De ce urmeaza Obama politica externa a lui Bush?

Autor:
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 20:12
2235 citiri
De ce urmeaza Obama politica externa a lui Bush?

Oricat de bine intentionat ar fi presedintele american Barack Obama, si oricat de mult si-ar dori sa puna capat fronturilor pe care lupta soldatii americani si sa rezolve conflictele vechi de pe curpinsul globului, sunt anumite constrangeri care-l fac sa adopte acceasi politica externa ca si predecesorul sau, George W. Bush.

Elaborarea strategiei privind politica externa a administratiei Obama este definitivata si incepe lucrul la gasirea posibilitatilor optime de a pune aceasta strategie in aplicare, este de parere grupul de analiza american Stratfor .

Ceea ce sare imediat in evidenta este cat de mult Obama urmeaza cursul politicii externe stabilite de predecesorul sau George W. Bush. Acest lucru nu ar trebui sa surprinda, deoarece presedintii opereaza intr-o lume plina de constrangeri.

Uitandu-ne inspre relatiile SUA cu Iran, Cuba si lumea islamica putem observa cu usurinta continuarea politicii administratiei Bush de catre Obama vizavi de aceste state.

SUA sub Obama continua sa ceara Iranului stoparea dezvoltarii programului sau nuclear si ameninta cu noi sanctiuni daca Teheranul nu se angajeaza in discutii mult mai serioase pana la sfarsitul lunii septembrie.

In ceea ce priveste Israelul, Obama a cerut acestuia, la fel cum a facut si Bush, sa opreasca colonizarea in zonele locuite de palestinieni.

Odata ce s-a ajuns la un compromis pe o chestiune de importanta minora, SUA au continuat sa colaboreze militar si informational cu Israel in privinta Iranului si Libanului. Administratia Obama a dovedit astfel ca nu va lasa ca problema colonizarii sa stea in calea intereselor sale strategice in zona.

Modul in care SUA trateaza acum situatia din Irak si Afganistan nu s-a schimbat nici el prea mult.

Desi Obama a venit la putere promitand americanilor retragerea imediata a tarii din Irak, odata ajuns in functie a inceput sa deruleze planul de retragere treptata intocmit de administratia Bush.

Vizibila a fost insa indreptarea atentiei Americii cu precadere catre Afganistan. Se poate astfel observa cum Pakistanul se opune acum mult mai eficient retelei al Qaeda, ceea ce a dus la reducerea numarului atentatelor din zona.

Dar chiar si asa, strategia SUA ramane in mare masura identica cu cea din timpul lui Bush: mentinerea de trupe in Afganistan pana cand situatia evolueaza de asa natura incat sa fie posibil un compromis politic.

Comentariile aduse nu sunt critici la adresa presedintelui Obama. Desi a candidat ca o antiteza la adresa lui Bush, Obama stie care sunt constrangerile de care trebuie sa tina seama in exercitarea functiei.

Avand in fata optiunea iresponsabila a schimbarii imediate a lumii, dar si pe cea a constrangerilor in materie de politica externa, Obama se dovedeste un presedinte cumpatat, este de parere sursa citata.

Presedintii care cred ca pot guverna independent de realitatile care ii inconjoara dau gres. Obama insa nu intentioneaza sa dea gres.

Arsene Cosmin Madalin

Citește și:
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan a demontat afirmația lui Lucian Bode, potrivit căreia teza de doctorat a actualului ministru de Interne nu ar fi secretizată. Șercan a explicat că...
Iohannis, ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO
Iohannis, ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO
Președintele Klaus Iohannis nu se așteaptă la probleme în cazul în care Parlamentul României va adopta noile Legi ale Justiției înainte ca Comisia de la Veneția să-și expună opinia,...