Maior spune ca Giuliani nu reprezinta SUA si are puncte de vedere incorecte: E de datoria mea sa apar reputatia tarii

Luni, 27 August 2018, ora 20:10
10225 citiri
Maior spune ca Giuliani nu reprezinta SUA si are puncte de vedere incorecte: E de datoria mea sa apar reputatia tarii
Foto: Facebook / Ambasada Romaniei in SUA

Ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a luat act de comunicarea de presa emisa de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la chemarea sa pentru a da explicatii pe tema reactiei pe care a avut-o luni in urma aparitiei in spatiul public a unei scrisori "atribuite unei persoane private din Statele Unite ale Americii".

Maior precizeaza intr-o declaratie de presa ca va raspunde "cu interes si deschidere" convocarii Centralei MAE, unde va oferi in mod detaliat toate explicatiile care i se vor solicita.

"In ceea ce priveste comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez ca cetateanul american amintit este o persoana privata care nu are nicio calitate oficiala in statul american", adauga diplomatul.

"In conditiile in care toate pozitiile oficiale exprimate public de reprezentantii Statelor Unite ale Americii in ultimii ani, inclusiv in cursul acestui an, au fost contrare spiritului si sensului mesajelor din scrisoarea atribuita domnului Rudolph Giuliani, am considerat, cu buna credinta, ca este de datoria mea, in calitate de ambasador al Romaniei, sa apar reputatia tarii noastre in fata unor puncte de vedere incorecte", explica acesta.

Referitor la ipoteza afectarii relatiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior face trimitere totodata la scrisoarea pe care a primit-o anul trecut din partea actualului secretarului de stat Mike Pompeo, fost director al CIA, in care oficialul american remarca contributia sa la construirea unor relatii "excelente" cu Statele Unite.

Ambasadorul subliniaza ca pune la dispozitia opiniei publice aceasta scrisoare "pentru o intelegere corecta a substantei relatiilor excelente cu SUA pe care le-am construit de-a lungul timpului in folosul Romaniei".

Conform textul scrisorii, datata 16 mai 2017, Mike Pompeo, pe atunci directorul CIA, remarca parteneriatul extraordinar cu Statele Unite ale Americii, precum si conducerea exceptionala pe care Maior a asigurat-o in timpul mandatului de director al Serviciului Roman de Informatii si faptul ca acesta a avut un "impact profund si pozitiv asupra SRI si un rol determinant in dezvoltarea relatiilor dintre serviciile romanesti si americane care continua sa existe pana in prezent".

De asemenea, in scrisoarea adresata lui Maior, Pompeo sublinia faptul ca in timpul mandatului de director al acestuia, SRI a devenit "unul dintre cele mai profesioniste, moderne si eficiente servicii de informatii europene".

Declaratia de presa a ambasadorului George Cristian Maior intervine dupa ce a fost convocat pentru explicatii in Centrala MAE, conform unui comunicat de presa al ministerului transmis, luni, AGERPRES.

"Ii asiguram pe partenerii nostri internationali ca in Romania exista vointa politica necesara din partea Guvernului Romaniei si a Coalitiei de Guvernamant de a garanta functionarea corecta a statului de drept, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democratii si combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul coruptiei.

Domnul Ambasador George Maior a avut o pozitie care nu a fost aprobata la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului si nu reprezinta pozitia MAE. Un ambasador al Romaniei ar trebui sa fie preocupat ca, in conformitate cu Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, sa reprezinte intotdeauna interesele statului roman in statul in care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul national asa cum decurge el din consensul la nivel institutional si sa se abtina de la declaratii publice de natura sa afecteze negativ relatiile bilaterale cu alte state.

Reamintim ca liniile de actiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul institutiilor din Romania si orice abatere va atrage raspunderea acestora, conform procedurilor in vigoare. In acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicatii in Centrala MAE", a precizat MAE in comunicat.

Luni, la Reuniunea diplomatiei romane, ambasadorul George Maior a afirmat ca Rudolph Giuliani, fostul primar al New Yorkului, este un personaj "spumos", iar scrisoarea transmisa de acesta autoritatilor romane reprezinta "expresia unui lobby initiat de anumite forte care sunt interesate de apararea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justitia".

"Domnul Giuliani este un personaj spumos si extrem de combativ in discutiile din SUA. Nu stiu daca mai este avocatul domnului Trump. Verificati acest lucru. In orice caz, ea (n.r. - scrisoarea) este expresia unui lobby initiat de anumite forte, care sunt interesate de apararea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justitia", a spus Maior, intrebat despre scrisoarea transmisa de Giuliani presedintelui Klaus Iohannis, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si premierului Viorica Dancila.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Maior reactie Giuliani , #ambasador SUA