Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Greaua mostenire lasata de Bush

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 12:34
1213 citiri
Greaua mostenire lasata de Bush

Razboaiele din Irak si Afganistan, dosarul nuclear iranian, economia in mare dificultate - presedintele american George W. Bush ii lasa succesorului sau in functie o "mostenire" complicata.

Indiferent ca va fi republicanul John McCain sau democratul Barack Obama, noul presedinte va prelua conducerea unei superputeri slabite, care se confrunta cu serioase indoieli legate de fortele sale si a carei influenta este pusa sub semnul intrebarii in intreaga lume, comenteaza AFP.

Si asta chiar daca Obama si McCain s-au distantat denuntand politica lui Bush si promitand o schimbare la Washington.

"Respectul va reveni doar odata cu mafestari clare ale competentei" noului presedinte, adauga un grup de lucru de la Universitatea din Georgetown intr-un studiu despre provocarile care asteapta noua administratie, publicat anul acesta.

Biroul viitorului presedinte va fi practic ingropat sub un munte de dosare nerezolvate. Primul este criza economica, fara precedent din 1929, cu previziuni de crestere a somajului si un deficit bugetar ce s-ar putea ridica la 1.000 miliarde de dolari in 2009, potrivit analistilor.

Viitorul presedinte va trebui sa actioneze si in privinta celor doua razboaie in care sunt implicate SUA. Opinia publica vrea retragerea rapida a soldatilor din Irak.

Bush ii lasa succesorului sau misiunea de a gestiona un contingent de 145.000 de oameni, a carui prezenta in Irak dupa expirarea mandatului ONU, la sfarsitul anului, face inca obiectul negocierilor cu Bagdadul.

Situatia este si mai confuza in privinta Afganistanului: 2008 a fost cel mai singeros an de la caderea talibanilor, in 2001, iar Statele Unite trebuie sa-si intensifice eforturile.

In privinta Orientului Mijlociu, Bush, care a fost primul presedinte american ce a cerut crearea unui stat palestinian, nu si-a atins obiectivul. El lasa mostenire si razboiul impotriva terorismului lansat dupa atentatele din 11 septembrie. Unul dintre simbolurile acestui razboi, controversata inchisoare Guantanamo, va cadea tot pe umerii viitorului lider. Tensiunile cu Moscova si Islamabad sunt de asemenea dosare sensibile.

Casa Alba nu este insa atat de pesimista si apreciaza ca Bush lasa lumea intr-o stare mai buna decat la inceputul mandatului, in 2001.

Bush repeta ca fortele americane au eliberat milioane de oameni din Afganistan si Irak, atunci cand nu insista pe consolidarea legaturilor cu Brazilia, China si India.

In privinta programului nuclear iranian, el spune ca ii lasa succesorului "un cadru de lucru" pentru a trata cu Teheranul.

In alt dosar nuclear, al Coreei de Nord, Bush vorbeste despre negocierile in sase, care, in opinia sa, au dus la rezultate mai convingatoare decat abordarea bilaterala a predecesorului sau Bill Clinton.

Bush ii lasa succesorului sau in functie un succes de care este extrem de mandru: cresterea si ameliorarea ajutorului pentru Africa.

"Stiti ce? O sa fiu mort cand istoricii vor ajunge sa se puna de acord asupra administratiei mele, pentru ca este necesar un interval de timp pentru a scrie adevarata istorie a unei administratii", a spus Bush.

Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Kremlinul se confruntă cu o problemă pe care și-a creat-o singur prin construirea unui model rigid și în același timp foarte fragil de putere unică în Cecenia. Starea de sănătate a lui...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bush, #agenda, #Internationala, #succesor , #Afganistan