Cine este noul geniu din Carpati, dupa Ceausescu?

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 08:00
3950 citiri
Cine este noul geniu din Carpati, dupa Ceausescu?

Prea putini romani stiu sau isi aduc aminte ca tovarasul Nicolae Ceausescu a fost arestat de mai multe ori, condamnat la doi ani de puscarie si incarcerat la inchisoarea Doftana. Pana acum, niciun presedinte de dupa Revolutie nu a avut acest "privilegiu". Dar nu e tarziu.

Ajuns secretar general al PCR si presedinte al Republicii Socialiste Romania, fostul dictator a influentat direct generatii intregi de romani, timp de 25 de ani. Ridicat in slavi de regimul opresiv s-a autointitulat geniul din Carpati.

Desi era analfabet si agramat, in timp, s-a blindat de diplome si titluri de onoare. Cu toata incultura lui, a fost recunoscut ca lider comunist de cei mai mari presedinti si personalitati ale vremurilor: Richard Nixon, regina Elisabeta a Marii Britanii etc... Culmea, asa cum era, a scris si carti. Ma rog, poate nu neaparat el.

In vremurile noastre, cei mai multi autori de carti, cei mai buni seminaristi, cei mai tari bloggeri se inspira din puscarie. O, nu, nu scriu din plictiseala sau pentru ca asta le este meseria. Din interes. Dar ce interes!

In opinia mea, desi a inceput scoala, copiii din clasele primare nu au inca manuale dupa care sa invete intrucat cele mai mari edituturi au fost sufocate de solicitarile autorilor aflati dupa gratii. Gigi Becali si Gigi Netoiu se vor afla printre noile vedete cu best-seller-uri, cat de curand.

Dar sa trecem la lucruri si mai importante, desi cele anterioare sunt perfect adevarate, conform informatiilor oficiale din media.

In ultimul sfert de secol de democratie damboviteana, un fost candidat la presedintia Romaniei a facut puscarie: Adrian Nastase, fost premier al tarii in perioada 2000-2004. Condamnat in doua dosare (doi si patru ani), si-a ispasit deja pedepsele cu aproape 500 de zile petrecute dupa gratii. A scris cateva carti cu valoare academica.

Fost profesor la mai multe universitati in acelasi timp, a folosit timpul petrecut in puscarie in mod util. Acum, nu stiu cati vor citi sau rasfoi opera fostului prim-ministru, dar a tinut si cursuri in penitenciar.

In schimb, un alt personaj cu notorietate, fost vicepremier in Guvernul Tariceanu, intre 2004-2006, Gheorghe Copos (alintat de presa George), are deja doua condamnari si se afla din primavara lui 2014 la Rahova. Acesta il eclipseaza pe Adrian Nastase in arta fofilarii. Condamnat deja in doua procese, Dosarul Transferurilor (3 ani si 8 luni) si Loteria 1 (4 ani), mai asteapta un verdict intr-un alt dosar, denumit Loteria 2.

De fapt, cum veti vedea mai jos, nici nu mai conteaza daca mai primeste o noua condmnare. Cu putin noroc, poate sa se rasfete in propriile hoteluri in maximum un an de zile.

Ce au in comun astazi puscariasii cu carte, intelectualii patriei, pititi dupa gratii? Doua lucruri esentiale: tergiversarea dosarelor ani si ani de zile si, odata condamnati, dorinta de a scrie.

Aceste doua elemente constituie, in marea majoritate a cazurilor de coruptie si evaziune fiscala, strategia de baza a tuturor celor acuzati si incarcerati in urma unor sentinte definitive.

Adrian Nastase si George Copos sunt numai varful aisbergului celor care si-au intemeiat apararea pe aceste doua repere fundamentale. Daca legea permite, sa fie primit!

Astfel, potrivit legii, condamnatii care depasesc varsta de 60 de ani pot fi eliberati conditionat dupa ce isi ispasesc o treime din pedeapsa. De exemplu, George Copos s-a nascut in martie 1953. Si, care-i problema, o sa intrebe unii? Niciuna! Singurul detaliu este ca ambele condamnari ale fostului patron al clubului Rapid au survenit imediat dupa ce acesta a implinit frumoasa varsta de 60 de ani. In Dosarul Transferurilor urmarirea penala a inceput in 2008, iar cea din dosarul Loteria 1, in anul 2006. La multi ani!

Urmarind stirile PRO TV, am realizat geniul acestui puscarias. Inteligenta lui nativa si agilitatea lui nu constau numai in faptul ca a tarat prin instante dosarele 6 sau 8 ani, pana a atins pragul varstei necesare reducerii pedepsei. Asta ar fi facut orice om in situatia lui si este de inteles.

El si-a aratat valoarea si spiritul inovator incepand sa scrie. Si nu a scris nici o istorie a clubului Rapid, nici despre retete traditionale de savarine din Dorobanti, nici un ghid despre afaceri de succes, nici despre amintiri din tineretea lui comunista din Romania.

Fabulos! Titlul "lucrarii stintifice" este "Monografia satului natal, Tasnad". La orice m-as fi asteptat de la tovarasul Copos, dar sa prosteasca in asa hal autoritatile mi se pare spectaculos.

Ca si cum fostul lider al UTC - Uniunea Tineretului Comunist - a fost condamnat definitiv, in doua dosare cumulate la 7,8 ani, pentru ca romanii nu aveau prea multe date despre un sat uitat prin Romania din judetul Satu Mare.

Obiectivul "capodoperei" literare nu numai ca a fost atins, ci este o dovada vie ca monografia satului din Ardeal vede lumina tiparului din puscaria Rahova. Acum, nu stiu cate carti au citit impreuna toata viata lor cei din conducerea penitenciarului Rahova, dar cu siguranta aceasta monografie va fi o carte de capatai. O asteptau cum asteapta enoriasii sfintele moaste.

Tot potrivit legilor in vigoare, munca intelectuala recunoscuta de o editura, oricare ar fi ea (super!), este recompensata cu zile de libertate. Odata cu tiparirea cartii, lui George Copos i se va reduce pedeapsa pentru aceste memorii din tineretea locurilor natale cu 30 de zile. In plus, tot conform informatiilor din presa, "locatarul" de la Rahova va mai beneficia de inca 25 de zile pentru ca este staruitor in munca la atelierul de tamplarie al penitenciarului.

Si asta nu e tot. Legea e generoasa cu puscariasii altruisti. Daca Copos va tine seminarii in fata detinutilor, sansele de eliberare mai rapida cresc considerabil. Nu stiu daca fanii Stelei sau ai lui Dinamo se vor inscrie la aceste work-shopuri, dar Cristi Borcea si MM Stoica il pot completa in paralel.

Mai mult, conducerea penitenciarelor se pare ca tine cont si de postarile de pe blogurile personale, ceea ce poate fi un atu suplimentar. Pana una alta, Dan Voiculescu nu si-a definitivat lista viitoarelor opere alese. Probabil, se concentreaza pe alegerile prezidentiale.

In aceste conditii, cel mai abil si mai inovator detinut este, de departe, marele Copos. Probabil, cat de curand, mii de monografii cu autori din puscarie vor fi editate si vor umple rafturile librariilor. Orice detinut cu putina minte va face o retrospectiva in memorie si va reusi sa publice macar o carte. Nu e rau! Asa vom cunoaste si noi mai bine patria si poporul.

Cu o asa veste, cei urmariti penal pot deja sa stranga date despre locurile natale si daca, Doamne fereste, vor fi condamnati, se pot duce direct in puscarie sa dea autografe.

Jos palaria, tovarase Gheorghe Copos! La 700 de milioane de euro, avere sa fii condamnat pentru o "gainarie" de 2 milioane si sa faci in loc de 7,8 ani puscarie numai un an si ceva e o chestiune de geniu carpatin. Multi romani ar sta in puscarie mai mult pentru mult mai putin.

Autorul nu este implicat politic, nu are nicio functie publica si sigur se va duce la vot.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Copos carte inchisoare, #politicieni condamnati scriu carti , #stiri George Copos
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5