Administratia Bush ar putea fi judecata pentru crime de razboi

Sambata, 19 Iulie 2008, ora 12:05
2747 citiri
Administratia Bush ar putea fi judecata pentru crime de razboi

O carte publicata in SUA arata ca aceasta tara a incalcat Conventia de la Geneva folosind tortura in razboiul impotriva terorismului, la un asemenea nivel incat administratia Bush ar putea fi judecata pentru crime de razboi.

Cartea, "Fata ascunsa", care citeaza un raport inca nedezmintit al Comitetului International al Crucii Rosii, a fost scrisa de jurnalista Jane Mayer, specialista in informatii si contraterorism, care lucreaza la The New Yorker, informeaza AFP.

Potrivit acestui volum, Crucea Rosie a intocmit un raport dupa ce a discutat cu 14 prizonieri pentru terorism, pe care i-a predat in 2007 catre CIA, raport transmis presedintelui Bush si secretarului de stat Condoleezza Rice.

In volum este citat cazul lui Abu Zubayda, cel mai important membru al-Qaida capturat de SUA.

Crucea Rosie "a avertizat ca acest abuz constituie o crima de razboi, care plaseaza cei mai inalti responsabili ai guvernului SUA in situatia de a putea fi judecati, au spus surse apropiate de raport", potrivit lui Mayer. CIA a admis ca Zubayada a fost supus torturii prin simularea inecului.

Cartea relateaza si cum in inchisorile Guantanamo, Abu Ghraib, cele din Afganistan sau din alte tari, inclusiv din Europa, Statele Unite au inchis clandestin si fara acuzatii mii de oameni, in unele cazuri nevinovati, i-au torturat sau au facut sa fie torturati.

Intre responsabilii americani vizati de Mayer figureaza vicepresedintele Dick Cheney. "Pentru a intelege raspunsul autodistructiv al administratiei la evenimentele din 11 septembrie, trebuie sa privim spre Cheney, expertul in apocalipse si partizanul extinderii puterii prezidentiale", scrie jurnalista.

"Pentru prima data in istoria lor, SUA au format functionarii pentru a tortura prizonierii, facand din tortura o lege", subliniaza autoarea cartii.

Jurnalista mai scrie ca Statele Unite au devenit prima tara care justifica incalcarea Conventiei de la Geneva, al carei document original se afla chiar la Departamentul de Stat american.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#detinuti, #crime de razboi, #George Bush, #terorism, #Conventia Geneva , #terorism