George Copos, urmarit penal in dosarul plagiatului: Iata ce pedeapsa risca

Luni, 16 Mai 2016, ora 12:34
4390 citiri
George Copos, urmarit penal in dosarul plagiatului: Iata ce pedeapsa risca

George Copos este urmarit penal pentru plagiat si fals in declaratii, in legatura cu una dintre cele cinci lucrari stiintifice scrise in penitenciar, care au fost luate in considerare la eliberarea conditionata a omului da afaceri, in aprilie 2015, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

"Prin ordonanta Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectul Copos Gheorghe sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, fals in declaratii si participatie improprie la abuz in serviciu", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Potrivit articolului 141 din legea 8/1996, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava".

De asemenea, infractiunea de fals in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Anchetatorii arata in ordonanta ca George Copos, in timp ce executa pedeapsa de patru ani de inchisoare, a elaborat lucrarea stiintifica "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova (secolele XIV-XVI) ", Bucuresti, care are 119 pagini si a fost publicata in 2014, la editura Niculescu. Pentru aceasta carte, Copos a obtinut 30 de zile castig, zile de care comisia intrunita in 2015 la Penitenciarul Bucuresti-Jilava a tinut cont cand a analizat indeplinirea criteriilor pentru liberarea conditionata.

George Copos, urmarit penal in scandalul plagiatului

Copos este acuzat ca, in 29 septembrie 2014, odata cu publicarea respectivei lucrari, si-a insusit fara drept, in parte, opera unui alt autor si a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucuresti- Rahova ca o creatie intelectuala proprie.

Gica Popescu, audiat la Parchetul Capitalei

"De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat in mod necorespunzator adevarului ca in demersurile intocmirii lucrarii stiintifice se obliga sa respecte normele de buna conduita in cercetare stiintifica si inovare care interzic plagiatul. Totodata, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor castig urmare a publicarii lucrarii cu caracter stiintific mentionata mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinand astfel comisia de liberare conditionata sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu si sa aprobe astfel cererea si sa acorde cele 30 de zile de castig", au aratat procurorii in ordonanta prin care au dispus urmarirea penala a lui Copos.

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...