Obama, hotarat din primele zile sa arate ca e altfel decat Bush

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 19:30
3012 citiri
Obama, hotarat din primele zile sa arate ca e altfel decat Bush

Presedintele american Barack Obama, instalat in functie marti, a inceput imediat sa revizuiasca politicile lui George W. Bush, dar primele sale decizii, cum ar fi cea a inchiderii Guantanamo, fac loc unor intrebari fara raspuns, aratand dificultatea sarcinilor care il asteapta.

Intr-un comentariu al AFP, se arata ca insusi Obama i-a pregatit pe americani pentru aceasta perspectiva, marti, pronuntand in toiul amplelor festivitati pentru investitura sa un discurs in care a reamintit realitatile momentului.

Printre acestea, faptul ca America este prezenta pe doua fronturi, in Irak si Afganistan, intr-o perioada considerata a fi cea mai grava recesiune prin care trece tara dupa foarte multi ani si in conditiile in care se confrunta cu o grava criza de incredere.

Cu toate aceastea, Barack Obama a facut mai multe promisiuni: provocarile vor fi rezolvate, presedintele si americanii vor actiona pentru "a reface America".

In prezenta fostului locatar de la Casa Alba, George W. Bush, Obama, prima persoana de culoare care devine presedinte al Statelor Unite, a promis, de asemenea, schimbarea si reconcilierea.

In aceeasi zi la Guantanamo s-a anuntat suspendarea procedurilor in fata tribunalelor exceptionale care urmau sa-i judece pe suspectii de terorism, preludiu al altor decizii cu si mai mare ecou.

Joi, Obama s-a demarcat clar de predecesorul sau si de practicile antiteroriste instaurate in timpul presedintiei acestuia: Guantanamo va trebui inchis cel tarziu intr-un an, iar americanii vor trebui sa se conformeze Conventiilor de Geneva si manualului care interzice relele tratamente aplicate prizonierilor, iar CIA va trebui sa-si inchida inchisorile secrete din strainatate.

A doua zi, Obama si-a respectat o alta promisiune si a atacat una dintre marile controverse ale societatii demarcandu-se din nou de cei opt ani de presedintie ai lui Bush. El a abrogat interdictia finantarii de catre statul american a unor organizatii care practica sau favorizeaza avortul in strainatate.

Intre timp, a reunit responsabilii militari pentru a le cere sa avanseze cu planificarea retragerii soldatilor trimisi de Bush in Irak pentru a duce un razboi care a adancit considerabil disensiunile in randul societatii si a stirbit imaginea Americii in lume.

Obama s-a grabit sa semnaleze ca doreste sa se implice in problemele Orientului Mijliociu, dupa ce lui Bush i se reprosase ca a intarziat prea mult sa ia o atitudine in aceasta privinta.

Pe de alta parte, avand probabil in minte scandalurile administratiei Bush, a decis noi reguli de etica pentru colaboratorii sai.

Obama lucreaza intens la diferite planuri, inclusiv un plan de relansare in valoare de 825 de miliarde de dolari, care, spera el, va salva sau va crea trei-patru milioane de locuri de munca. Presedintele a spus ca spera sa promulge acest plan in mai putin de o luna.

Totusi, eficienta acestui plan deja a fost pusa sub semnul intrebarii. Iar Obama si ai sai i-au avertizat pe americani ca situatia se va inrautati mai intai si abia apoi va incepe sa se amelioreze.

Principalele masuri luate de Obama de la investire

POLITICA EXTERNA

- Fostul senator George Mitchell, artizan al pacii din Irlanda de Nord, a fost numit emisar pentru Orientul Mijlociu si se va duce in regiune inca de saptamana viitoare.

- Richard Holbrooke, negociatorul acordurilor de pace de la Dayton, care au pus capat razboiului din Bosnia in 1995, a fost numit emisar pentru Afganistan si Pakistan.

- Administratia Obama a adresat un apel pentru deschiderea frontierelor si a punctelor de trecere catre Fasia Gaza, pentru a permite intrarea ajutorului international.

- Inca de a doua zi dupa investire, Barack Obama a telefonat miercuri dimineata premierului israelian Ehud Olmert, presedintelui egiptean Hosni Mubarak, regelui Abdallah al II-lea al Iordaniei si presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, acesta din urma sustinand ca a fost primul lider strain sunat de noul presedinte american. Vineri, Obama a telefonat regelui Abdallah al Arabiei Saudite, premierilor britanic, Gordon Brown, si canadian, Stephen Harper, precum si secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

- Le cere responsabililor militari americani sa-si intensifice eforturile pentru retragerea trupelor americane din Irak intr-o maniera "responsabila".

SECURITATE SI JUSTITIE

- Semneaza un decret prin care ordona inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo in cel mult un an.

- Emite un decret prin care impune respectarea Conventiilor de la Geneva asupra prizonierilor de razboi, precum si inchiderea cat mai repede posibil a centrelor de detentie pe care CIA le are in strainatate.

ADMINISTRATIE

- Ingheata salariile principalilor colaboratori de la Casa Alba.

- Inaspreste reglementarile referitoare la contactele intre administratie si grupurile de lobby, care nu vor mai putea face cadouri functionarilor.

SOCIETATE

- Abroga o dispozitie care interzicea finantarea organizatiilor ce practica sau faciliteaza avortul in strainatate, o decizie aspru criticata sambata de Vatican.

ECONOMIE

- Instituie reuniuni zilnice pe tema situatiei economice cu principalii consilieri, dupa modelul briefingurilor pe teme de securitate.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Barack Obama, #George Bush, #masuri, #retragere Irak, #inchidere Guantanamo , #Barack Obama