Bush, la ultima vizita in Irak: Invazia a fost necesara

Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 18:14
1450 citiri
Bush, la ultima vizita in Irak: Invazia a fost necesara

Presedintele american George W. Bush a apreciat duminica la Bagdad, in timpul unei vizite in Irak, probabil ultima inainte de sfarsitul mandatului, ca invazia acestei tari "nu a fost o sarcina usoara", dar a fost necesara, relateaza AFP.

"Sarcina nu a fost usoara, dar a fost necesara pentru securitatea americana, speranta irakienilor si pacea in lume", a declarat Bush dupa o intalnire cu omologul sau irakian, Jalal Talabani. "Sunt incantat ca am avut sansa sa revin in Irak inainte de finalul presedintiei mele", a spus Bush, cu cinci saptamani inainte de incheierea mandatului.

Talabani l-a calificat pe Bush drept un "mare prieten al poporului irakian, care a ajutat la eliberarea tarii".

Presedintele american a sosit la Bagdad duminica dupa-amiaza, in a patra sa vizita in aceasta tara de la invazia americana din 2003. Vizita, inconjurata de cel mai mare secret de partea americana, a fost anuntata de Casa Alba la Washington in momentul in care Bush a aterizat in Irak, pe aeroportul international de la Bagdad.

Dupa imnurile nationale, cei doi presedinti au trecut in revista garda de onoare, mergand pe un covor rosu, inainte de a intra in resedinta prezidentiala, aflata in centrul capitalei irakiene.

Presedintele american urma sa semneze simbolic impreuna cu premierul Nuri al-Maliki un acord de securitate incheiat de Bagdad si Washington, dupa aproape un an de negocieri si care era deosebit de important pentru Bush.

Potrivit acordului, trupele americane se vor retrage din Irak pana la sfarsitul anului 2011. "Pactul marcheaza prietenia noastra si reprezinta un mijloc de a ajuta irakienii sa isi indeplineasca promisiunile pentru o societate libera", a spus Bush.

Presedintele american urma sa se intalneasca si cu presedintele Kurdistanului irakian, Masud Barzani.

Bush s-a deplasat in Irak pentru a-i saluta pe liderii irakieni, a le multumi militarilor americani si a sarbatori un nou acord de securitate strategica, potrivit Casei Albe.

De la invazia din martie 2003, peste 4.200 de militari americani au fost ucisi in Irak si zeci de mii irakieni si-au pierdut viata. Noul presedinte american doreste sa retraga trupele americvane din Irak in termen de 16 luni de la preluarea functiei, iar retragerea rapida este dorita de majoritatea sondajelor americane, potrivit sondajelor.

In prezent, in Irak se afla 146.000 de militari americani, dintre care 14 brigazi de lupta.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Bush adio Irak, #invazia SUA Irak , #Irak