DNA a pus sechestru pe bunuri ale lui Copos de 900.000 de euro

Luni, 05 Ianuarie 2009, ora 16:58
3487 citiri
DNA a pus sechestru pe bunuri ale lui Copos de 900.000 de euro

Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe bunuri apartinand lui Geoge Copos in valoare de 854.000 de mii de euro pentru a recupera o parte din prejudiciul pe care l-ar fi adus statului fostul vicepremier impreuna cu alte 12 persoane in dosarul Loteria II.

Conform rechizitoriului, in 10 octombrie 2008, Directia Nationala Anticoruptie a pus sechestru, in cazul lui Copos, pe o jumatate dintr-un imobil de 100.000 de euro, pe o jumatate dintr-un teren de 635 de metri patrati din Herastrau in valoare de 830.000 de euro, o jumatate dintr-un alt imobil din Capitala de 139.000 euro si pe o jumatate de proprietate formata din o cladire si un teren, ambele valorand 640.000 euro, informeaza Newsin.

Cameliei Voiculescu si lui Sorin Pantis nu li s-a pus sechestru asigurator pe nici unul dintre bunuri, potrivit rechizitoriului.

Copos, "regizorul" afacerilor din dosarul Loteria II

George Copos, Camelia Voiculescu si celelalte 11 persoane trimise in judecata in dosarul Loteria II ar fi vandut si revandut 40 de spatii comerciale, obtinand venituri de peste 23.800.000 lei, bani care au fost apoi "spalati".

Procurorii sustin ca George Copos a fost "regizorul si scenaristul" afacerii, conform rechizitoriului citat de Newsin.

Majoritatea acestor spatii comerciale la care se face referire in rechizitoriul dosarului Loteria II au fost vandute si Loteriei Romane, aceasta afacere ajungand deja in instanta in 2006.

Practic, rechizitoriul din decembrie 2008 al procurorilor DNA arata cum spatiile respective au ajuns in proprietatea Ana Electronic si apoi revandute, inclusiv Loteriei.

"Prin operatiuni de stratificare, Gheorghe Copos si celelalte 12 persoane cercetate in dosarul Loteria II ar fi vandut si revandut 40 de spatii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbtie cu Fast Service Electronica, obtinand venituri de peste 23.800.000 de lei, suma ce a intrat in circuitul spalarii de bani prin mai multe firme", arata procurorii in rechizitoriul Loteriei II.

Astfel, procurorii il acuza pe George Copos ca "desi nu a efectuat in nume personal niciuna dintre operatiunile descrise, si anume operatiuni legate de actiunile SC Ana Group SA si SC Ana Imep, faptul ca este scenaristul si regizorul acestei puneri in scena rezulta in termeni indubitabili", se mai arata in rechizitoriu.

Procurorii DNA considera ca operatiunile de vanzare-revanzare a spatiilor comerciale preluate de Ana Electronic dupa privatizare in 2002 si transferurile bancare intre firmele grupului Ana, in care actionar majoritar e Gheorghe Copos, au facut parte dintr-o "inginerie financiara de spalare a titlurilor de participare".

Procurorii sustin ca reprezentantii Ana Electronic au incercat sa evite si plata unui impozit de 25% prin interpunerea unor persoane in procesul de vanzare-cumparare a titlurilor.

"Ingineria financiara" prin care s-a realizat privatizarea Electrica, devenita ulterior Ana Electronic, reprezinta operatiuni de plasare, stratificare si integrare a acestor titluri de participare, precizeaza procurorii. Operatiunea de plasare a constat in fuziunea prin absorbtie a Fast Service Electronica cu Ana Electronic, conform anchetatorilor.

In rechizitoriu se mai arata ca "stratificarea" s-ar fi facut prin operatiuni de vanzare-revanzare a activelor preluate prin fuziune de la Fast Service Electronica si de transfer al sumelor obtinute din vanzarea lor catre firmele din Grupul Ana, pe care Copos le controla, arata anchetatorii.

"Avand concursul fraudulos al principalilor sai colaboratori Vasile Bontas, Giulio-Giuzepe Roza si Octavian Juncu, invinuitul Gheorghe Copos a conceput un plan prin care sa spele titlurile de participare ilegal obtinute", se specifica in rechizitoriu.

"Integrarea" este operatiunea finala, in care sumele obtinute prin stratificare, reprezentand aproximativ 23.800.000 lei urmau sa reintre spalate in circuitul comercial la dispozitia lui George Copos sau a apropiatilor, se mai arata in documentele de la dosar.

Procesul incepe pe 22 ianuarie

Procesul Loteria II, in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital, va incepe pe 22 ianuarie la Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a fixat acest termen dupa ce, pe 29 decembrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei trei - alaturi de alte zece persoane - fiind acuzati de manipulare a pietei de capital, dupa ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietatii de Stat.

In dosarul Loteria, ajuns in 2006 in instanta, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, pentru evaziune fiscala, pe George Copos - fost vicepremier in cabinetul Calin Popescu Tariceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetatean roman, actionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA si Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Ioan Stelian Ratiu - administrator la SC Transilvania International.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie (CA) in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana , in prezent consilier in cadrul CNLR, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID", si Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#dosarul Loteria II, #george copos, #Camelia Voiculescu judecata , #DNA