MAE da inapoi: Convocarea lui Maior nu va avea loc, ci doar o discutie intre el si Melescanu (Surse)

Marti, 28 August 2018, ora 15:41
6095 citiri
MAE da inapoi: Convocarea lui Maior nu va avea loc, ci doar o discutie intre el si Melescanu (Surse)
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministerul de Externe da inapoi dupa ce luni anunta ca ambasadorul Romaniei in SUA George Maior "va fi chemat pentru explicatii in Centrala MAE" ca urmare a declaratiilor sale pe tema scrisorii lui Rudolph Giuliani.

"Ministrul de Externe nu-l va convoca pe ambasadorul George Maior, va avea loc o discutie intre ministrul de Externe Melescanu si ambasadorul Maior", au declarat, pentru Ziare.com, surse din MAE.

Mai mult, acestea au precizat ca, de fapt, comunicatul remis luni de institutie "a venit in intampinarea mesajului transmis de Ambasada SUA la Bucuresti".

Reactie furtunoasa a MAE

Ministerul anuntase ieri convocarea la ordin dupa ce ambasadorul spusese ca scrisoarea lui Giuliani, in care vorbeste despre abuzurile din justitia romaneasca si avansa necesitatea adoptarii unei amnistii, nu e altceva decat rezultatul unei actiuni de "lobby a fortelor care ii apara pe cei cu probleme cu legea".

In comunicatul furtunos de luni, MAE spunea ca "Maior a avut o pozitie care nu a fost aprobata la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, si nu reprezinta pozitia MAE" si ca "rolul domniei sale este de a promova interesul national asa cum decurge el din consensul la nivel institutional si sa se abtina de la declaratii publice de natura sa afecteze negativ relatiile bilaterale cu alte state".

"Ii asiguram pe partenerii nostri internationali ca in Romania exista vointa politica necesara din partea Guvernului Romaniei si a Coalitiei de Guvernamant de a garanta functionarea corecta a statului de drept, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democratii si combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul coruptiei", se mai spunea in comunicat.

Dupa s-a asternut "tacerea institutionala". Singurul care a mai comunicat public a fost George Maior. Ambasadorul a spus ca n-a facut altceva decat sa apere reputatia tarii, pentru ca Giuliani nu reprezinta SUA si are puncte de vedere incorecte.

Totodata, el a dezvaluit ca pana marti la pranz nu primise niciun fel de convocare oficiala din partea MAE. De precizat si ca George Maior se afla in tara, unde a participa la evenimentele si intalnirile organizate in cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

Reactia Ambasadei SUA a taiat avantul MAE

Marti dimineata a reactionat la scrisoarea lui Giuliani si Ambasada SUA. Intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com, ambasada s-a delimitat de demersul avocatului si a precizat ca nici nu comenteaza simple "opinii ale unor persoane fizice, cetateni americani".

Totodata, Ambasada a reafirmat ingrijorarile fata de modificarile aduse in Parlamentul Romaniei legislatiei penale, considerand ca "mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni".

Luni seara, seful PSD Liviu Dragnea, condamnat la inchisoare cu executare in doua dosare, a dat un comunicat in care spunea ca scrisoarea trimisa de Rudolph Giuliani ar confirma problemele din sistemul romanesc de justitie, pe care promite sa le rezolve.

Dragnea chiar merge pana in a spune ca apartenenta Romaniei la NATO depinde de "reforma justitiei", asa cum o vede el.

"Domnul Giuliani pune cu adevarat degetul pe rana - o rana care este inca deschisa si pe care Romania va trebui sa o trateze transant si cu mult curaj, daca mai vrem sa ramanem in familia statelor democratice din spatiul Nord-Atlantic", a sustinut Dragnea.

Citeste pe larg despre scrisoarea lui Giuliani si reactiile pe care le-a iscat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Melescanu discutie George Maior scrisoare Giuliani, #MAE reactie scrisoare Giuliani , #ambasador SUA