Presa internationala comenteaza vizita lui Bush in Romania

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 18:00
5614 citiri
Presa internationala comenteaza vizita lui Bush in Romania

Presa din intreaga lume a disecat cu viteza Internetului implicatiile celui mai mare summit NATO, care se desfasoara la Bucuresti. In afara de agentiile de presa internationale, care relateaza pas cu pas toate miscarile sefului Casei Albe, exista si comentarii legate de afirmatiile lui Bush la Bucuresti si despre implicatiile lor in politica internationala.

New York Times: Summit-ul are loc in constructia colosala din timpul lui Ceausescu

Ziaristii americani de la New York Times remarca faptul ca summit-ul NATO 2008 are loc in Palatul Parlamentului, "constructie colosala ridicata in timpul liderului comunist Nicolae Ceausescu, inlaturat de la putere si executat in 1989".

Sapte tari au intrat in NATO in timpul presedintiei lui Bush la Casa Alba, Alianta avand in prezent 26 de tari membre.

De asemenea, presedintele american George W. Bush apara planurile administratiei sale, de a instala componente ale sistemului anti-racheta in Polonia si Republica Ceha, proiect caruia Rusia i se opune, si spera sa il convinga pe Vladimir Putin sa coopereze cu NATO, nu sa-i fie ostil, mai noteaza New York Times.

AFP: Bush si-a prezentat "testamentul" NATO

George W. Bush continua, la summit-ul NATO, una dintre marile actiuni ale ultimului an de mandat: imbunatatirea imaginii pentru posteritate, dorind sa fie nu numai cel care a ordonat razboiul din Irak, ci si promotorul libertatii.

Discursul sustinut miercuri la Bucuresti, inainte de deschiderea summit-ului, a avut accentele unui "testament" prezentat Aliantei, Europei si tuturor celor care vor sa il auda: "Acesta este ultimul meu summit. Zilele care vor urma vor fi o perioada de munca intensa, vor fi si o perioada propice reflectiei, o ocazie de a ne gandi la calea parcursa in ultimii sapte ani si la ce ne invata despre greutatile ce ne asteapta".

Pozand in vizionar, comenteaza presa franceza, Bush a spus ca lucrurile au ajuns in punctul pentru care s-a actionat de la debutul presedintiei sale, cand a vorbit in iunie 2001 la Varsovia despre o Europa in care noile democratii postcomuniste vor fi integrate in NATO, pana la summit-ul de la Bucuresti, unde a venit sa spuna ca aceasta promisiune a fost respectata.

BBC: Usa NATO se deschide scartaind

Prima si ultima vizita a lui Vladimir Putin, ca presedinte, la un Consiliu NATO-Rusia va avea loc la Bucuresti, noteaza BBC Online. Dorinta lui de a face comentarii la aceasta reuniune i-a ingrijorat pe unii aliati.

BBC mai scrie ca, la intalnirea lui Bush cu Putin, dupa summit-ul NATO, s-ar putea stabili un nou cadru strategic al relatiei dintre Washington si Moscova, "ceea ce va da tonul relatiei dintre succesorii celor doi".

Nimeni nu vrea sa cada in capcana rusilor, dar nici nu vrea neaparat sa se certe cu ei, comenteaza BBC.

DPA: Decizie istorica prin largirea NATO

George Bush sustine intrarea in NATO a Croatiei, Albaniei si Macedoniei si acordarea de Membership Plans pentru Ucraina si Georgia, in ciuda opozitiei exprimate de Rusia, subliniaza agentia DPA punctul nevralgic al summit-ului de la Bucuresti.

"NATO va lua o decizie istorica prin admiterea acestor natiuni din Balcani", este citat Bush, de aceeasi agentie.

The Independent: SUA si Ucraina provoaca Rusia cu extinderea NATO

In conditiile in care Macedonia urmeaza sa fie invitata sa adere la NATO, la acest summit, Grecia a repetat ca isi va folosi dreptul de veto, daca nu se ajunge la o intelegere asupra schimbarii numelui tarii, amintesc ziaristii de la The Indepedent o alta tema delicata de la agenda summit-ului. Disputa pe tema numelui noului stat, fost component al Iugoslaviei, dureaza de aproape doua decenii intre Grecia si Macedonia.

Citește și:
Atlantic Council: Care sunt șansele reale ale Ucrainei de a adera la NATO. ”Problema e războiul cu Rusia”
Atlantic Council: Care sunt șansele reale ale Ucrainei de a adera la NATO. ”Problema e războiul cu Rusia”
La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, răspunsul președintelui Ucrainei nu s-a lăsat așteptat. Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare...
Financial Times: Ce se întâmplă când adepți ai teoriilor conspiraționiste ajung să conducă cele mai mari puteri
Financial Times: Ce se întâmplă când adepți ai teoriilor conspiraționiste ajung să conducă cele mai mari puteri
Fanteziile paranoice ale lui Vladimir Putin și ale altor lideri sporesc pericolele pentru întreaga lume. În actuala eră a globalizării, la teoriile conspiraționiste sunt receptivi în mod...