Obama pastreaza tribunalele militare ale lui Bush, dar le reformeaza

Sambata, 16 Mai 2009, ora 10:57
1311 citiri
Obama pastreaza tribunalele militare ale lui Bush, dar le reformeaza

Presedintele american Barack Obama anuntat vineri mentinerea tribunalelor militare extraordinare ale lui George W.Bush pentru judecarea a o parte dintre suspectii de terorism de la Guantanamo, promitand insa ca va reforma un sistem pe care in trecut l-a criticat, relateaza AFP.

Obama si-a anuntat in acelasi timp decizia de a reactiva aceste tribunale, care vor fi folosite in primul rand in cazul a cinci detinuti suspectati de organizarea atentatelor de la 11 septembrie, si de a schimba regulile de functionare a acestora. Obiectivul este de a consolida drepturile suspectilor, incepand cu interzicerea dovezilor obtinute prin tortura sau sub constrangere.

Aceste reforme vor contribui la restabilirea tribunalelor militare "in rolul lor de forum ce serveste legitim la a face drepttate, plasandu-le in acelasi timp sub autoritatea legii", a declarat el intr-un comunicat.

Anuntarea modificarii regulilor nu a impiedicat stanga si organizatiile de aparare a drepturilor omului, tot mai nesigure de hotararea lui Obama de a rupe cu practicile administratiei precedente, sa se arate indignate.

Mai intai le-a suspendat

Unul dintre primele acte ale lui Obama, la doua zile de la investitura, a fost de a cere suspedarea pentru patru luni a activitatii acestor tribunale sau "comisii militare" create in 2006 pentru a judeca suspecti de terorism. Suspendarea urma sa acorde noii administratii timpul necesar pentru a vedea ce se poate face cu detinutii.

Consilierii lui Obama au ajuns la concluzia ca nu toti detinutii de la Guantanamo pot fi judecati in tribunale de drept comun. Mai multi dintre ei au fost supusi la tratamente considerate drept tortura. Printre ei, Khaled Sheikh Mohammed, care se revendica artizanul atentatelor de la 11 septembrie, care a fost supus simularii inecului de 183 de ori intr-o luna, potrivit unor documente recent publicate.

Concret, administratia va cere prelungirea suspendarii pentru noua dintre proceduri, cat timp va fi nevoie pentru regandirea regulilor dupa care functioneaza comisiile.

Potrivit noilor reguli, declaratiile obtinute prin metode de interogare "crude, inumane sau degradante nu vor vor mai fi admise ca probe", a anuntat Obama. Recurgerea la marturii indirecte - cineva relateaza ce a relatat altcineva care nu poate veni in instanta dintr-un motiv sau altul - va fi limitata, iar acuzatul va avea mai multa libertate in ceea ce priveste alegerea avocatului, a adaugat presedintele american.

Catalogate 'un enorm esec", acum reformate

In timpul campaniei electorale, Obama apreciase ca sistemul comisiilor militare extraordinare este un "enorm esec". El a reamintit insa vineri ca aceste comisii militare au o "lunga traditie in Statele Unite" si ca sunt forumul "adecvat pentru a-i judeca pe inamicii care incalca legile razboiului, cu conditia sa fie concepute si administrate asa cum trebuie".

Obama a precizat ca ceea ce a contestat el a fost legea care a reglementat aceste comisii militare in timpul administatiei Bush. El a reamintit ca acest sistem nu a permis decat judecarea a trei suspecti din 2001. Este argumentul la care subscriu organizatiile de aparare a libertatilor, pentru a afirma ineficienta sistemului.

"Presedintele ar face bine sa isi aminteasca declaratii de acum de trista amintire pe care le-a facut in timpul campaniei prezidentiale: un porc nu este mai frumos daca il dam cu ruj de buze", a reactionat Anthony Romero de la ACLU la anuntul mentinerii tribunalelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Obama tribunale Bush, #tribunale suspecti terorism , #Barack Obama