Victor Ponta, cu capul adanc infipt in gard (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 13:28
9523 citiri
Victor Ponta, cu capul adanc infipt in gard (Opinii)
Foto: ziarmm.ro

"V-ati facut bine socotelile? Sa nu pierdem Senatul...", i-a avertizat Ion Iliescu pe cei din BPN al PSD inaintea declansarii procedurilor de mazilire a lui Mircea Geoana. Victor Ponta i-a dat toate asigurarile ca niciun detaliu nu a fost scapat din vedere, ca are el o decizie a CCR din 2005 si in virtutea ei totul va merge ca uns. Si a mers fix ca uns spre ridicolul perfect.

Procedura rocadei intre un fost si un viitor presedinte propus de un grup parlamentar pur si simplu nu exista in regulamentul Senatului. Unde mai pui ca grupul initial (PSD+PC) nici macar nu mai exista. Exista revocarea, iar PDL de-abia asteapta ca PSD sa faca cererea, s-o voteze pentru ca ulterior sa instaleze omul actualei puteri in singura functie pe care aceasta n-o detinea. Sigur, PSD o poate tine gaia matu' cu rocada, dar aceasta strategie ar presupune blocarea Senatului, care ar fi imputata Opozitiei de dimineata pana seara si va acoperi toate deficientele de functionare a majoritatii.

Pe de alta parte, toata operatiunea aceasta aiuristica, declansata la nervi si pe genunchi, n-a facut decat sa-l transforme pe Mircea Geoana intr-o victima a, nu-i asa?, masinatiunilor, caci PSD n-a reusit sa produca decat motive interne, de partid, pentru inlocuirea dintr-o functie publica. Iar daca Victor Ponta va merge pana la capat cu excluderea lui Mircea Geoana, nu numai ca acesta va pleca cu un spor de imagine la care lucreaza cu mai multa abilitate decat ar fi fost de asteptat, dar nici macar nu va pleca singur, ci insotit de nemultumitii de actuala conducerea PSD. Se vorbeste de ceva vreme despre intentia fostului presedinte PSD de a crea un nou partid pe care sa-l alieze cu UNPR in alegeri. Nici intrarea in UNPR nu este o varianta exclusa, dimpotriva. "Daca ma dati afara sa nu va asteptati sa-mi inchei viata politica. Am dreptul la supravietuire!", l-a avertizat deja Geoana pe Ponta.

E drept ca adeptii lui Mircea Geoana sunt social democrati marginalizati, unii, precum Catalin Voicu, cu mari probleme de imagine, si care oricum nu mai urmau sa capete candidaturi, ca doar de aceea si sunt nemultumiti, dar plecarea lor ar putea majora decalajul dintre Putere si Opozitie. Printre ei sunt insa si piese grele, pe care Victor Ponta si le-a antagonizat fara a le rapune cu adevarat, precum Marian Vanghelie, liderul de facto al PSD Bucuresti, chiar daca dl. Ponta (de ce numai Victoras imi vine sa-i spun?) nu realizeaza.

Cel mai rau este insa prejudiciul de imagine pe care l-ar suferi PSD si implicit USL, care exact de o ruptura nu are nevoie. Chiar si ceea ce se intampla acum transmite instabilitate, imaturitate, nesiguranta si lipsa de strategie si coerenta, adica un mesaj cat se poate de prost. Este motivul pentru care reactioneaza prost la tentativa de mazilire chiar si baroni care nu sunt apropiati ai lui Mircea Geoana. In plus, cum sa agreeze baronii excesele de autoritate ale "pustiului" Ponta?

Una peste alta este clar ca Victor Ponta a intrat cu capul in gard. Ce poate face acum? Exista o vorba care spune ca a gresi e omeneste, a persevera e diabolic. Intelegand ca se afla intr-o fundatura, Ion Iliescu si Adrian Nastase au schimbat foaia, in incercarea de a limita pierderile de toate felurile.

"Nu se pune problema excluderii. Nu e nicio formalitate. A fost o incercare de a face o rocada intre niste pozitii in cadrul Senatului detinute de partid. Daca nu se poate rezolva prin aceasta cale... (...) Va primi (Mircea Geoana n.r.) o sanctiune de partid si sper ca el sa traga concluziile de rigoare", a spus Ion Iliescu. Adrian Nastase a fost chiar mai explicit: "S-a vazut foarte clar ca cei de la putere nu sunt de acord cu inlocuirea lui Mircea Geoana cu altcineva de la PSD (...) Am ajunge la situatia in care postul respepctiv ar reveni cuiva de la PDL sau UDMR. (...)In conditiile acestea in mod clar s-a vazut ca demersurile pe formula pe care ar dori-o PDL nu pot duce decat la un avantaj pentru PDL. Rau cu rau, dar mai rau fara rau".

Victor Ponta nu se lasa insa pana nu o face lata. "PSD va persista in incercarea de inlocuire a domnului Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului cu domnul Titus Corlatean, in conformitate cu Decizia 601 din 14 noiembrie 2005 a Curtii Constitutionale, precum si cu votul din Biroul Permanent National", scrie negru pe alb intr-un comunicat semnat de el.

In plus, a declansat procedura de excludere a lui Mircea Geoana, a calificat declaratiile lui Ion Iliescu si Adrian Nastase drept opinii personale si a trecut la amenintari: "Eu nu ma razgandesc dupa 24 de ore si, desi accept faptul ca alti colegi se pot razgandi, deciziile partidului nu se vor schimba. Sunt dispus ca, in masura in care majoritatea membrilor Biroului Permanent National considera necesara schimbarea deciziilor de luni, sa convoc de urgenta Comitetul Executiv si, daca va fi nevoie, Congresul PSD, pentru a se lua masurile care se impun".

Dorinta lui Victor Ponta de a-si afirma o putere de care nu e deloc sigur el insusi, de a face o demonstratie a fortei pe care, de fapt, nu o are, si de a se razbuna pe Mircea Geoana este cu mult prea mare si se potenteaza dramatic cu lipsa lui de maturitate si, ma tem, inteligenta politica, ducand drept in prapastie. Daca operatiunea lamentabila "Geoana" nu ar fi atat de paguboasa pentru PSD, mai ca as crede ca Victor Ponta a fost impins intr-unul dintre golurile sale pentru a fi apoi lasat in offside si compromis.

Si, daca operatiunea n-ar fi evoluat atat de haotic, as fi putut suspecta, la o adica, si o intelegere cu UDMR, adica un avans gras dat maghiarilor, in perspectiva lui 2012 sau, de ce nu?, a suspendarii presedintelui, prin instalarea unui udemerist, sa zicem Gyorgy Frunda, intr-o pozitie cheie pentru activitatea Senatului si chiar a tarii in caz de suspendare a presedintelui. Dar nimic din ceea ce se intampla nu sugereaza, cel putin deocamdata, existenta unui capat de fir logic. Vorba lui Mircea Geoana: "Sa ma bata Dumnezeu daca inteleg care este calculul!". Nu se vede decat o incercare de razbunare furibunda si improvizata. "O tiganeala!", dupa cum spunea nervos Radu Mazare.

O tiganeala din care nu cred ca poate iesi cineva mai prost ca Victor Ponta si mai bine ca Mircea Geoana.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...