Presedintele Iohannis, prima reactie la solicitarea MAE de a-l rechema pe George Maior, ambasadorul Romaniei in SUA

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 18:02
9795 citiri
Presedintele Iohannis, prima reactie la solicitarea MAE de a-l rechema pe George Maior, ambasadorul Romaniei in SUA

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca va lua o decizie in privinta ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior, dupa summitul UE de la Sibiu.

"Am vazut aceasta scrisoare si imediat dupa ce terminam cu summitul, voi lua o decizie in aceasta chestiune", a spus Iohannis.

Seful statului a mai precizat, miercuri, ca va tine cont "de toate datele".

"Pentru mine conteaza toate datele importante si o sa tin cont de toate datele care sunt la dispozitia mea si va asigur ca sunt multe", a spus Klaus Iohannis.

Seful statului a mai mentionat ca "nu s-a simtit confortabil" nici in 2013, nici in 2014 cand ANI a inceput proceduri impotriva sa.

"Pot sa va spun ca nu m-am simtit confortabil in 2014 si nu m-am simtit confortabil nici in 2013 cand ANI, exact in momentul in care am decis sa devin membru PNL, a decis sa inceapa o procedura impotriva mea. O aiureala la momentul respectiv si vom mai discuta aceste chestiuni, dar nu astazi la summit", a aratat Klaus Iohannis.

Propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de rechemare a ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior, a venit dupa analiza mandatului diplomatului, ale carui actiuni "nu ii mai permit sa promoveze in mod credibil interesele Romaniei in Statele Unite ale Americii", arata un comunicat al MAE.

"Propunerea de rechemare a avut la loc ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior si s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relatiilor cu SUA, partener strategic al Romaniei, asa cum rezulta din 'Raportul privind folosirea Serviciului Roman de Informatii de catre domnul ambasador George Maior in scopuri personale', document oficial al Parlamentului Romaniei", potrivit sursei citate.

Raportul Comisiei permanente a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru controlul SRI a fost publicat la 18 aprilie, aminteste ministerul.

Totodata, reitereaza solicitarea Comisiei de politica externa a Senatului ca MAE sa faca o analiza referitoare la mandatul ambasadorului si Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei "referitoare la Protocoalele incheiate de SRI cu autoritatile judiciare prin care s-au adus atingeri grave ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau intereselor Romaniei".

"Prin urmare, actiunile mentionate nu ii mai permit domnului George Maior sa promoveze in mod credibil interesele Romaniei in Statele Unite ale Americii", mai arata MAE.

In conformitate cu legislatia si practica in domeniu, presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei in strainatate.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...
Comentarii
LUPTAdeCLASA
rank 5
Se face iarasi notar, ca in cazul doamnei Kovesi ?
Vintage
rank 5
Interesant ar fi cea de-a doua reactie.