Bush va cere la Bucuresti mai multe trupe pentru Afganistan

Duminica, 02 Martie 2008, ora 22:59
1187 citiri
Bush va cere la Bucuresti mai multe trupe pentru Afganistan

Presedintele american George W. Bush a anuntat ca se va folosi de prilejul urmatorului summit al NATO, cel de la Bucuresti, din 2-4 aprilie, pentru a cere aliatilor sa trimita mai multi soldati in Afganistan, o declaratie menita sa sporeasca presiunea asupra partenerilor din NATO.

Bush a spus ca este nevoie ca aliatii sa imparta "povara" dificila a provocarilor din Afganistan. Apelul presedintelui american se alatura altor declaratii in acest sens facute de oficiali americani cu rang inalt pentru a-i convinge pe aliatii reticenti sa-si asume un rol mai mare in lupta impotriva talibanilor si a aliatilor lor din al-Qaida in cele mai sensibile zone ale tarii din punct de vedere al securitatii, potrivit Reuters.

Oficialii americani sunt dezamagiti de rezultatele slabe de pana acum ale campaniei lor vizand sporirea presiunii asupra celorlalti membri NATO si avertizeaza ca in joc este insasi credibilitatea organizatiei. Tema Afganistan se contureaza ca cea mai proeminenta de pe agenda summitului NATO de la Bucuresti.

"Voi merge la Bucuresti cu ideea ca suntem recunoscatori pentru contributiile care au fost facute si ca voi incuraja natiunile sa contribuie si mai mult", a declarat Bush sambata la o conferinta de presa comuna cu premierul danez Anders Fogh Rasmussen, sustinuta la ranch-ul prezidential din Texas.

Bush a evitat sa nominalizeze aliatii care, in opinia sa, ar trebui sa se angajeze cu mai multi soldati in Afganistan, dar a spus ca stie ca exista "unele constrangeri politice asupra anumitor tari".

"Administratia mea a spus mai mult decat clar ca ne asteptam ca oamenii sa aiba de suportat o povara grea, daca vor fi in Afganistan", a insistat presedintele american.

Sprijinind intrutotul pozitia lui Bush, Rasmussen a incuviintat: "Ne trebuie mai multi soldati in Afganistan (...) Am incredere ca ne putem convinge partenerii sa contribuie cu mai multe trupe decat o fac astazi", a spus premierul danez. Tara sa are aproape 800 de soldati in Afganistan, desfasurati cu precadere in sud.

Statele Unite doresc ca Franta, Germania si alti aliati sa trimita trupe in sudul tarii, unde lupta impotriva militantilor islamisti este cea mai dura. Marea Britanie, Canada, Polonia si alte tari au sprijinit solicitarea Statelor Unite. Totusi, Canada a avertizat ca nu va reinnoi mandatul fortelor sale dupa 2009, daca alti aliati NATO nu vor trimite 1.000 de soldati pentru a-i sprijini operatiunea din Kandahar, iar o astfel de masura din partea autoritatilor de la Ottawa ar putea fi o lovitura majora pentru misiunea NATO, care numara 43.000 de oameni.

Germania, aflata sub presiunile Washingtonului, a devenit mai flexibila, dupa ce mult timp a insistat ca nu poate depasi o limita autoimpusa de 3.500 de soldati in Afganistan. In prezent, nu exclude posibilitatea unei consolidari a trupelor sale, chiar din acest an.

De asemenea, Franta a semnalat ca doreste sa trimita mai multe trupe, dar pare sa fie reticenta in a le trimite in sud.

Un oficial cu rang inalt din administratia Bush a declarat vineri ca Statele Unite se asteapta ca la summitul de la Bucuresti sa obtina contributii "folositoare" in materie de trupe, dar ca orice suplimentare va fi probabil sub limitele necesare.

Seful Pentagonului, Robert Gates, a spus luna trecuta, in timp ce se afla intr-o vizita in Germania, ca NATO risca sa devina divizata intre membrii care doresc si care nu doresc sa lupte in Afganistan.

Statele Unite au trimis in Afganistan 29.000 de soldati, care actioneaza atat in cadrul misiunii NATO, cat si in operatiuni independente, si intentioneaza sa trimita in aprilie alti 3.200 de puscasi marini, cu un mandat de sapte luni.

Citește și:
Țările baltice susțin pe deplin aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil
Țările baltice susțin pe deplin aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil
Estonia, Letonia și Lituania au declarat vineri, 30 septembrie, că sprijină pe deplin aderarea Ucrainei la NATO cât mai curând posibil. Miniștrii de Externe ai acestor țări — Urmas...
Țările OPEC sfidează SUA și reduc masiv producția de petrol pentru a stimula redresarea prețurilor
Țările OPEC sfidează SUA și reduc masiv producția de petrol pentru a stimula redresarea prețurilor
OPEC+, grupul celor mai puternici producători de petrol din lume, între care Arabia Saudită şi Rusia, au convenit miercuri să impună reduceri profunde de producţie, încercând să stimuleze...