Bush le lasa istoricilor misiunea de a-i analiza presedintia

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 13:01
1489 citiri
Bush le lasa istoricilor misiunea de a-i analiza presedintia
Foto: The Independent

George W. Bush, care joi seara isi va lua ramas bun de la americani printr-o alocutiune televizata, lasa istoricilor, dupa 20 ianuarie, misiunea de a analiza cei opt ani de presedintie, marcati de razboaie si incercari.

Presedintia Bush a inceput cu socul atentatelor din 11 septembrie 2001 si se incheie cu temerea legata de cea mai grava recesiune de la criza din anii '30, comenteaza AFP.

Intre timp, Bush a inceput, dar nu a incheiat, doua razboaie in Irak si Afganistan, cele doua linii ale frontului "razboiului impotriva terorismului" declarat dupa 11 septembrie.

El si-a asumat esecurile serviciilor statului imediat dupa una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria SUA, uraganul Katrina, in 2005.

Mult timp, s-a laudat cu politica sa economica, vorbind despre 50 de luni consecutive in care s-au creat locuri de munca si patru ani de crestere neintrerupta. In ultimele luni, el a fost insa surprins de o criza ce a contaminat economia mondiala.

"Sunt mandru de tot ce a facut aceasta administratie", a spus Bush. "Stiu ca am dat totul timp de opt ani, nu mi-am vandut sufletul pentru a fi popular. Acum, cand ma voi intoarce acasa si ma voi uita in oglinda, voi fi mindru de ceea ce voi vedea", a subliniat el.

Bush si ai sai revendica "eliberarea" a 50 de milioane de persoane in Afganistan si Irak, ameliorarea relatiilor cu Asia, o vasta coalizare in lupta impotriva terorismului, un efort fara precedent in lupta impotriva bolilor in Africa, o reforma in sistemul de invatamant, o alta in acoperirea de sanatate pentru persoanele in varsta.

Insa, la ora bilantului, cea mai mare reusita pe care o proclama el este ca a aparat tara de noi atentate, chiar daca Osama ben Laden nu a fost capturat.

Atentatele din 11 septembrie au "definit" presedintia, explica Bush, care, de la acea data, a trecut de pe culmile popularitatii la cel mai scazut nivel de popularitate. Cel care a facut campanie promitand sa fie un "unificator", a fost greu incercat de scandalurile provocate de practicile unei administratii acuzate ca a fost cea mai doctrinara din istoria SUA.

El a fost acuzat ca a tradat valorile americane inchizand suspectii de terorism la Guantanamo, autorizand ca acestia sa fie torturati si interceptand convorbiri telefonice fara mandat din partea justitiei. Statele Unite nu tortureaza si acele metode erau necesare, a spus Bush.

"Cred ca lumea isi va aminti de mine ca de un om care a trebuit sa faca fata unor probleme grele si pe care le-am atacat frontal. M-am aratat ferm si am luat decizii bazandu-ma pe principii, nu pe cel mai recent sondaj", a subliniat el.

Citește și:
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...