Ambasadorul Romaniei in SUA face lobby pentru Chisinau

Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 18:06
2026 citiri
Ambasadorul Romaniei in SUA face lobby pentru Chisinau

Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, George Maior, le-a transmis ambasadorilor statelor membre NATO ca alianta trebuie sa isi sprijine in continuare partenerii, printre care Republica Moldova si Ucraina.

Declaratia a fost facuta cu ocazia receptiei pe care George Maior a oferit-o in onoarea unui grup de ambasadori, reprezentanti permanenti ai statelor NATO la Bruxelles, aflati in vizita in SUA, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

George Maior a mai afirmat in fata celor prezenti ca "ultimii doi ani nu au fost simpli, din punctul de vedere al securitatii, deoarece au proliferat la adresa NATO o serie de amenintari conventionale, informatice sau hibride".

"Aceste amenintari au reprezentat o provocare la adresa capacitatii de reactie a comunitatii internationale. Insa au aratat ca statele membre NATO sunt unite in dorinta de a rezolva aceste provocari", a mai subliniat ambasadorul roman.

In context, Maior a precizat ca Romania a continuat sa faca pasi decisivi pentru a-si consolida rolul in cadrul Aliantei si in regiune.

"Cu mai putin de o luna in urma a devenit operationala facilitatea antiracheta de la Deveselu, Romania a luat decizia de a creste bugetul apararii la 2% din Produsul Intern Brut si va gazdui sediul Diviziei Sud-Est a NATO, ca urmare a deciziilor luate la summit-ul din Tara Galilor", a reamintit acesta.

De asemenea, George Maior a subliniat faptul ca la summit-ul NATO care va avea loc la Varsovia este in continuare nevoie de adoptarea unor masuri care sa descurajeze orice provocari la adresa securitatii.

"Nu in ultimul rand, trebuie sa continuam acordarea de sprijin partenerilor NATO, precum Republica Moldova, Ucraina ori Georgia", a mai sustinut ambasadorul roman in SUA.

La evenimentul care a avut loc la Ambasada Romaniei de la Washington D.C. au participat James R. Clapper, director al Comunitatii Nationale de Informatii a SUA, ambasadorii statelor NATO aflati in vizita in SUA, reprezentanti ai Departamentului de Stat, ai comunitatii diplomatice si ai unor think-thank-uri din capitala americana, informeaza sursa citata.

Moldova tot fierbe: Doua proteste de amploare la Chisinau - "Stop dictaturii criminale!"

Vineri, Ministerul de Externe a anuntat care sunt obiectivele sale strategice in acest an, pe lista figurand si continuarea procesului de consolidare durabila a relatiei cu Republica Moldova.

Potrivit documentului publicat vineri pe site-ul Guvernului, printre prioritatile MAE se afla si relansarea diplomatiei economice prin restructurarea in cadrul ministerului a Departamentului de Diplomatie Economica, continuarea complexului de reforma consulara, actiuni diplomatice pentru consolidarea Securitatii Nationale, asigurarea indeplinirii responsabilitatilor in structuri internationale, intarirea cooperarii pentru dezvoltarea si a asistentei umanitare cu vecinatatea estica (mai ales Republica Moldova), Balcanii de Vest si Bazinul Mediteranean, Orientul Mijlociu.

Continuarea consolidarii relatiei cu R. Moldova si extinderea retelei consulare - prioritati ale MAE in 2016

C.B.

Citeste si:
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
Dan Vîlceanu este noul secretar general al PNL după ce a fost votat de 1.743 de delegaţi, Rareş Bogdan a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL cu 1.115 voturi, Iulian Dumitrescu cu 1.620...
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Cioloş: "Nu am discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor". În ce condiții se întoarce USR PLUS la guvernare
Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, anunţă duminică, 26 septembrie, pe Facebook că nu a discutat nimic cu Florin Cîţu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor, reiterând...
Sursa: Ziare.com