Ambasadorul George Maior: Romania e al doilea cel mai mare furnizor de informatii pentru NATO

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 09:11
7256 citiri
Ambasadorul George Maior: Romania e al doilea cel mai mare furnizor de informatii pentru NATO
Foto: Facebook/Ambasada Romaniei in SUA

Ambasadorul George Maior a precizat ca Romania este, potrivit estimarilor noastre, al doilea cel mai mare furnizor de informatii in NATO.

Intr-un interviu acordat publicatiei online de securitate The Cipher Brief, Maior a spus ca Alianta Nord-Atlantica ar trebui sa faca mai mult pentru a-si reforma componenta de informatii, atat in plan civil cat si militar, informatiile reprezentand "prima linie de aparare in fata amenintarilor cu care ne confruntam".

Invitat sa comenteze colaborarea dintre Romania si SUA in domeniul schimbului de informatii, George Maior, care a fost si sef al SRI, a mentionat ca este vorba de "una din cele mai dezvoltate relatii", care "nu numai ca se bazeaza pe un schimb solid de informatii in materie de combatere a terorismului sau proliferarii, ci functioneaza si in termeni de angajament global pentru confruntarea marilor provocari carora trebuie sa le facem fata, mai ales antiterorismul".

Ambasadorul Romaniei in SUA a mai subliniat ca angajamentul statelor NATO fata de relatiile transatlantice este unul "solid", dar in acelasi timp fiecare tara trebuie sa-si asume o mai mare responsabilitate in ce priveste dezvoltarea si adaptarea acestor relatii la provocarile curente si viitoare.

"Este tocmai ceea ce facem in Romania. De exemplu, am majorat deja bugetul apararii la 2% din PIB, in baza unei decizii luate acum doi ani, in contextul anexarii ilegale a Crimeii de catre Rusia, ceea ce vine in sustinerea Aliantei si a pozitiei sale pe flancul de est, foarte expus din motivele sus-mentionate", dar si pe fondul amenintarilor asimetrice legate de terorism si imigratia ilegala, a amintit George Maior.

Ambasadorul Romaniei la Washington a facut aceste remarci rugat sa comenteze situatia creata dupa ce la summit-ul NATO de la sfarsitul lui mai de la Bruxelles presedintele american Donald Trump nu a confirmat mentinerea principiului apararii colective a Aliantei (Articolul 5) si dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat ca Europa trebuie sa-si asume o mai mare responsabilitate in ce o priveste. Liderul de la Casa Alba a pledat, in schimb, insistent pentru cresterea bugetelor apararii ale statelor aliate.

Amintim ca Klaus Iohannis si Donald Trump s-au intalnit, vineri, la Washington. Trump l-a intampinat pe Iohannis si i-a urat "bun venit unui adevarat aliat". Totodata, la inceputul discutiilor dintre cei doi din Biroul Oval, Trump a mentionat si "parteneriatul maret" dintre Romania si SUA.

Trump: Stim tot ce se intampla in Romania. Presedintele Iohannis va castiga lupta cu coruptia (Foto & Video)

Cei doi au sustinut apoi o conferinta de presa comuna, in Gradina Trandafirilor de la Casa Alba, in care Trump a aplaudat curajul lui Iohannis in lupta anticoruptie, a anuntat ca Statele Unite il sustin oficial in aceasta lupta si ca au incredere ca seful statului roman o va castiga.

Iata cateva informatii dintre intalnirile si activitatile sefului statului din timpul acestei vizite in SUA:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Maior Romania furnizor informatii NATO , #ambasador SUA