Bush considera ca ii lasa lui Obama un Orient Mijlociu mai liber

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 19:20
687 citiri
Bush considera ca ii lasa lui Obama un Orient Mijlociu mai liber

Presedintele american George W. Bush a aparat vineri cu inflacarare ultimii opt ani de politica destul de controversata adoptata in Orientul Mijlociu, in prezent "mai liber" decat in 2001, in pofida persistentei "marilor provocari" pe care le reprezinta Iranul si Siria.

In pofida "frustrarilor" si "deceptiilor", "Orientul Mijlociu din 2008 ofera mai multa libertate, speranta si mai multe promisiuni decat in 2001", cand Bush a fost investit in functie, potrivit unui discurs pe care presedintele in exercitiu il va rosti vineri dupa-amiaza la Washington, arata AFP.

"Orientul Mijlociu se confrunta in continuare cu provocari grave. Iranul si Siria sustin in continuare terorismul, activitatile iraniene de imbogatire a uraniului raman o amenintare majora pentru pace, iar in regiune sunt in continuare multe persoane oprimate", va spune el in discursul al carui text a fost dat publicitatii in avans de Casa Alba.

"Pentru securitatea compatriotilor nostri si in interesul pacii mondiale, America nu ii va permite Iranului sa dezvolte o arma nucleara", va preciza Bush.

"Dar schimbarile din ultimii opt ani anunta inceputul a ceva istoric si nou", intr-o regiune care este, din punctul sau de vedere, "esentiala pentru securitatea Americii si pentru pacea mondiala", va spune Bush, care nu ii ofera, insa, niciun sfat succesorului sau, potrivit AFP.

Consiliul prezidential a validat joi acordul pentru securitate adoptat in luna noiembrie de Parlamentul irakian.

Dupa aproape un an de negocieri, aceasta aprobare ridica ultimul obstacol guvernamental si legislativ fata de intrarea in vigoare a acordului, in 1 ianuarie. Textul va fi supus, insa, unui referendum in iulie 2009, o concesie facuta comunitatii sunnite.

Textul acordului prevede in special ca "toate fortele americane trebuie sa paraseasca teritoriul irakian cel tarziu in 31 decembrie 2011". In 30 iunie 2009, cel mai tarziu, toate fortele combatante americane trebuie retrase din orase si localitati.

"Teritoriul irakian, precum si spatiul aerian si apele sale nu vor putea fi folosite ca punct de plecare sau de tranzit pentru atacuri impotriva altor tari", mai prevede textul.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....