Bush se amuza de incidentul "bizar" de la Bagdad

Luni, 15 Decembrie 2008, ora 17:28
2195 citiri
Bush se amuza de incidentul "bizar" de la Bagdad
Foto: nytimes.com

Bush trateaza cu umor incidentul de la Bagdad si-l considera cel mai bizar moment din intreaga perioada a presedintiei sale.

George W. Bush a calificat incidentul de la Bagdad drept cel mai "bizar" din timpul presedintiei sale si a comentat cu umor momentul in care a trebuit sa se fereasca de cei doi pantofi aruncati in directia lui de catre un jurnalist irakian, transmite AFP.

Incidentul a avut loc duminica seara, in timpul unei conferinte de presa comune, sustinuta la Bagdad de presedintele american si premierul irakian Nuri al-Maliki.

Intamplarea, care demonstreaza ostilitatea persistenta la adresa lui Bush, dupa cinci ani de la inceputul invaziei in Irak si inlaturarea regimului lui Saddam Hussein, este cu atat mai neobisnuita cu cat presedintele american este una dintre cele mai protejate persoane din lume.

"Nu stiu ce a spus baiatul, dar i-am vazut talpile", a glumit George W. Bush.

Pantofii apartineau jurnalistului Mountazer al-Zaidi de la postul de televiziune irakian al-Bagdadia.

"Este sarutul de adio, caine ce esti", a strigat jurnalistul in timp ce a aruncat pantofii, dupa care a fost scos din sala cu forta de serviciile de securitate irakiene si americane. Mountazer al-Zaidi i-a mai strigat lui Bush ca este "responsabil de moartea a mii de irakieni".

Presedintele american a lasat capul in jos si s-a ferit de primul pantof, care a lovit drapelele irakian si american aflate in spatele celor doi lideri politici, iar cea de-a doua aruncare a fost mai putin precisa.

Imaginile cu acest incident au facut imediat inconjurul lumii.

In cultura araba, a fi calificat drept "caine" sau a fi lovit cu pantofii este insulta suprema. In 2003, imediat dupa intrarea trupelor americane, irakienii au lovit statuia lui Saddam Hussein cu pantofii.

"Nu ma deranjeaza. Daca vreti lucruri exacte, iata: este vorba despre pantofi numarul 10 (44 - n.red.)", a declarat Bush, tratand incidentul cu umor. "Nu stiu ce cauza apara el (...). Nu m-am simtit deloc amenintat", a dat asigurari presedintele american.

Bush a plecat imediat in Afganistan, iar in timpul zborului le-a spus jurnalistilor care il insoteau ca incidentul i-a amintit de ceremonia de primire a presedintelui chinez Hu Jintao, din fata Casei Albe, care a fost intrerupta de o militanta a miscarii spirituale Falungong, interzisa in China.

"A fost numai un moment bizar, dar am trait si alte momente ciudate in timpul presedintiei mele. Imi amintesc cand Hu Jintao era acolo (...). El vorbea si deodata am auzit un zgomot, nu aveam nici cea mai mica idee despre ce se putea intampla, era o femeie din Falungong care urla. A fost un moment ciudat", a declarat Bush.

La scurt timp dupa sosirea la Kabul luni dimineata, George W. Bush a participat la o conferinta de presa alaturi de omologul sau Hamid Karzai, in timp ce jurnalistii se intrebau daca vor vedea alti pantofi aruncati asupra presedintelui. Nu a fost insa cazul. "De ce nu o faci acum? Hai, fa-o!", a incercat in zadar un jurnalist afgan sa-si convinga unul dintre colegi, insa nimic nu s-a intamplat.

Totusi, multi dintre jurnalistii prezenti nu auzisera inca de incidentul care avusese loc cu numai cateva ore inainte.

In timpul controalelor de securitate severe realizate de obicei pentru a intra in palatul prezidential si a participa la conferinta de presa, nu s-a acordat o atentie deosebita pantofilor.

In paralel, in Irak, postul de televiziune al-Bagdadia le-a cerut autoritatilor irakiene sa-l elibereze pe Mountazer al-Zaidi, "in numele democratiei si a libertatii de expresie pe care noul regim si autoritatile americane le-au promis poporului irakian".

George W. Bush, care a sustinut intotdeauna invazia din Irak din 2003, in pofida miilor de irakieni care au murit in lupte, a atentatelor si violentelor interetnice, a respins ideea ca Zaidi este un reprezentant al poporului irakian.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...