Dubla mutare a americanilor

Autor: Ana Ilie
Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 00:16
6117 citiri
Dubla mutare a americanilor

Statele Unite sunt pe punctul de a abandona amplasarea elementelor scutului antiracheta in Europa, proiectul de suflet al fostului presedinte George W. Bush. Este o cedare in fata presiunii Moscovei sau motivatiile sunt mai profunde si cu implicatii inclusiv asupra Romaniei?

Sistemul militar american, adica un radar in Cehia si 10 rachete interceptoare in Polonia, trebuia sa apere SUA si o parte a Europei de eventualele rachete lansate de Iran. Scutul antiracheta al SUA nu proteja insa flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, din care face parte si Romania.

Inca de la momentul lansarii acestui proiect, Rusia s-a impotrivit vehement amplasarii scutului in ceea ce a definit drept "vecinatatea sa apropiata", motivand ca americanii nu vizeaza Iranul ci propria sa integritate teritoriala.

De curand, presedintele rus Dmitri Medvedev a ameninta chiar ca va amplasa, in semn de retaliere, rachete cu focos nuclear in enclava Kaliningrad, daca americanii dau curs planurilor. Aceasta reactie, asociata cu impotrivirea rusilor fata de orice sanctiune impotriva Iranului si a ambitiilor sale nucleare, au pus SUA intr-o pozitie incomoda.

Fie renunta la planurile de mai multe miliarde de dolari, isi supara aliatii europeni, insa isi "reseteaza" relatiile cu Rusia si deblocheaza dosarul iranian, fie merg inainte cu scutul, iritand si mai tare Kremlinul, in timp ce problema Iranului ramane neschimbata.

Din aceste motive, planurile dezvaluite joi de Wall Street Journal ar putea fi interpretate drept o cedare in fata Rusiei, o consecinta a "butonului rosu" de resetare a relatiilor cu care secretarul american de Stat, Hillary Clinton, si-a inceput vizita la Kremlin.

Administratia Obama are insa o alta explicatie: programul nuclear iranian nu a avansat atat de repede pe cat estimau expertii, asa ca aliatii americanilor din Europa ar avea de suferit, mai degraba, riscul ca regimul de la Teheran sa traga rachete cu raza scurta si medie de actiune.

In consecinta, americanii ar urma sa-si schimbe planurile, insistand pe dezvoltarea unor aparari antiracheta regionale in Europa, sisteme mai putin controversate. In plus, planurile pentru Cehia si Polonia ar fi doar amanate, nu anulate complet.

Ramane insa in suspensie o ipoteza tulburatoare: nu cumva americanii isi extind de fapt sistemul global antiracheta? Prezentand tot felul de substitute pentru amplasarile de elemente ale scutului antiracheta in Europa de Est, nu cumva SUA adauga elemente, in loc sa inlocuiasca planurile pentru Polonia si Cehia?

Miscarea anuntata joi de WSJ a fost anticipata, cu o luna inainte, de publicatia poloneza Gazeta Wyborcza, citand "oficiali si lobby-isti de la Washington". In articolul preluat atunci de presa internationala se vorbea despre o "schimbare a planurilor privind apararea antiracheta globala catre Israel, Turcia si Balcani".

Directorul Agentiei pentru Apararea antiracheta, Patrick O'Reilly, a infirmat aceste planuri, sustinand propunerile de instalare a sistemelor SM-3 (un sistem antiracheta amplasat pe nave) in Turcia si Balcani, aminteste grupul canadian de analiza Global Research.

Asa ca rapoartele potrivit carora SUA si-ar amplasa elementele scutului antiracheta la sud si est de Cehia si Polonia ar semnala planul de extindere a sistemului global - deja instalat si functional in Alaska, Japonia, Australia, Taiwan, Norvegia, Marea Britanie, Groenlanda si Israel -in zone in care anterior nu se puteau face astfel de operatiuni.

Directiva Prezidentiala privind Securitatea Nationala din 9 ianuarie 2009 mentioneaza explicit ca Oceanul Arctic va fi folosit pentru asa-zise scopuri antiracheta, ceea ce inseamna impotriva teritoriilor din nordul Rusiei (prin instalatiile din Alaska si Groenlanda).

Bazele radar antiracheta din Marea Britanie si Norvegia si planurile pentru Polonia si Cehia ar acoperi vestul Rusiei, iar alte instalatii din Alaska si Japonia ar acoperi estul- Rusia si China.

Ramane descoperit doar sudul Rusiei - aici intra in jos asa-zisele amplasari ale scutului antiracheta in Turcia, Israel si Balcani, care ar completa "inelul" antiracheta din jurul acestei tari.

Daca in Israel planul a fost deja declansat, in Turcia si in Balcani chestiunea este inca cantarita.

Locurile exacte raman de stabilit in viitor - se vorbeste de Kosovo, Georgia, Azerbaijan sau ... cine stie? La inceputul lunii septembrie, distrugatorul american Stout, echipat cu sistem antiracheta, s-a intors acasa dupa o misiune in Marea Neagra si vizite in Georgia, Bulgaria si Romania.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#scut antiracheta Cehia Polonia, #scut antiracheta America Rusia, #scut antiracheta teoria conspiratiei , #stiri George Bush