Bush se duce joi in Iowa, stat grav afectat de inundatii

Miercuri, 18 Iunie 2008, ora 10:45
726 citiri
Bush se duce joi in Iowa, stat grav afectat de inundatii

Presedintele american George W. Bush a anuntat marti ca va merge joi in Iowa pentru a-si exprima sustinerea fata de americanii care s-au confruntat cu inundatiile in centrul Statelor Unite, unde un dig de pe Mississippi s-a rupt.

George W. Bush continua sa mearga sistematic in regiunile afectate de catastrofe, naturale sau nu, dupa ce a platit un pret scump din punct de vedere politic atunci cand a intarziat sa se deplaseze in Lousiana dupa uraganul Katrina, in 2005, relateaza AFP.

Un dig de pe Mississippi s-a rupt marti sub presiunea apelor din apropiere de orasul Gulfport si o alerta pentru inundatii a fost data in distictul Henderson.

Mai mult de 1.000 de persoane din Garda Nationala si sute de detinuti din inchisorile din zona au incercat sa consolideze digurile din tot statul, a declarat Patti Thompson, purtatorul de cuvant al Agentiei de gestionare a situatiilor de urgenta din Illinois, la postul de televiziune CNN.

"Joi vreau sa ma intalnesc cu oamenii din Iowa", a declarat Bush, dupa ce a discutat cu colaboratorii sai.

Reuniunea cu echipa sa a fost una dintre primele intalniri de pe agenda presedintelui de la intoarcerea din turneul european, incheiat luni seara.

Mai mult de 20 de persoane au murit de la sfarsitul lunii mai din cauza tornadelor si ploilor torentiale.

Mai mult de 11 milioane de oameni sunt afectati, potrivit Agentiei federale pentru situatii de urgenta (FEMA).

Cu 83 din 99 de districte ale statului declarate in stare de catastrofa naturala, Iowa este cel mai grav afectata din cele noua state din centrul Statelor Unite, lovite de calamitati.

Bush a declarat ca prima sarcina este de a acorda ajutor si de a se anticipa alte inundatii, apoi vine grija pentru reconstructie pe termen scurt si lung. El a anuntat formarea unei misiuni pentru construirea de locuinte.

Pe de alta parte, "suntem ingrijorati in ceea ce-i priveste pe fermieri si pe crescatorii de animale si evaluam dimensiunea pagubelor inregistrate", a spus Bush.

Secretarul pentru agricultura Ed Schafer "m-a asigurat ca echipa sa este la fata locului pentru a ajuta fermierii prin acordarea ajutorului federal disponibil", a spus el.

Un purtator de cuvant, Tony Fratto, a declarat ca pagubele inregistrate in agricultura sunt "foarte mari", chiar daca este "prea devreme" sa se spuna care va fi pretul la cereale si la produsele alimentare.

El a declarat ca echipa economica a lui Bush monitorizeaza situatia.

Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Scandal la nivel înalt în Guvernul Ucrainei. Un important ministru, suspectat de corupție, a demisionat
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, a demisionat din funcție după ce a fost acuzat că şi-a însuşit terenuri care aparţin statului înainte să intre în Guvern, potrivit...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#afecta, #agricultura, #George W Bush, #inundatii, #vizita, #Iowa , #stiri George Bush