Bush a dat ordin ca bin Laden sa fie prins in 2008

Duminica, 15 Iunie 2008, ora 14:19
2579 citiri
Bush a dat ordin ca bin Laden sa fie prins in 2008

Bush a dat ordin ca bin Laden sa fie prins inainte de a-si incheia mandatul.

Presedintele american George W. Bush a dat ordin sa fie lansata o noua campanie pentru ca liderul al-Qaida, Osama bin Laden, sa fie capturat inainte de incheierea mandatului sau la Casa Alba, in ianuarie 2009, si a cerut in acest sens ajutorul fortelor speciale britanice, sustine The Sunday Times.

Surse din serviciile de informatii si din aparare de la Washington si Londra au confirmat, potrivit saptamanalului britanic, ca a fost relansata operatiunea de prindere a liderului terorist.

"Daca Bush poate spune ca l-a ucis pe Saddam Hussein si l-a capturat pe Osama bin Laden poate pretinde ca lasa o lume mai sigura", a declarat o sursa din serviciile americane de informatii citata sub acoperirea anonimatului de The Sunday Times.

Special Boat Service (SBS) si Regimentul Special de Recunoastere au luat parte la operatiunile desfasurate sub conducerea SUA vizand capturarea lui ben Laden in regiunea de frontiera din nordul Pakistanului, fiind pentru prima data cand au desfasurat operatiuni regulate dincolo de granita afgana, potrivit The Sunday Times.

Incursiunea a fost "sanctionata total" de guvernul pakistanez, potrivit unor surse din fortele speciale britanice. Operatiunea a inclus folosirea unor drone de tip Predator si Reaper, echipate cu rachete Hellfire, care pot fi folosite pentru tinte teroriste specifice.

Washingtonul rar recunoaste folosirea unor drone de acest tip, dar cea mai recenta operatiune cunoscuta a fost la inceputul lunii iunie, cand a fost vizata o ascunzatoare a unui suspect al-Qaida din Waziristanul de Nord. Satenii au spus insa ca in casa nu se afla nimeni.

Informatiile despre unde s-ar putea ascunde bin Laden sunt sumare, dar unii analisti considera ca el este in zona tribala Bajaur, din nord-vestul Pakistanului. Bin Laden a fost pe punctul de a fi prins in urma cu aproape sapte ani.

O sursa de la Pentagon a declarat ca fortele americane sunt pe urmele retelei al-Qaida din Pakistan in speranta ca il vor "impinge" pe ben Laden catre granita afgana, unde sunt in asteptare forte si bombardiere americane echipate cu rachete ghidate. "Se pregatesc pentru o batalie majora", a spus sursa din Pentagon.

Principalele operatiuni din Pakistan sunt indeplinite de fortele Delta, unitatea armatei americane pentru operatiuni speciale, si de serviciul britanic SBS.

Fortele speciale sunt trimise pentru a captura sau ucide luptatori al-Qaida sau talibani pe baza informatiilor furnizate de Regimentul Special de Recunoastere si de serviciul american omolog, Detasamentul pentru Coordonare in domeniul securitatii.

Intensificarea activitatii militare a dus la cresterea tensiunii dintre Pakistan si SUA. O sursa de rang inalt din guvernul pakistanez a declarat insa ca presedintele Pervez Musharraf si-a dat acordul tacit pentru atacuri cu avioane Predator asupra al-Qaida, potrivit The Sunday Times.

Robert Gates, secretarul american al apararii, a declarat saptamana trecuta ca SUA vor fi partenere ale pakistanezilor in masura in care ei doresc ca americanii sa lupte cu insurgentii.

Un protest diplomatic ferm a fost exprimat saptamana trecuta de Pakistan, din cauza a ceea ce Islamabadul spune ca a fost un atac aerian asupra unui post de la granita cu Afganistanul, care s-a soldat cu uciderea a 11 militari pakistanezi.

SUA au refuzat insa sa accepte aceasta versiune a faptelor. "Nu este foarte clar ce s-a intamplat exact", a spus Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate nationala.

Presedintele George W. Bush este asteptat duminica in Marea Britanie la finalul unui turneu de ramas bun in Europa. Presedintele american va lua ceaiul cu regina si va cina cu premierul Gordon Brown si sotia acestuia, Sarah, urmand ca luni sa aiba o intrevedere privata cu Brown si sa faca o vizita in Irlanda de Nord de unde se va intoarce la Washington.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#George Bush, #bin Laden, #prins , #stiri George Bush