Administratia Bush nu exclude retragerea mai multor americani din Irak

Duminica, 13 Iulie 2008, ora 13:36
1076 citiri
Administratia Bush nu exclude retragerea mai multor americani din Irak

Administratia presedintelui George W. Bush studiaza posibilitatea unei retrageri suplimentare de trupe operationale din Irak, incepand din septembrie, anunta cotidianul New York Times in pagina sa electronica, relateaza AFP.

Citand responsabili militari si civili sub acoperirea anonimatului, ziarul anunta ca aceasta retragere din Irak ar avea la baza nevoia presanta de trupe americane in Afganistan, unde talibanii si alti opozanti, neidentificati, si-au intensificat actiunile.

New York Times dezvaluie ca multi responsabili de la Pentagon vor o reducere a presiunii exercitate asupra militarilor, dar si asigurarea de mai multe trupe pentru Afganistan si pentru alte potentiale misiuni.

Cel mai amplu scenariu presupune o retragere de 40.000 - 50.000 de militari fata de nivelul de la sfarsitul anului 2007, de 170.000.

Premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut recent stabilirea unui calendar pentru retragerea soldatilor americani, dar presedintele Statelor Unite George W. Bush pare sa nu vrea sa grabeasca momentul, desi in 24 mai 2007 spunea: "Suntem acolo la invitatia Guvernului irakian. Este o tara suverana (...). daca ne spun 'plecati', vom pleca". Este mai mult sau mai putin ceea ce a spus Guvernul irakian in ultimele zile.

In conditiile in care Bagdadul si Washingtonul negociaza termenii mentinerii prezentei americane dupa 31 decembrie 2008, cand va expira mandatul ONU, liderii irakieni au abordat pentru prima data ideea unui calendar de retragere. Unul dintre ei, Muaffak al-Rubaie, a avertizat ca nu va exista un acord fara o data precisa a retragerii.

Bush a refuzat, insa, o astfel de data, in pofida tentativelor adversarilor sai de a impune una, in conditiile in care acest al doilea razboi ca durata din istoria moderna a Statelor Unite, dupa cel din Vietnam, este foarte nepopular.

Teoretic, administratia "nu are de ales", pentru ca "Irakul este o tara suverana si pentru ca Statele Unite nu au incetat sa repete" acest lucru, a explicat expertul Anthony Cordesman. Dar "este nevoie de prudenta", pentru a "nu vedea prea multe lucruri in informatiile de presa sau intr-un acord pe care nu l-a vazut nimeni", a adaugat el.

Nimeni nu stie foarte bine ce inteleg irakienii prin data precisa si prin retragere, a argumentat expertul. O retragere ar putea insemna sa fie lasati in urma un numar de consilieri militari, forte importante de sustinere sau trupe pentru combaterea al-Qaida, potrivit analistilor.

Tocmai pe aceste aspecte vagi mizeaza administratia americana. Public, Casa Alba asigura ca declaratiile irakiene demonstreaza o imbunatatire a situatiei si o consolidare a increderii autoritatilor locale.

Dar aminteste opozitia sa fata de orice data precisa pentru sfarsitul misiunii. Administratia se declara deschisa la perspectiva unei retrageri "la care sa se aspire" si repeta ca decizia va fi luata in functie de conditiile de pe teren.

Mai putin public, o serie de responsabili afirma ca liderii irakieni vor sa revendice suveranitatea tarii lor, care va reprezenta una dintre temele majore ale alegerilor provinciale din luna octombrie. Retragerea americanilor este principala cerere a numerosi irakieni, ca sustinatorii liderului radical siit Moqtada Sadr, potrivit carora un acord cu americani ar insemna o "sclavie eterna".

Aceiasi responsabili irakieni afirma, insa, ca, la negocierile secrete, irakienii recunosc ca o retragerere ar trebui sa depinda de ceea ce ar lasa americanii in urma.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#SUA, #Irak, #Bush, #Afganistan, #retragere , #Irak