Presa internationala - Bush are constiinta curata in privinta crizei

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 11:27
871 citiri
Presa internationala - Bush are constiinta curata in privinta crizei

Fostul presedinte american, George Bush, a declarat miercuri ca are "constiinta curata" cu privire la identificarea problemelor premergatoare crizei financiare, acuzand Congresul SUA de blocarea tentativelor sale de a le prezenta aceste chestiuni.

Bush, care intr-o prima faza s-a mentinut in afara atentiei publice dupa ce a parasit Casa Alba, a declarat ca administratia sa a identificat din timp problemele economice cu banci precum Fannie Mae si Freddie Mac si faptul ca gigantii financiari "faceau investitii riscante", informeaza Reuters.

"Din acest motiv am solicitat impunerea de reglementari pentru aceste doua institutii, insa propunerile mele au fost respinse de Congres", a declarat Bush.

"Nu este nicio indoiala cu privire la faptul ca bula imobiliara a fost alimentata de catre politica guvernamentala, iar acesta este rezultatul refuzurilor din partea Congresului de a reglementa Fennie si Freddie. Astfel, constiinta mea este curata cand vorbim despre aceasta problema".

In 2008, Bush a semnat o lege care permitea interventia in favoarea celor doi giganti financiari, dar si un control mai strict asupra activitatii acestora. Administratia sa a sustinut, timp de mai multi ani, limitarea rolului companiilor private, aratand ca administrarea mai multor trilioane de dolari reprezinta un risc masiv pentru sistemul financiar american.

Limite clare pentru datoriile publice, in SUA

Statele Unite ar trebui sa adopte reguli formale pentru limitele datoriilor pe termen mediu cu penalitati dure astfel incat sa fie evitate abaterile. Propunerea a fost facuta de un grup de experti bipartizan, in incercarea de a impune reguli fiscale mai dure in SUA.

Grupul propune o tinta de 60% din nivelul de productie, nivel care sa fie atins pana in 2012, precizand ca acesta este doar un cadru care poate fi modulat, informeaza Financial Times.

Legislatorii au fost sceptici pana in prezent cu privire la impunerea unor astfel de limite avand temerea ca astfel vor limita flexibilitatea politicilor economice, fie la nivelul scaderii taxelor, fie prin cresterea cheltuielilor guvernamentale.

Temeri in crestere cu privire la situatia Irlandei

Pe de alta parte, ca urmare a cresterii bruste a costurilor de imprumut pentru titlurile de stat irlandeze, pietele financiare s-au manifestat tematoare cu privire la posibilitatea ca Irlanda sa treaca printr-o situatie similara cu Grecia, cand a fost nevoie de interventia forurilor internationale pentru a se evita falimentul.

Dobanzile la care investitorii sunt dispusi sa imprumute Irlanda au crescut la niveluri maxime dat fiind faptul ca masurile de austeritate adoptate de catre guvernul irlandez nu au reusit sa convinga investitorii ca economia irlandeza poate face fata cu succes crizei bancare determinate de cresterea speculativa a pretului caselor, informeaza The Guardian.

Guvernatorul bancii centrale a facut repetate eforturi de a convinge investitorii, prin indicarea faptului ca sunt planuite masuri fiscale si mai dure, dupa recomandarile FMI-ului.

"Aparitia Irlandei in aceeasi fraza cu FMI-ul poate da palpitatii pentru pietele financiare", a declarat Gavan Nolan, analist pe piete financiare. "Specutaliile ca guvernul irlandez si FMI-ul au ajuns la un acord intareste suspiciunile".

Timp de mai multe luni detinatorii de bonduri au fost ingrijorati cu privire la capacitatea Irlandei de a-si plati deficitul, efectul unui deceniu de trai pe credit care s-a incheiat cu colapsul imobiliar recent.

Citește și:
USR și Forța Dreptei depun moțiune împotriva ministrului Educației după acuzațiile de plagiat: ”Face școala de rușine”
USR și Forța Dreptei depun moțiune împotriva ministrului Educației după acuzațiile de plagiat: ”Face școala de rușine”
Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu a anunţat, marţi, în plen, că USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Cîmpeanu, se numeşte ”România...
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Cătălin Drulă, posesor de BMW, despre BMW-urile cumpărate de „Poliția lui Bode”: „Președintele și prietenul său sunt mulțumiți”
Președintele USR, Cătălin Drulă, posesor de BMW, potrivit declarației sale de avere, acuză Poliția Română că la achiziția de mașini noi a întocmit un caiet de sarcini cu dedicație,...