Un Bush mai tanar ar lucra in Afganistan

Vineri, 14 Martie 2008, ora 11:58
1024 citiri
Un Bush mai tanar ar lucra in Afganistan

Presedintele american George W. Bush le-a spus cetatenilor americani din Afganistan, joi, printr-o videoconferinta ca daca ar fi fost putin mai tanar ar fi fost mai mult decat incantat sa lucreze in Afganistan si sa fie in prima linie care ajuta democratia tanara sa aiba succes, informeaza Reuters.

Presedintele a discutat si despre problemele si progresele din Afganistan cum ar fi combaterea coruptiei din guvernele locale si politie, pana la a convinge fermierii sa renunte la profitabilul comert cu opiu si sa cultive altceva decat mac.

Bush a ascultat povestiri despre intalniri care dureaza toata noaptea si la care se bea ceai, al caror scop este de a convinge localnicii sa coopereze, si despre membri ai diferitelor triburi care traverseaza muntii pentru a participa la reuniunile Guvernului, unde se pun bazele pe a construi democratia tarii.

"Trebuie sa marturisesc, sunt putin invidios, trebuie sa fie minunat pentru voi (...) intr-un fel e romantic, intr-un fel, stiti si voi, e vorba de lupta cu pericolul. Chiar scrieti istorie si va multumesc", a spus Bush.

Presedintelui i s-au relatat despre eforturile pentru a reduce sustinerea pentru talibani in zonele tribale, dar si despre semne pozitive, printre care construirea de scoli, acordarea de asistenta medicala in zone izolate si instruirea in administratie a membrilor guvernelor locale.

Criticii il acuza pe Bush ca se concentreaza prea mult pe Irak, in detrimentul Afganistanului, unde talibanii continua sa lupte dupa ce au fost indepartati de la putere in 2001, in urma unui razboi condus de Statele Unite, dupa atacurile teroriste din 11 septembrie.

Bush va incerca sa convinga aliatii la summitul NATO de la Bucuresti, din 2-4 aprilie, sa faca mai mult pentru Afganistan. El cere sustinere internationala pentru a reduce violenta, pentru a antrena crestere economica si pentru a asigura servicii sociale.

"Evident, analizam moduri in care sa-i ajutam pe aliatii nostri din NATO" sa isi intensifice eforturile din Afganistan, a explicat el.

Videoconferinta a fost intrerupta de cateva ori din cauza unor probleme cu sunetul, provocate de o problema la un microfon de la Kabul. Acesta a fost schimbat imediat cu unul nou.

"Aratati bine, dar nu va auziti foarte bine", a declarat Bush, care a avut telecomanda si a dat sonorul mai tare sau mai incet, dupa cum a vrut.

Responsabili din Afganistan i-au explicat lui Bush ca daca guvernele locale vor putea sa aiba grija de oamenii lor, se vor desprinde de legea tribala si vor iesi de sub influenta talibanilor.

Unul dintre americanii de la Kabul a declarat ca exista o zicala in Ghazni: "Talibanii incep unde se termina drumul asfaltat".

Citește și:
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...