Romanul fara acte care l-a intalnit pe Bush

Joi, 20 Martie 2008, ora 09:00
4838 citiri
Romanul fara acte care l-a intalnit pe Bush

Un imigrant roman din SUA nu are forme de sedere legale si statut de rezident permanent, insa cunoaste persoane sus-puse de peste Ocean. Episcopul penticostal din Denver, Doru D. Ilioi, a stat la masa cu George W. Bush si John McCain. Printre cunoscutii sai se mai numara si guvernatorul statului Arizona si doi membri ai Congresului american.

Intr-un interviu acordat "Evenimentului Zilei", Ilioi povesteste ca a emigrat acum sapte ani in Statele Unite ale Americii, unde a reusit sa il intalneasca pe liderul de la Casa Alba. Cu Bush a vorbit despre problema celor care, desi locuiesc in SUA de mai multi ani si platesc taxe, nu au inca statutul de rezidenti permanenti.

"In limbajul de zi cu zi, cineva este ilegal in SUA daca nu are statut de rezident permanent. Dar, din punct de vedere juridic, o persoana este ilegala atunci cand are ordin de deportare si nu il respecta", explica romanul.

Romanul regreta plecarea din Romania. "Este greu sa fii departe de ceea ce iubesti. Am intampinat si inca mai am parte de greutati. Nu vorbesc despre cele materiale. Daca nu alegeam sa locuiesc aici, probabil in tara aveam parte de mai multe greutati de acest gen. Eu ma refer la acomodarea cu o lume din care nu faci parte. Sincer, eu inca nu m-am acomodat. Si sper nici sa nu o fac".

Tot timpul se gandeste la vremea cand se va intoarce acasa. "Nu m-am intors inca din cauza mai multor factori. Eu si sotia mea nu putem parasi SUA fara sa ne alegem cu o interdictie de cativa ani si inca nu suntem pregatiti pentru asta. Dar o sa ma intorc cu siguranta in Romania".

Povesteste cu mandrie cum a ajuns sa fie cineva in SUA, dar nu si-a uitat radacinile. "Eu am ales sa locuiesc in Denver, statul Colorado. Cand am ajuns aici nu era nicio biserica romaneasca, deci pot sa spun ca aproape nu era nicio comunitate romaneasca. Paradoxul este ca aici locuiesc peste 8.000 de romani. Astfel ca am ajuns sa fiu ordinat ca episcop al Church of God, din Denver. Simt ca am aceasta chemare. Dar cel mai important este ca aici mi s-au nascut trei fetite superbe, care imi ocupa timpul intr-un mod foarte placut. Pe langa scoala de aici, acasa le invatam abecedarul romanesc, cantece pentru copii, astfel ca vorbesc romana foarte bine".

Cat despre cunostintele sale politice, spune ca nu a facut niciun demers ca sa il vada pe presedintele Bush. "Am prieteni care stiu ca imi place politica si m-au invitat la unele petreceri unde am putut sa stau la aceeasi masa cu politicieni importanti. Este o experienta unica sa stai sa vorbesti cu presedintele Americii. Am ajuns sa-i cunosc si pe senatorul John McCain, pe guvernatorul statului Arizona, Len Munsil, pe congressmanii Jeff Flake si Rick Renzi".

Bush isi aminteste cu drag de tara noastra. "Imi amintesc ca presedintele Bush mi-a spus ca atunci cand a vizitat Romania prima oara a primit un semn de la Dumnezeu ca trebuie sa ajute aceasta tara. Ploua foarte tare si era ingrijorat ca va trebui sa vorbeasca cu umbrela deasupra capului, dar in momentul in care s-a ridicat in fata multimii, ploaia s-a oprit si a iesit un curcubeu cum rar i-a fost dat sa vada. A privit intamplarea ca pe un semn ca Dumnezeu iubeste poporul roman si ca trebuie sa-l ajute in masura in care poate".

Un sfert dintre romanii din SUA ar putea sa fie expulzati. "Peste 25% dintre romanii care traiesc acum in SUA nu au forme definitive de sedere. Daca nu se da o lege in acest sens, sunt pasibili cu deportarea. Pentru unii ar fi o drama. Ganditi-va ca sunt oameni care locuiesc aici de peste 20 de ani si care sunt in aceasta situatie.

Cred ca atunci cand aceasta lege se va aproba, se va simti si in Romania. Pentru ca sute de mii de romani vor putea reveni in Romania, isi vor deschide afaceri, vor investi, vor crea locuri de munca", a mai declarat Doru D. Ilioi.

Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliția din Statele Unite a arestat zeci de studenți la demonstraţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane VIDEO
Poliţia a început să aresteze paşnic studenţii protestatari de la University of Southern California miercuri seara, la câteva ore după ce forţele de ordine au arestat violent la o...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#roman, #SUA, #Bush, #Dumnezeu, #ajute, #ilegal , #stiri George Bush