Barack Obama si new media

Sambata, 28 Martie 2009, ora 17:33
1591 citiri
Barack Obama si new media

In timp ce lui Ronald Reagan i se spunea "marele comunicator", iar George W. Bush a fost considerat un factor de decizie cu un stil "unic", Barack Obama poate fi considerat un adevarat promotor al propriilor sale idei.

Presedintele american Barack Obama a inceput joi un nou exercitiu de democratie de masa, raspunzand pe site-ul Casei Albe la intrebarile puse de zeci de mii de americani, intr-un moment in care luna de miere dintre el si SUA se apropie de final.

Presedintele Barack Obama, alaturi de echipa sa, a lansat o strategie prin care se va renunta la o parte din mijloacele traditionale de presa ale Casei Albe, si se va apela in schimb la bloggeri, reporteri locali si de alte etnii pentru raspandirea de informatii.

Este evident ca staff-ul de la Casa Alba comunica foarte bine cu mijloacele de new-media, mai ales ca Barack Obama si-a publicat adesea videoclipurile pe YouTube. Presedintele SUA a folosit intens Internetul si in campania prezidentiala, iar acum s-a intors din nou spre mediul online pentru a lansa prima mare initiativa diplomatica pe YouTube.

Presa traditionala vs. new-media

Obama exploateaza faptul ca ziarele si mijloacele traditionale de comunicare sunt slabite de concurenta online si, mai ales, de criza economica. Astfel, aproape toti consilierii lui Barack Obama au afisat o atitudine deschisa si prietenoasa fata de presa.

In multe privinte, efortul lui este pur si simplu expresia unui fenomen cunoscut. Este speranta perena a presedintilor - mai ales la inceputul administratiilor lor - ca pot scapa de scepticii de la Washington si pot comunica direct cu publicul tinta, americanii de rand.

Dar acum, Obama are avantaje de care predecesorii sai, precum Richard Nixon, Bill Clinton sau George W. Bush nu s-au bucurat - si pe deasupra au fost dispretuiti din multe motive de reporterii din Washington.

La exercitiul care a avut loc joi, Obama nu a putut raspunde la toate cele 104.129 de intrebari puse de 92.925 de persoane in timpul primei "sedinte" publice online a unui presedinte american, care a putut fi urmarita in direct pe site-ul Casei Albe.

El a raspuns numai la cateva dintre ele, si anume la cele mai importante pentru public. Casa Alba le-a dat americanilor aproximativ 36 de ore pentru a pune intrebari si pentru a le vota pe cele mai importante. Peste trei milioane si jumatate de americani au votat.

Avand in vedere ca Statele Unite traverseaza cea mai grava recesiune dupa Marea Criza din anii '30 si pentru ca prioritatea administratiei sale este combaterea crizei, Obama nu a pus decat o conditie, ca intrebarile sa fie despre economie. Intrebarile au fost, totusi, libere, a subliniat Casa Alba.

Pe un ton mai serios, Obama a declarat ca, daca ar fi facuta o clasificare a lucrurilor celor mai importante pentru americani, ar avea confirmarea ca acestia sunt ingrijorati de delocalizari, plata chiriilor, finantarea studiilor, subiecte care il intereseaza si pe presedinte.

El a raspuns grav, avertizandu-i pe americani ca inca nu s-a ajuns la limita pana la care poate creste nivelul somajului.

Obama a anuntat ca va da dispozitii in favoarea industriei constructoare de masini, amenintata cu falimentul, si si-a aparat actiunile, intr-un moment delicat al presedintiei sale. Vorbind despre asigurarea medicala, el a invocat lupta pe care a dus-o mama sa, bolnava de cancer ovarian, pentru a-i fi acoperite cheltuielile medicale.

Prin conferinta online, Obama isi tine promisiunea de a deschide mai mult Casa Alba pentru cetatenii americani, urmand sa apeleze, in acest scop, la noile tehnologii, care l-au ajutat mult in campanie.

Asa cum presedintele Franklin Roosevelt incerca sa-i linisteasca pe americani prin discursuri transmise la radio, in timpul Marii Crize, Obama incearca sa castige sprijinul compatriotilor sai, intr-un moment in care guvernul sau a inceput sa combata criza economica pe toate fronturile.

Cu toate ca se foloseste intens de mediul online, Obama a continuat sa acorde lungi interviuri in presa scrisa si in televiziune, convins fiind ca presedintii trebuie sa comunice aproape constant prin orice metode, fie ele traditionale sau noi.

Conferinta lui Obama este cel mai recent dintr-o serie de evenimente mediatice la care a participat presedintele. El a aparut saptamana trecuta la emisiunea lui Jay Leno, Tonight Show, la postul de televiziune NBC, iar duminica a participat la emisiunea 60 minutes de la canalul CBS.

Citește și:
Klaus Iohannis sugerează guvernului să întocmească un plan pentru reducerea risipei în energie
Klaus Iohannis sugerează guvernului să întocmească un plan pentru reducerea risipei în energie
Președintele României Klaus Iohannis participă vineri, 7 octombrie, la reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern la Castelul din Praga, Cehia. Înainte de întâlnire, Iohannis a...
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....