mare importanta detinuta de opozitie in actuala legislatura, sa creeze o imagine de instabilitate in USL si mari tensiuni in PSD, sa il victimizeze pe Mircea Geoana. Singurul beneficiu este transarea unei aprige dispute personale. Cat despre incercarea unei demonstratii de forta, nu este exclus ca ea sa-i explodeze pana la urma drept in figura.

Este cat se poate de adevarat ca Mircea Geoana avea de multa vreme o agenda separata, care nu ar fi convenit niciunei conduceri de partid, dar actiunea aceasta cu bocancii, la furie, este cel mai nepotrivit raspuns, cu atat mai mult cu cat motivele invocate sunt subtiri. S-a suparat PSD pe vizita lui Mircea Geoana in SUA? Bine ca nu s-a suparat pe aceea facuta la Moscova in 2009, tot ca presedinte de Senat, cand avea aceeasi functie oficiala de reprezentare externa a tarii. In rest sunt numai suparari de partid, justificate probabil, care nu au nimic de-a face cu functia din Senat. Sau este Victor Ponta dispus sa invoce incalcarile de regulament comise de Mircea Geoana in favoarea PSD?

Ce se astepta Victor Ponta? Ca Mircea Geoana sa demisioneze? Ar fi fost o greseala pe care nici macar fostul presedinte PSD nu o putea face. Functia aceasta este ultima lui carte si nici macar nu e deloc sigur ca pana la urma nu o va pastra datorita procedurii confuze. In partid oricum nu mai avea niciun viitor si atunci, agantandu-se de ceea ce i-a ramas, isi poate negocia cu mult mai bine si trecerea in alta barca (UNPR a anuntat deja ca l-ar primi) si isi poate spala imaginea cu aceea a unei victime rapuse de jocurile murdare din partid, dar care nu se preda pana la ultima suflare.

Este exact ceea ce a si facut Mircea Geoana, care a extins conspiratia impotriva sa si asupra intregului PSD: ,,Daca se va ajunge la un eventual vot pentru alegerea unui alt presedinte, sansele ca PSD sa pastreze aceasta functie sunt minime ca sa nu spun nule, in conditiile in care actuala puterea vrea sa acapareze toate functiile. Cei care isi asuma o astfel de raspundere trebuie sa si plateaca daca pierdem aceasta functie. (...)au oferit pe tava ultima reduta a Opozitie, fara niciun fel de lupta".

Si dl. Geoana are intr-un fel dreptate. Se asteapta cumva Victor Ponta ca puterea sa voteze voios schimbarea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean? Nici macar el nu poate fi atat de naiv. Evident ca PDL a invocat lipsa procedurii de inlocuire si a pus pe masa regulamentul potrivit caruia presedintele Senatului poate demisiona sau poate fi revocat, situatii in care inlocuitorul lui este ales de majoritatea senatorilor. Asa ca oricine se poate inscrie in cursa si ma indoiesc sa castige candidatul minoritatii.

E drept ca majoritatea puterii este fragila in Senat si nu sunt excluse cateva tradari, in partea maghiarilor, sa zicem, desi pana si Gyrogy Frunda a declarat transant ca PSD nu poate impiedica niciun grup parlamentar sa aibe propriul lui candidat si nu poate impune nimic majoritatii. La fel de posibile, ba chiar probabile, sunt si tradarile din partea PSD, caci Mircea Geoana nu si-a pierdut chiar toti aliatii.

PSD invoca o decizie a CCR din 2005, potrivit careia grupul parlamentar care obtine presedintia Senatului o pastreaza toata legislatura. Dar regulamentul nu prevede aceasta posibilitate de inlocuire pentru ca nu a fost pus de acord cu decizia CCR. In plus, PSD mai are o problema: Mircea Geoana a fost propus in 2008 de grupul PSD +PC, care nu mai exista acum. Cine zice ca PSD a primit functia la partaj? Poate a primit-o PC.

La ce ar fi trebuit sa se astepte Victor Ponta? In primul rand la un nou blocaj in Senat, dupa cum s-a vazut si luni. Pauze de consultare, dezbateri pe regulament, suspendare si apoi de la capat. Orice propunere este supusa la vot de presedintele in functie al Senatului. Credeti ca dl. Geoana va supune la vor propria mazilire? Cand a incercat PDL sa-l doboare, in 2010, nici la toaleta nu s-a dus ca sa nu se intample ceva in absenta sa. Omul are exercitiul supravietuirii.

Si este posibil ca dupa toata aceasta nebunie, Mircea Geoana sa ramana in functie, caci puterea nu accepta procedura inlocuirii, iar PSD nu va face cerere de revocare a presedintelui Senatului, cat timp dupa acceptarea ei va veni o competitie deschisa pentru a doua functie in stat. PDL ar trebui sa fie tamp sa nu le impute public, cu varf si indesat, social democratilor blocajul si taraboiul, cu pierderi mari de imagine pentru USL. De altfel liberalii erau cam opariti dupa inceperea scandalului.

Apoi, Victor Ponta s-ar putea astepta ca Mircea Geoana, la carui excludere se lucreaza deja, sa nu plece din partid cu mana goala, ci insotit de mai multi nemultumiti de actuala conducere a partidului si care sunt asteptati cu bratele deschise in UNPR. Iar daca PSD si, implicit USL, ies din afacerea aceasta si jumulite de cativa parlamentari, si fara presedintia Senatului, si cu un deficit serios de imagine, cine o sa le deconteze? S-o fi gandit la asta Victor Ponta? Poate cativa ,,prieteni" de-ai sai influenti in PSD s-au gandit si inca bine de tot.

#Mircea Geoana PSD Senat, #Geoana Ponta PSD Senat, #Geoana demis Senat PSD , #Victor Ponta
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Geoană a fost executat de un ratat din naștere. Acțiunile rataților