Gheorghe Copos – patronul lanțului de magazine „Ana Electronic” din anii 90 – condamnat condamnat în două mega-dosare de evaziune acum un deceniu (Dosarul Loteria I și Dosarul Transferurilor), a obținut în primă instanță joi, 16 februarie, reabilitarea judecătorească.
Tribunalul București i-a admis lui Gheorghe Copos cererea de reabilitare, după ce omul de afaceri a făcut dovada, așa cum i-a pus în vedere instanța la termenul din 13 ianuarie 2023, că a achitat tot prejudiciul reținut în sarcina lui.
Reamintim că din condamnările de 4 ani (Transferurile), respectiv 3 ani și 8 luni (Loteria I), Gheorghe Copos a ispășit doar 1 an și 1 lună de pușcărie, apoi a fost eliberat condiționat în primăvara anului 2015.
Iată decizia Tribunalului București:
Potrivit art 168, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
Gheorghe Copos a fost unul dintre afaceriștii prolifici imediat după Revoluție, apoi om de fotbal și politician.
În politică a acces în acces în funcția de vicepremier în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu între anii 2004 și 2006, iar până în 2008 a fost senator.
George Copos a fost vizat de-a lungul timpului în trei mari dosare penale:
În Dosarul Loteria I Copos a fost trimis în judecată și condamnat în legătură cu vânzarea unor spații ale celebrei firme Ana Electronic către Loteria Română.
Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei vechi (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).
Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv SC Romtur GM Impex SRL, Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa-zis „pachet” de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română, arătau procurorii.
În dosarul Loteria II, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 29 decembrie 2008, pe Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieţei de capital. Acuzațiile s-ar prescris și judecătorii i-au scos „basma curată”.
Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi împrumutat 2.350.000 de lei de la Grivco – grupul de firme controlat de Dan Voiculescu – şi apoi a finanţat achiziţia de către această societate a unui pachet de acţiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.
Acuzaţiile privind privatizarea întreprinderii Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin „inginerie financiară”, care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare.
De asemenea, procurorii arătau că Ana Electronic a încercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.