Opinii: Geoana vs Ponta, doi perdanti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 06:34
4614 citiri
Opinii: Geoana vs Ponta, doi perdanti
Fotomontaj: Ziare.com

Mircea Geoana mai este membru PSD doar pentru ca e presedintele Senatului, insa nici la zile prea bune nu se mai poate astepta. Victor Ponta a jucat dur in meciul cu Mircea Geoana si, cel putin deocamdata, pare sa fi castigat o runda importanta.

A obtinut in Biroul Permanent o foarte putin asteptata sanctionare a fostului presedinte PSD. Mircea Geoana a fost suspendat 6 luni din partid, decizie fara precedent in privinta unui nume important al social-democratilor.

Sanctiunea a fost aplicata in pofida opozitiei unor grei ai PSD, inclusiv a lui Ion Iliescu, al carui cuvant parea pana acum litera de Evanghelie.

Nu cred ca pe fostul presedinte l-a lovit vreo mare dragoste de cel care in 2005 ii smulgea sefia partidului, dar, ca om politic cu experienta, stie ca, pe de-o parte, se creeaza astfel un precedent aplicabil oricui, iar pe de alta parte, ultimul lucru de care PSD are acum nevoie este declansarea unor tensiuni interne.

Caci Mircea Geoana are totusi simpatizantii sai, chiar daca nimeni nu a riscat sa-i sara fatis in ajutor dupa decizia de sanctionare.

Victor Ponta avea insa mare nevoie de acest exercitiu de forta. Adevarul este ca Mircea Geoana l-a provocat, prosteste, acuzandu-l de instigare la minciuna. Fostul presedinte se afla la a doua abatere majora in raport cu Victor Ponta dupa cea din vara, soldata cu un avertisment dur.

Si asa pozitia lui Victor Ponta nu este inca suficient consolidata. Si asa multi il socotesc un lider imatur, asa ca aceste atacuri lasate nesanctionate ar fi putut sa-i afecteze si mai tare imaginea si autoritatea.

Asa ca, probabil, presedintele PSD nici nu avea alta cale cu exceptia acestei replici extrem de dure, iar pentru a o da si-a pus in discutie functia si l-a infruntat fatis pe Ion Iliescu. De altfel, sanctiunea a fost votata dupa ce Ion Iliescu a parasit sedinta.

"Sunt convins ca, in perioada urmatoare, domnul Geoana va avea ocazia sa ne demonstreze ca vrea sa ramana in echipa PSD. Daca va face altfel, responsabilitatea ii va apartine. Pentru mine, acest subiect este un subiect inchis, ca si pentru PSD. Pot sa spun ca regret ca am ajuns in aceasta situatie, dar era important ca astazi sa punem capat acestui subiect artificial. Este o sanctiune prevazuta de Statut", a explicat Victor Ponta, partial racorit.

Si totusi este vorba pana la urma, dupa cum spune Ion Iliescu, despre un razboi personal intre Mircea Geoana si Victor Ponta. Iar PSD are o mare problema de coerenta cu aceasta sanctiune. Pe de-o parte, il suspenda, pe de alta parte, il sustine in continuare pentru functia de presedinte al Senatului. Adica cum?

Ori nu mai reprezinta partidul, a facut greseli imense, este suspect de intelegeri cu inamicul si atunci PSD nu il mai poate avea ca al doilea om in stat. Ori PSD are musai nevoie de aceasta functie si il socoteste pe Mircea Geoana in continuare potrivit pentru ea, cu bunele si cu relele lui.

Replica fostului presedinte PSD a fost, in mod previzibil, una extrem de palida, mai degraba o schelalaiala: "Raman un membru al acestui partid indiferent de lupta politica (sic!) care se duce. Aceasta decizie nu are temei statutar, organizatia de la Dolj e cea chemata sa discute astfel de subiecte (...) Nu cred ca lupta de putere din interiorul partidului este calea de urmat pentru noi. Dreptul la libera opinie in partid trebuie sa ramana necenzurat. Dreptul de a-ti apara imaginea si de a vorbi liber intr-un partid trebuie sa ramana necenzurat", a afirmat Mircea Geoana.

Pana la urma, insa, meciul dintre cei doi lideri este unul nul. Victor Ponta nu poate scapa de Mircea Geoana pentru ca nu-si permite sa piarda sefia Senatului, iar Mircea Geoana ramane in functie, insa umilit, sanctionat si tot mai izolat.

Cel mai rau iese din povestea aceasta chiar imaginea PSD, un partid in care fostul si actualul presedinte se improasca reciproc cu noroi, un partid care mentine in cea de-a doua functie in stat un om pe care nu-l socoteste demn sa fie, vreme de cel putin 6 luni, membru al sau, un partid in care fostul presedinte este un fraier trisor, iar actualul presedinte a instigat la minciuna.

Cat despre castigatori, exista totusi unul, indirect. Caci Victor Ponta nu va mai fi deloc interesat sa discute despre suspendarea lui Traian Basescu stiind ca, cel putin pana la referendum, adica o luna, aceasta miscare il propulseaza pe dusmanul sau de moarte in functia de presedinte al tarii.

De altfel, Traian Basescu a si declarat recent ca Mircea Geoana ar trebui sa ramana presedinte al Senatului. Pentru continuitate, nu de alta, desigur.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Geoana suspendat PSD, #Geoana Ponta PSD , #Victor Ponta