Statele Unite si-au triplat vanzarile de armament in ultimii trei ani

Duminica, 14 Septembrie 2008, ora 22:35
1582 citiri
Statele Unite si-au triplat vanzarile de armament in ultimii trei ani

Administratia Bush a incheiat intr-un ritm frenetic in ultimii trei ani acorduri pentru vanzarea de armament catre guverne straine din toata lumea, inclusiv cu Romania si Georgia.

Departamentul Apararii a incheiat pana acum, in acest an fiscal, intelegeri pentru a vinde sau transfera unor guverne straine armament si echipament militar in valoare de peste 32 de miliarde de dolari, in conditiile in care volumul acestor tranzactii era in 2005 de numai 12 miliarde de dolari, scrie duminica The New York Times.

Aceasta tendinta, care a inceput in 2006 si care este mai pronuntata in Orientul Mijlociu, dar se vede si in relatie cu tari din nordul Africii, Asia, America Latina, Europa si chiar Canada.

Washingtonul intentioneaza sa reinarmeze Irakul si Afganistanul, sa contracareze amenintarea din partea Coreei de Nord si Iranului si sa-si consolideze legaturile cu tari care candva au fost aliate ale Rusiei.

"Nu este vorba de a fi negustori de arme, ci este vorba despre construirea unei lumi mai sigure", sustine Bruce S. Lemkin, adjunct al subsecretarului pentru fortele aeriene, care ajuta la coordonarea celor mai multe dintre marile tranzactii.

"Cresterea vertiginoasa a vanzarilor de armament american reflecta ceea ce se intampla in politica externa, inclusiv razboaiele din Irak si Afganistan si campania impotriva terorismului international, care au dominat administratia Bush.

Comenzile fiind acum stabilite, livrarile vor continua pentru cativa ani, fiind poate una dintre cele mai de durata mosteniri ale presedintelui Bush ", scrie The New York Times, care afirma ca aceasta este una dintre mostenirile pe care le lasa administratia Bush.

Statele Unite nu sunt insa singura tara care isi promoveaza sistemele sofisticate de armament. Washingtonul se confrunta cu o intensa competitie din partea Rusiei, dar si a Europei, inclusiv in competitiile - cu miza de miliarde de dolari - pentru vanzarea de avioane unor tari precum India si Brazilia.

Firmele militare americane lucreaza indeaproape cu Pentagonul, care actioneaza ca un intermediar si le procura clienti prin programul sau de vanzari militare in strainatate.

Categoria vanzarilor comerciale directe a cunoscut, de asemenea, un avant impresionant, dupa cum o arata licentele de export emise in acest an fiscal pentru o valoare estimata la 96 de miliarde de dolari, fata de 58 de miliarde de dolari in 2005, potrivit cifrelor Departamentului de Stat, care trebuie sa aprobe aceste licente.

Pe de alta parte, aproape 60 de tari primesc asistenta militara anuala din partea Statelor Unite, in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari pe an, cu scopul de a le ajuta sa cumpere arme americane. Israelul si Egiptul primesc peste 80% din acest ajutor. SUA au livrat recent Irakului si Afganistanului mari cantitati de arme si alte echipamente si au inceput sa le antreneze gratis unitatile militare.

Volumul din ce in ce mai mare al tranzactiilor internationale din domeniul armamentului american, care a inceput sa creasca in 2006, ii pune pe ganduri pe unii avocati ai controlului armamentului si pe unii membri ai Congresului, arata New York Times.

"Sigur, este o modalitate rapida si usoara de a cimenta aliante. Dar incepe sa iasa de sub control", spune William D. Hartung, specialist in controlul de armanent la New America Foundation, un institut de politici publice.

Desi congresmenii au puterea de a obiecta oficial si de a bloca orice tranzactie individuala, ei recurg foarte rar la aceasta prerogativa a mandatului lor, mai precizeaza New York Times.

Presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, Howard L. Berman, reprezentant al Californiei, a declarat ca sprijina multe dintre tranzactiile cu armament, cum ar fi cele care vizeaza sa ajute Irakul sa-si construiasca o capacitate de autoaparare, dar este ingrijorat ca aceasta crestere vertiginoasa a vanzarilor ar putea avea efecte negative.

"S-ar putea transforma intr-o cursa a inarmarii in spirala care in final ar putea aduce si mai putina stabilitate", a explicat congresmenul, citat de NYT.

Howard Berman mai spune ca vanzarile militare americane, chiar daca sunt bine intentionate, uneori au loc catre destinatii prost alese. El a citat vanzarile militare catre Pakistan, care, se teme el, au atatat mai mult tensiunile cu India decat au combatut terorismul din regiune.

Pe de alta parte, afluxul de echipament militar american care se indreapta catre mai multe tari din Orientul Mijlociu (Arabia Saudita, Emirate, Irak, Afganistan etc.) a starnit ingrijorare printre unii membri ai Congresului care se tem ca administratia Bush ar putea compromite avantajul militar pe care Israelul l-a avut mult timp in regiune.

Travis Sharp, analist de politica militara la Centrul pentru Controlul Armelor si Neproliferare, un grup de cercetare de la Washington, spune ca una dintre cele mai mari ingrijorari ale sale este ca, daca are loc o schimbare de aliante, Statele Unite s-ar putea gasi in situatia de a lupta cu un inamic echipat cu arme facute de americani.

"Odata ce vinzi arme altei tari, pierzi controlul asupra modului in care sunt folosite. Iar armele, din pacate, nu au un termen de expirare", a conchis Sharp.

Tesla a anunțat numărul mare de angajați pe care îi va disponibiliza. Măsura vine după scăderea drastică a vânzărilor
Tesla a anunțat numărul mare de angajați pe care îi va disponibiliza. Măsura vine după scăderea drastică a vânzărilor
Tesla va concedia 2.688 de angajaţi la fabrica sa din Texas, a declarat producătorul de vehicule electrice într-o notificare privind ajustarea şi recalificarea lucrătorilor, relatează...
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
#statele unite, #vanzari, #armament, #triplat , #stiri George Bush