Bush isi justifica cei sapte ani de razboi impotriva terorismului

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 07:56
1441 citiri
Bush isi justifica cei sapte ani de razboi impotriva terorismului

Presedintele american George W. Bush a aparat joi metodele controversate folosite in razboiul sau impotriva terorismului, subliniind ca, la finalul celor doua mandate ale sale la Casa Alba, securitatea Statelor Unite este mai solida decat la inceput.

Dupa 11 septembrie 2001, "au trecut peste sapte ani fara ca niciun alt atentat sa fie comis pe teritoriul" american, a declarat Bush, intr-un discurs rostit la academia FBI din Quantico (Virginia). "Nu este vorba de noroc", a adaugat el, citat de AFP.

In cel mai recent dintr-o serie de discursuri in care a justificat actiunile sale din ultimii opt ani, Bush a explicat ca nu s-au mai produs atentate datorita angajamentelor militare din Afganistan si Irak, puse sub semnul razboiului impotriva terorismului, datorita unei serii de programe speciale, foarte contestate, si datorita reformei FBI.

"Am transformat o agentie infiintata in urma cu un secol pentru a face fata provocarilor din secolul al XXI-lea. Si, datorita viziunii si hotararii FBI, America este mai in siguranta in prezent decat in 11 septembrie 2001", a spus el, cu ocazia ceremoniei de depunere a juramantului de catre viitorii agenti FBI.

Bush a vorbit despre infiintarea Departamentului de Securitate Nationala, a postului de director al serviciilor de informatii, dar si despre suplimentarea efectivelor agentiilor de spionaj si intensificarea cooperarii dintre ele.

Presedintele a aparat programul secret de interogare si detentie a suspectilor de terorism si pe cel de interceptare a convorbirilor si corespondentei electronice.

In pofida criticilor organizatiilor pentru apararea libertatilor civile, Bush a dat din nou asigurari ca libertatile americanilor sunt respectate.

Bush se va retrage de la Casa Alba in 20 ianuarie 2009, dupa opt ani marcati de atentatele vizand World Trade Center si Pentagonul, razboaiele din Irak si Afganistan si razboiul impotriva terorismului, declarat dupa 11 septembrie 2001.

Un lider al-Qaida a cerut ca presedintele american George W. Bush si republicanii sa fie "umiliti", dar a evitat sa-si exprime sprijinul clar pentru vreunul dintre partidele implicate in apropiatul scrutin din Statele Unite, potrivit unui mesaj video postat pe internet.

Specialistii se asteptau ca al-Qaida sa transmita un nou mesaj inaintea alegerilor prezidentiale din 2008, ceea ce, in opinia unora, ar putea intari tabara republicana.

Tema securitatii reprezinta unul dintre mesajele puternice ale campaniei republicanilor, dar a fost pusa in umbra in ultima vreme de criza financiara, domeniu unde se considera ca democratul Barack Obama este mai convingator.

Citește și:
Politico: Sabotarea Nord Stream deschide un nou front în războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Politico: Sabotarea Nord Stream deschide un nou front în războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Criza energetică europeană pare să intre într-o nouă fază periculoasă. Dacă suspiciunile că Rusia se află în spatele exploziilor care au dus la scurgerea de gaz de la Nord Stream GTS din...
SUA dau liber Ucrainei să folosescă arme occidentale pentru a elibera teritoriile anexate de Rusia
SUA dau liber Ucrainei să folosescă arme occidentale pentru a elibera teritoriile anexate de Rusia
Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că Statele Unite nu se opun ca Ucraina să utilizeze armele furnizate de Occident pentru a elibera teritoriile în care Rusia a organizat...
Comentarii