Proteste in Canada: "Arestati-l pe Bush!"

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 10:39
2176 citiri
Proteste in Canada: "Arestati-l pe Bush!"
Foto: AFP

Avocati internationali pe drepturile omului i-au urat fostului presedinte al SUA, George W. Bush, bun venit in Canada printr-o cerere adresata unei curti de justitie in care solicitau sa se ia in considerare acuzarea lui Bush de tortura.

Avocatii, membri ai Amnesty International, cer autoritatilor canadiene sa il aresteze si sa il puna sub acuzare sau sa il extradeze pe fostul presedinte american George W. Bush, pe care il acuza de tortura.

Solicitarea vine cu prilejul summit-ului economic de la Surrey, in apropiere de Vancouver, in vestul Canadei, la care George Bush si Bill Clinton iau parte, joi, relateaza The Miami Herald.

Bush a fost intampinat cu un protest la care au participat peste 200 de canadieni, care au scandat "Arestati-l pe Bush! Arestati-l pe Bush acum!" si "Tortura si criminalii afara din Canada".

Cum protestatarii manifestau in fata hotelului unde s-a desfasurat forul economic regional, George Bush a preferat sa intre pe usa din spate.

Miscarea impotriva sosirii lui Bush in Canada a fost lansata saptamana trecuta de Amnesty International, care le-a cerut autoritatilor canadiene, in baza unui memorandum voluminos, sa-l aresteze si sa-l urmareasca in justitie pe fostul presedinte pentru crime de razboi si tortura.

Alte organizatii pacifiste sau de aparare a drepturilor omului s-au alaturat ulterior cauzei organizatiei umanitare. Centrul canadian pentru justitie internationala a depus la randul sau un dosar de cateva zeci de pagini la tribunalul din Surrey.

Amnesty International cere Canadei sa il aresteze pe George W. Bush

Autoritatile canadiene au ales pana in prezent sa ignore aceste demersuri. Ministrul canadian al Imigratiei, Jason Kenney, a replicat saptamana trecuta, acuzand Amnesty de "bancruta morala", "degenerescenta si politizare".

In opinia Amnesty Internationl, fostul presedinte american este responsabil de toate atrocitatile care au avut loc in perioada 2002-2009 in inchisorile secrete aflate in programul special al CIA, unde, potrivit unor rapoarte, detinutii erau supusi la tratamente "crude, inumane si degradante", multi dintre ei disparand pur si simplu.

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#George Bush Canada arest, #Bush acuzat Guantanamo, #Amnesty International Bush arestare, #Bush Canada arestare tortura , #terorism