Bush isi incepe luni turneul european

Luni, 31 Martie 2008, ora 11:56
1145 citiri
Bush isi incepe luni turneul european

Presedintele SUA, George W. Bush, incepe luni un turneu european care include Kiev, Bucuresti, Zagreb si Soci, localitate unde va avea o ultima intalnire cu omologul sau rus, Vladimir Putin, anunta Reuters citat de Newsin.

Cu noua luni inainte de incheierea celui de-al doilea mandat, Bush va face presiuni asupra aliatilor din NATO pentru suplimenta numarul militarilor din Afganistan, va insista pentru extinderea Aliantei catre est si va incerca sa imbunatateasca relatiile tarii sale cu Rusia, destul de tensionate in ultima perioada.

George Bush ar putea avea dificultati in incarcarea sa de a convinge liderii lumii la summit-ul NATO de la Bucuresti, in contextul incertitudinii cu privire la succesorul sau, dupa ianuarie 2009.

Acesta nu va fi singurul obstacol cu care se va confrunta Bush in turneul european, primul dintr-o serie ce va marca ultimul sau an la Casa Alba. Calatoria sa sta sub semnul unui razboi in Irak vechi de cinci ani, care a afectat credibilitatea Americii, atat printre prietenii si printre dusmanii SUA. Intensificarea recenta a violentelor a sporit indoielile ca Bush va putea retrage un numar semnificativ de americani din Irak inainte de a parasi Casa Alba. El va fi urmarit si de criza financiara din Statele Unite, care a afectat pietele mondiale si a ascutit criticile la adresa politicilor sale economice.

Prima oprire a lui Bush va fi Ucraina, unde presedintele american va ajunge luni seara la ora 23.00 (ora Romaniei) si va incerca sa asigure guvernul prooccidental de la Kiev ca aspiratiile sale nord-atlantice sunt luate in seama. Bush nu va putea oferi ucrainenilor garantii ferme, deoarece o mare parte dintre statele membre ale Aliantei privesc cu scepticism aspiratiile Ucrainei si Georgiei de a primi statut de tari candidate la integrarea in NATO, din cauza opozitiei ferme a Moscovei. Rusia considera o amenintare apropierea Aliantei de frontierele sale, cu atat mai mult cu cat Ucraina si Georgia au fost pana nu demult in sfera sa de influenta. Bush sprijina cererea celor doua foste republici sovietice de a fi incluse in Planul de Actiuni in vederea aderarii (Membership Action Plan, MAP), dar nu se stie daca va reusi sa convinga Franta si Germania, care se opun categoric.

O alta sursa de divergente este rolul NATO in Afganistan. Bush solicita aliatilor o implicare militara mai mare, in special in zonele unde se duc cele mai dure lupte cu talibanii, dar multe dintre tarile membre ezita. Oferta franceza de suplimentare a numarului de militari a mai calmat tensiunile, dar disputa nu este complet rezolvata.

La summit, Bush va imparti lumina reflectoarelor cu Putin, oaspete neobisnuit al Aliantei occidentale. Modul cum vor interactiona cei doi lideri ar putea fi un indiciu daca relatiile dintre Occident si Rusia se vor imbunatati sau vor continua sa se deterioreze.

Dupa reuniunea de la Bucuresti, Bush va merge in Croatia, care are mari sanse sa primeasca la Bucuresti invitatia de a adera la NATO. Ulterior, presedintele american va vizita Rusia, pentru o ultima intalnire cu Putin, inainte ca acesta sa fie inlocuit la Kremlin, in mai, cu Dmitri Medvedev. Vizita la Soci are obiectivul de a folosi relatia personala buna dintre cei doi presedinti pentru a depasi dificultatile bilaterale din dosarul scutului antiracheta, independentei Kosovo si extinderii NATO.

Au existat speculatii ca cei doi lideri vor incerca sa incheie un acord cu privire la scut, respins deocamdata de Moscova ca o amenintare la adresa securitatii sale. Consilierul pentru securitate nationala Stephen Hadley a incercat sa tempereze asteptarile, spunand ca Bush si Putin spera sa cada de acord asupra unui "cadru strategic" al relatiilor ruso-americane, pe care sa il respecte si succesorii lor.

Potrivit consilierului pentru securitate nationala, Bush, care nu a cunoscut un alt presedinte rus in afara de Putin in cei sapte ani ai mandatului sau, urmeaza sa aiba o prima intalnire cu Medvedev pentru a pregati terenul viitoarelor relatii ruso-americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima întâlnire cu Trump a președintelui conservator al Poloniei de la invazia Rusiei în Ucraina. Duda: ”Am fost invitat în apartamentul său privat” VIDEO
Prima întâlnire cu Trump a președintelui conservator al Poloniei de la invazia Rusiei în Ucraina. Duda: ”Am fost invitat în apartamentul său privat” VIDEO
Trump şi preşedintele polonez Andrzej Duda au discutat despre situaţia din Ucraina, NATO şi Orientul Mijlociu, la un dineu găzduit miercuri, 17 aprilie, la New York de fostul preşedinte...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#Bush, #turneu, #NATO, #Bucuresti, #soci, #putin, #intalnire, #aderare, #Ucraina, #Georgia , #Vladimir Putin
Comentarii
D
Dizi Denta
rank 1
incepe vacarul sa cerseasca mercenari pentru marile infrangeri de peste tot...