A murit George Banu: "A plecat la Cel Senin!" Marele teatrolog avea 79 de ani

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 14:37
5361 citiri
A murit George Banu: "A plecat la Cel Senin!" Marele teatrolog avea 79 de ani
George Banu FOTO clasicradio.ro

Marele om de teatru, critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale şi una dintre vocile cele mai respectate şi cunoscute ale teatrului românesc şi european, George Banu, a murit, anunță Ziarul Metropolis.

Publicația preia informația de la președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac. „Dragii mei, Dl George Banu a plecat la Cel Senin! Drum cu lumină! Nu pot vorbi mai mult!”, a scris acesta pe pagina sa.

George Banu avea 79 de ani.

Reputatul teatrolog, George Banu, stabilit la Paris din 1973, s-a născut la 22 iunie 1943, la Buzău.

A absolvit secţia de Teatrologie-Filmologie din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, avându-l drept coleg pe regizorul Andrei Şerban. În 1972 şi-a obţinut doctoratul şi a semnat, alături de Michaela Tonitza-Iordache, antologia "Arta Teatrului".

A debutat la începutul anilor '60 în revista "Secolul 20" şi a continuat prin asigurarea rubricii de teatru, succesiv, la revistele "România literară" şi "Contemporanul".

S-a stabilit la Paris, în 1973, unde a fost de trei ori laureat pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa: "Bertolt Brecht ou le petit contre le grand" (1981), "Le theatre, sorties de secours" (1989), "Le rouge et l'or" (1989).

A fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001). A fost director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000), profesor la Universitatea Sorbona din Paris şi la Universitatea Louvain la Neuve (Belgia).

Pentru activitatea sa a primit numeroase distincţii: Les Palmes Academiques şi L'Ordre des Arts et des Lettres, L'Ordre du Merite National (Franţa), Premiul Oraşului San Paolo şi Premiul oraşului Bologna. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene, printre care şi al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti (2006). În aprilie 2006 a fost distins cu Premiul de Onoare din partea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - secţia română (în cadrul Galei UNITER de la Teatrul Naţional din Bucureşti). George Banu a primit acest premiu pentru "activitatea excepţională în domeniul criticii şi cercetării teatrale internaţionale şi pentru impunerea valorilor teatrului românesc în circuitul cultural european".

În ultimii ani a publicat "Shakespeare, le Monde est une scene. Métaphores et pratiques théâtrales" (2009), "Le Repos" (2009), "Des murs... au Mur" (2009), "Miniatures théoriques" (2008), "Les Voyages du comédien" (2012). În 2012, a primit Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012, oferit de Rotary Craiova Probitas şi Rotary Craiova.

A fost membru UNITER şi membru de onoare din străinătate al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române (28 martie 2013).

#george banu, #teatru, #profesor universitar, #eseist , #stiri magazin
Comentarii
Poza Flying_Dutchman
Flying_Dutchman
rank 1
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Un om de cultura s-a stins :(