George Copos, urmarit penal in dosarul plagiatului: Iata ce pedeapsa risca

Luni, 16 Mai 2016, ora 12:34
4462 citiri
George Copos, urmarit penal in dosarul plagiatului: Iata ce pedeapsa risca
Foto: Hepta.ro

George Copos este urmarit penal pentru plagiat si fals in declaratii, in legatura cu una dintre cele cinci lucrari stiintifice scrise in penitenciar, care au fost luate in considerare la eliberarea conditionata a omului da afaceri, in aprilie 2015, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

"Prin ordonanta Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, fals in declaratii si participatie improprie la abuz in serviciu", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Potrivit articolului 141 din legea 8/1996, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava".

De asemenea, infractiunea de fals in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Anchetatorii arata in ordonanta ca George Copos, in timp ce executa pedeapsa de patru ani de inchisoare, a elaborat lucrarea stiintifica "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova (secolele XIV-XVI) ", Bucuresti, care are 119 pagini si a fost publicata in 2014, la editura Niculescu. Pentru aceasta carte, Copos a obtinut 30 de zile castig, zile de care comisia intrunita in 2015 la Penitenciarul Bucuresti-Jilava a tinut cont cand a analizat indeplinirea criteriilor pentru liberarea conditionata.

George Copos, urmarit penal in scandalul plagiatului

Copos este acuzat ca, in 29 septembrie 2014, odata cu publicarea respectivei lucrari, si-a insusit fara drept, in parte, opera unui alt autor si a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucuresti- Rahova ca o creatie intelectuala proprie.

Gica Popescu, audiat la Parchetul Capitalei

"De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat in mod necorespunzator adevarului ca in demersurile intocmirii lucrarii stiintifice se obliga sa respecte normele de buna conduita in cercetare stiintifica si inovare care interzic plagiatul. Totodata, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor castig urmare a publicarii lucrarii cu caracter stiintific mentionata mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinand astfel comisia de liberare conditionata sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu si sa aprobe astfel cererea si sa acorde cele 30 de zile de castig", au aratat procurorii in ordonanta prin care au dispus urmarirea penala a lui Copos.

Eveniment Quarterly Report

PMP respinge orice negocieri cu PNL: ”Liberalii sunt, în acest moment, doar chelnerii de la masa PSD”
PMP respinge orice negocieri cu PNL: ”Liberalii sunt, în acest moment, doar chelnerii de la masa PSD”
Reprezentanţii PMP au dezminţit „fumigene” apărute în spaţiul public potrivit cărora partidul ar fi în discuţii pentru o fuziune cu PNL. Partidul Mişcarea Populară vrea să fie parte...
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
Partidul cu care PNL vrea să se alieze: ”Au început consultările active în vederea fuziunii” SURSE
În pragul anului electoral 2024, partidele au început deja să gândească strategii pentru a obține cele mai bune scoruri anul viitor, când vor exista patru rânduri de alegeri:...
#Copos dosar penal plagiat, #Copos urmarit penal plagiat, #Copos plagiat inchisoare , #eliberat