Scutul american antiracheta, instalat la Constanta

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 08:10
6212 citiri
Scutul american antiracheta, instalat la Constanta
Foto: Jurnalul National

Presedintele Barack Obama vrea sa continuie planul lui George W. Bush de a instala un scut antiracheta in Europa, iar asta ar insemna ca o parte ar putea fi instalat si in Romania la baza Mihail Kogalniceanu din Constanta, a anuntat fizicianul american Dean Wilkening.

Wilkening, implicat in constructia noului scut antiracheta, a declarat ca arhitectura noului sistem vizeaza patru mari etape de construire - 2011, 2015, 2018, 2020, in functie de data la care se estimeaza ca se va finaliza construirea rachetelor iraniene, informeaza Jurnalul National.

Specialistul american a precizat ca presedintele american vrea sa protejeze prin intermediul acestui scut toate statele membre NATO.

"Pana in 2020 se estimeaza cinci locatii, dar acestea nu sunt inca stabilite. Romania este una din ele, baza militara Kogalniceanu fiind in mod special vizata. De fapt, Balcanii sunt din puncul meu de vedere locatia ideala pentru a proteja intreaga Europa si a detensiona si relatiile cu Rusia, intrucat aria acoperita nu se mai intersecteaza cu spatiul aerian rusesc. Guvernul american intentioneaza sa utilizeze in principal ceea ce se numeste THAAD, adica rachete transportate cu ajutorul unor camioane", a mai declarat acesta.

Wilkening a lasat insa de inteles ca dincolo de pozitia strategica, cel mai mult conteaza stabilitatea politica a unei tari.

"In cazul in care va avea un mediu stabil Romania ar juca un rol foarte important pentru Europa. Romania pare a fi la locul potrivit, daca este sa gandim strategic. Desi ne gandisem si la Turcia, intrucat am mai amplasat acolo radare pe timpul Razboiului Rece, in cazul de fata trebuie sa ne gandim si la contextual cultural. Romania nu are aceleasi legaturi cu Iranul, asa cum are Turcia.

Romania nu ar supara Iranul cum ar face Turcia, data fiind componenta religioasa. Logistic vorbind, daca Romania este selectata atunci vor fi trimise cinci camioane THAAD, adica detectoarele mobile despre care vorbeam, o garnizoana si o echipa de intretinere. Acest lucru inseamna desigur si ca baza militara romaneasca va fi modernizata de NATO si va fi permanent pazita", a mai declarat americanul.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....