Bush, clarvazatorul de la Casa Alba

Joi, 14 August 2008, ora 11:02
1338 citiri
Bush, clarvazatorul de la Casa Alba

Casa Alba da asigurari ca presedintele George W. Bush a fost intotdeauna clarvazator in ceea ce ii priveste pe liderii rusi, informeaza AFP.

In acest fel, Casa Alba incearca sa combata parerile potrivit carora conflictul din Georgia ar trada o necunoastere a mentalitatii Rusiei.

Cuvantul "clarvazator", folosit miercuri de purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, reaminteste de prima intalnire dintre presedintele american si cel rus de atunci, Vladimir Putin, care a avut loc la 16 iunie 2001, la Ljubljana, in Slovenia.

Bush a rostit atunci, la adresa omologului rus, o fraza devenita, ulterior, celebra: "L-am privit in ochi si am putut sa-i vad sufletul, acela al unui om profund devotat tarii sale si intereselor tarii sale". "Mi s-a parut foarte sincer si demn de incredere", a spus Bush, care l-a invitat, de altfel, pe Putin, la resedinta sa din Texas, un privilegiu rezervat unui numar restrans de lideri straini.

In acest an, presedintele american a fost nevoit sa-si amane vacanta pe care si-o petrecea la resedinta din Texas, pentru a putea urmari evolutiile din conflictul din Georgia. Mai mult, ofensiva rusa l-a determinat pe Bush sa avertizeze Rusia cu privire la viitorul relatiilor sale cu SUA si Europa.

Cu toate acestea, presedintele Bush este "clarvazator in ceea ce priveste relatiile sale cu liderii rusi", crede Perino, care a respins de altfel ideea potrivit careia conflictul din Georgia ar fi plasat Rusia si SUA in pozitii de adversari. Purtatoarea de cuvant nu crede ca Putin ar fi profitat de toleranta lui Bush fata de el.

Washingtonul si Moscova au mai avut divergente in trecut asupra scutului american antiracheta, asupra invaziei americane din Irak din 2003 si asupra situatiei drepturilor omului in Rusia. Unii oficiali americani cred ca actualele evolutii din conflictul din Caucaz tin de epoca Razboiului Rece. De exemplu, ambasadorul SUA la ONU, Zalmay Khalilzad, crede ca liderii rusi sunt "nostalgici dupa imperiul pe care l-au pierdut". Aceasta afirmatie este in evidenta contradictie cu ceea ce declara Bush in 2001: "Cred ca este inceputul unei relatii foarte constructive".

Parodiind declaratia din 2001 a lui Bush, candidatul republican la Casa Alba, John McCain, spune despre actualul premier rus: "L-am privit in ochi si am vazut trei litere: un 'K', un 'G' si un 'B".

Citește și:
„Prigojin și Kadîrov vor fi împușcați a doua zi după demisia lui Putin”. Un politolog rus explică lupta pentru putere de la Kremlin
„Prigojin și Kadîrov vor fi împușcați a doua zi după demisia lui Putin”. Un politolog rus explică lupta pentru putere de la Kremlin
Liderul cecen Ramzan Kadîrov și omul de afaceri rus, fondatorul grupării Wagner, Evgheni Prigojin se vor agăța până la final de actualul președinte al Federației Ruse, pentru că după...
Serviciile Secrete americane, dezvăluiri de lângă Putin: Un prieten din cercul său interior l-a înfruntat
Serviciile Secrete americane, dezvăluiri de lângă Putin: Un prieten din cercul său interior l-a înfruntat
O sursă din Serviciile Secrete de Informații din Statele Unite, citată de publicația The Washington Post, a făcut dezvăluiri din apropierea președintelui rus Vladimir Putin. Astfel, s-a...