Acuzat de plagiat in inchisoare, Copos da o replica incredibila: Imi place istoria, m-a interesat mult Napoleon

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 13:29
4286 citiri
Acuzat de plagiat in inchisoare, Copos da o replica incredibila: Imi place istoria, m-a interesat mult Napoleon

Acuzat ca a "plagiat subtil" intr-una dintre cartile pe care le-a scris si publicat in inchisoare, George Copos, fostul patron al Rapidului, are o explicatie incredibila.

Omul de afaceri sustine ca este pasionat de istorie si, in special, de Napoleon, de la acesta plecand si ideea pentru cartea sa, "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Intr-o ampla scrisoare publicata de site-ul stiripesurse.ro, Copos a incercat sa explice cum l-a inspirat Napoleon sa scrie aceasta carte si care au fost sursele sale.

De asemenea, el spune ca nu a auzit de o alta lucrare care sa trateze acelasi subiect.

"Prin aceasta declaratie de presa nu doresc nicidecum sa revin in viata publica. In perioada de reeducare pe care am petrecut-o departe de presa, dar si de cei dragi si cunoscuti, perioada grea, dar generatoare de revelatii greu de atins altfel, am decis ca pe durata restului vietii mele profesionale, sa nu ma mai prezint in fata dumneavoastra si a audientei potentiale in nume personal, ci doar implicit, ca o posibila urmare a unor actiuni pozitive ale companiilor ce se afla in proprietatea mea. Ma voi tine de cuvant referitor la aceasta decizie. Dar, pentru ca exact unul din rezultatele perioadei de reeducare la care faceam referire mai sus, respectiv o carte scrisa de catre mine in 2014, a devenit tinta unui sir de acuzatii inexacte si nedrepte, indreptate de fapt impotriva muncii mele intelectuale executata chiar in perioada de reeducare, imi permit sa fac precizari necesare:

Desi nu sunt istoric, sunt un om caruia ii place istoria. Mai mult chiar, sunt pasionat de acest domeniu! In particular m-a interesat mult Napoleon, epoca lui, modul in care a facut politica, inclusiv prin folosirea relatiilor de familie pentru atingerea scopurilor sale. Am fost surprins de felul in care Imparatul a incercat sa creeze o retea de monarhii europene inrudite, folosind in acest scop aliantele matrimoniale, respectiv casatorii ale fratilor si surorilor lui cu descendenti ai unor capete incoronate din tarile importante in politica europeana a vremii. Este cunoscut, spre exemplu, faptul ca el insusi a divortat de Iozefina si s-a recasatorit, incheind astfel o alianta matrimoniala cu Imperiul Habsburgic. Spun aceste lucruri tocmai pentru ca ele mi-au generat parte din ideile cartii pe care am scris-o, si care tocmai a fost acuzata de un fel de repovestire, inexistenta dealtfel...

In plus, va precizez atat dumneavoastra cat si celor ce ma acuza, ca am citit cartea "Trecute vieti de doamne si domnite", de Nicolae Ganea, in care sunt prezentate biografii ale unor personaje istorice din Tarile Romane, reliefand iarasi modul in care, uneori, casatoriile acestora erau facute in scopuri politice. Subiectul era surprinzator de asemanator cu aliantele matrimoniale politice ale familiei Bonaparte. Legat de acelasi subiect, am citit doua studii fundamentale: cel al lui Stefan Andreescu, intitulat "Aliante matrimoniale ale principilor munteni in secolele XIV-XVI", si cel al lui Stefan Gorovei, intitulat "Aliante matrimoniale din Moldova sec. XIV-XVI", aparute intr-un volum cu titlul "Romanii in istoria universala". Studiile realizeaza un fel de analiza comparativa a evenimentelor petrecute in acea perioada in cele doua Principate.

George Copos a plagiat in inchisoare: A copiat si greselile din lucrarea originala!

In ceea ce ma priveste, nu am facut decat sa combin aceste doua titluri, mentionand totodata si perioada analizata - secolele XIV - XVI - si a rezultat denumirea lucrarii mele, atat de comentate astazi. Am adaugat unele informatii suplimentare din lucrarile lui Constantin C. Giurescu - "Istoria romanilor", Constantin Rezachevici - "Cronologia Tarilor Romane" si Nicolae Ganea - "Trecute vieti de doamne si domnite". Acestea, SI NU ALTELE, au fost sursele de informare pe care le-am folosit in cartea mea. Am citat consistent din ele, dar toate informatiile preluate din studiile si cartile de mai sus sunt mentionate in Notele de subsol.

Personal, nu am auzit de vreun alt autor care sa fi abordat subiectul in cauza. Nu am auzit de vreo alta LUCRARE PUBLICATA pe aceasta tema, care sa poata servi ca sursa de informare. Daca ar fi existat, in mod cert as fi facut referire la ea, deoarece nu am nicio iluzie ca, prin incercarea mea scriitoriceasca, as revolutiona istoriografia romana. Mai mult, o sursa suplimentara, daca aceasta ar fi existat, ar fi dat si mai multa consistenta lucrarii mele. Dar, cum o astfel de lucrare NU ESTE PUBLICATA si NU EXISTA NICIUN EXEMPLAR LA DISPOZITIA PUBLICULUI, nu inteleg cum ar putea fi ea plagiata.

Faptul ca doua lucrari au titluri asemanatoare nu inseamna ca sunt copiate, mai mult sau mai putin "discret", sau "repovestite" una dupa alta. Si, un ultim element: "cartile se scriu din carti citite, cu cateva idei diferite la origine"; doar geniile au alta posibilitate, iar eu in mod sigur si clar nu ma numar in aceasta categorie."

George Copos a plagiat intr-una dintre cartile pe care le-a scris in inchisoare si cu ajutorul careia a fost eliberat conditionat mult mai repede decat ar fi fost normal.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a stabilit ca lucrarea "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI" este un plagiat dupa lucrarea de disertatie a istoricului Catalin Parfene.

In punctul de vedere al Comisiei, dat publicitatii joi, se arata ca este vorba despre un plagiat mult mai elaborat decat clasicul copy-paste. Copos a fost prins cu minciuna pentru a copiat pana si greselile din lucrarea originala, sustin expertii.

Citeste si:
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat luni, 8 august, după ce Lucian Heiuș, șeful ANAF, a declarat că politicianul este executat silita pentru neplata unor datorii către stat....
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...