Obama ia masuri pentru prevenirea incalzirii globale

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 10:46
2445 citiri
Obama ia masuri pentru prevenirea incalzirii globale
Foto: Obeygiant

Presedintele american Barack Obama va incepe sa schimbe politicile in domeniul climei promovate de predecesorul sau la Casa Alba, George W. Bush, si va anunta masuri prin care statelor li se va permite sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera provenind de la automobile.

De asemenea, presedintele american va ordona ca, pana in martie, sa fie stabilite standardele de eficienta pentru anul 2011 in privinta combustibililor folositi de vehicule, informeaza Reuters.

Un oficial al administratiei americane a anuntat ca Obama, care s-a instalat saptamana trecuta la Casa Alba, va cere Agentiei pentru Protectia Mediului (EPA) sa reconsidere o solicitare adresata de statul California, care vrea sa impuna propriile limite stricte emisiilor de noxe ale masinilor.

Cererea statului California a fost respinsa in timpul administratiei Bush. Oficialul a precizat ca decizia finala a EPA va interveni, probabil, peste cateva luni.

Un alt oficial, care este la curent cu schimbarile pe care administratia Obama vrea sa le faca in politica privitoare la mediu, a spus ca presedintele va da instructiuni EPA sa aprobe o dispensa pentru ca statul California sa poata impune propriile reguli.

Saptamana trecuta, California a cerut noii administratii sa reconsidere solicitarea adresata de cel mai populat stat american.

California si alte state au dat in judecata EPA dupa ce Stephen Johnson, seful agentiei in perioada administratiei Bush, a respins cererea Californiei de a obtine permisiunea federala pentru a impune noi limite la emisiile de dioxid de carbon ale masinilor.

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, i-a trimis presedintelui Obama o scrisoare in care l-a rugat sa "dea instructiuni EPA sa actioneze prompt si sa raspunda favorabil solicitarii ca agentia sa-si reconsidere decizia" initiala.

Oficialul de la Casa Alba a mai spus ca Obama va da instructiuni Departamentului pentru Transporturi sa stabileasca pana in martie standardele de eficienta pentru combustibilii folositi de masini in 2011. Memorandumul lui Obama va da instructiuni agentiei sa reconsidere, pe de alta parte, si modul in care asemenea standarde au fost stabilite in ultimii ani.

Obama a promis in campania electroala sa actioneze ferm in lupta impotriva incalzirii globale si sa reduca emisiile de dioxid de carbon care sunt la originea incalzirii planetei. La scurt timp dupa victoria sa in alegerile de la 4 noiembrie, Obama si-a reconfirmat angajamentul de a readuce Statele Unite in randul natiunilor care incearca sa ajunga la un acord global pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon dupa ce prima faza a Protocolului de la Kyoto se va incheia la sfarsitul anului 2012.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
M
miratul
rank 1