Dezvaluiri incendiare in scandalul plagiatului lui Copos

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 08:48
7854 citiri
Dezvaluiri incendiare in scandalul plagiatului lui Copos
Foto: ProSport

Scandalul legat de posibilul plagiat al lui George Copos ia amploare, cei implicati facand dezvaluiri incendiare.

Istoricul Catalin Parfene, cel care a scris, in urma cu 10 ani, o lucrare de master a carei tema este similara cu cea tratata de fostul patron al Rapidului intr-una dintre cartile publicate din puscarie, a pus mana pe "opera" lui Copos.

Concluzia lui este ca exista premisele unui plagiat.

"Am remarcat ca in foarte multe pasaje din lucrarea lui Copos exista fix aceeasi ordine a ideilor mele din teza de master. Ce este schimbat in aceasta insiruire este topica frazelor si faptul ca George Copos se foloseste de sinonime", a declarat Parfene pentru ProSport.

Profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat masterul din 2005 si cartea lui Copos, are o atitudine neasteptata.

Acesta incearca sa ridiculizeze lucrarea istoricului Parfene si sa-l ridice in slavi pe fostul sef din Giulesti.

"Cred ca imi amintesc de o lucrare ca a existat, dar nu-mi mai amintesc studentul. Daca retin bine, lucrarea era putin mai modesta. In sensul ca era mai tehnica. Am avut mii de lucrari de licenta, de master si de doctorat. Lucrarile astea ale studentilor nu le mai tin minte. Multe se repetau, scriau unul de la altul. Erau multe de duzina. Era o lucrare d-asta... nu avea nici cap, nici coada. Dadea niste personaje, niste domnitori, niste fii de domnitori, niste fiice de domnitori", a sustinut profesorul pentru sursa citata.

Pare putin ciudat pentru ca acelasi profesor a apreciat lucrarea lui Copos ca fiind una medie, pe care ar fi notat-o cu sase sau sapte, in timp ce lucrarea de master a notat-o cu 10.

Atunci cand i se aminteste de nota pe care a acordat-o in urma cu un deceniu, profesorul Brezeanu isi indulceste tonul.

"Domnule, el a pigulit serios la relatiile acestea matrimoniale dintre domnitorii romani si rudele principilor din regiune. Copos s-a concentrat mai mult pe politica vremii."

Intrebat in continuare despre detalii din carte, profesorul Stelian Brezeanu dezvaluie si cum a ajuns Copos la el, prin intermediul unei verisoare de-a sotiei sale, prietena cu sotia lui George Copos.

Dupa mai multe intrebari, profesorul cedeaza si recunoaste ca a avizat cartea lui George Copos fara a o citi integral.

"Va spun sincer. Nu am citit toata lucrarea lui Copos. Nu ca nu le-am citit... Le-am rasfoit asa."

30 de zile din pedeapsa i-au fost reduse lui George Copos dupa publicarea cartii "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Fostul patron al Rapidului a fost eliberat conditionat dupa ce a executat un si o luna din condamnarea de patru ani de inchisoare rezultata in urma contopirii pedepselor din dosarul Transferurilor si din dosarul Loteria 1.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Dezvaluiri incendiare in scandalul plagiatului lui Copos"
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5