Bush a recunoscut existenta inchisorilor secrete CIA

Joi, 07 Septembrie 2006, ora 10:37
3074 citiri

George Bush, presedintele SUA a recunoscut pentru prima data miercuri existenta inchisorilor secrete ale CIA in lume si detinerea a 14 suspecti teroristi importanti, care au fost transferati din acest sistem la Guantanamo Bay in vederea judecarii.

Bush a argumentat ca esra necesar ca persoane suspectate de organizarea unor acte teroriste sa poata fi detinute in locrui secrete pentru a fi interogate de catre experti, pentru a fi apoi judecate la momentul oportun. "Securitatea natiunii noastre si vietile cetatenilor nostri au depins de abilitatea noastra de a afla ce stiu acesti teroristi", a spus George Bush.

Conform unui oficial american citat de Reuters, numarul perosanelordetinute de CIA era de ordinul zecilor, nicidecumal miilor cum se specula. Presedintele Bush un a elaborat pe tema tehnicilor de interogare, mentionand doar ca s-a recurs la metode dure, dar un la tortura. Dealtfel de astazi intra in vigoare un nou indreptar privind modalitati de interogare, care se aplica militarilor SUA, un si CIA. Regulile de interogare exclud in mod expres debracarea si privarea de alimente, aplicarea de gluga sau alte practici care au fost amplu dezbatute si criticate in ultimul timp.

Presedintele SUA a mentionat ca detinutii-cheie din inchisorile CIA, care au fost transferati la Guantanamo in vederea judecarii vor beneficia de un anumit nivel de aparare, conform Conventiei de la Geneva. In privinta modalitatii de judeacre a acestora< presedintele Bush asteapta decizia Congresului. George Bush a cerut initial organizarea unui tribunal militar de tipul celui care a functionat dupa sfarsitul celui de-al doilea Razboi mondial. Congresul a replicat ca acesta ar incalca legislatia SUA si pe cea internationala. George Bush asteapta acum o formula propusa de Congres, posibil o comisie militara, cum a propus initial Bush.

Printre suspectii-cheie amintiti de Bush se numara Khalid Sheik Mohammed, considerat a fi numarull 3 al Al Qaeda pana la capturarea sa in 2003 in Pakistan, Ramzi Binalshibh un fost posibil atentator din 11septembrie, Abu Zubaydah, considerat a fi o legatura intre bin Laden si multe alte celule Al Qaeda, noteaza site-ul www.news365.ro

Citește și:
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus, joi, 29 septembrie, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiţi ca subvenţie, cu presa şi propaganda....