Presedintele Iohannis, prima reactie la solicitarea MAE de a-l rechema pe George Maior, ambasadorul Romaniei in SUA

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 18:02
10037 citiri
Presedintele Iohannis, prima reactie la solicitarea MAE de a-l rechema pe George Maior, ambasadorul Romaniei in SUA
Foto: arhiva Facebook Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat miercuri ca va lua o decizie in privinta ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior, dupa summitul UE de la Sibiu.

"Am vazut aceasta scrisoare si imediat dupa ce terminam cu summitul, voi lua o decizie in aceasta chestiune", a spus Iohannis.

Seful statului a mai precizat, miercuri, ca va tine cont "de toate datele".

"Pentru mine conteaza toate datele importante si o sa tin cont de toate datele care sunt la dispozitia mea si va asigur ca sunt multe", a spus Klaus Iohannis.

Seful statului a mai mentionat ca "nu s-a simtit confortabil" nici in 2013, nici in 2014 cand ANI a inceput proceduri impotriva sa.

"Pot sa va spun ca nu m-am simtit confortabil in 2014 si nu m-am simtit confortabil nici in 2013 cand ANI, exact in momentul in care am decis sa devin membru PNL, a decis sa inceapa o procedura impotriva mea. O aiureala la momentul respectiv si vom mai discuta aceste chestiuni, dar nu astazi la summit", a aratat Klaus Iohannis.

Propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de rechemare a ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior, a venit dupa analiza mandatului diplomatului, ale carui actiuni "nu ii mai permit sa promoveze in mod credibil interesele Romaniei in Statele Unite ale Americii", arata un comunicat al MAE.

"Propunerea de rechemare a avut la loc ca urmare a analizei MAE referitoare la mandatul ambasadorului George Maior si s-a bazat pe evaluarea impactului asupra relatiilor cu SUA, partener strategic al Romaniei, asa cum rezulta din 'Raportul privind folosirea Serviciului Roman de Informatii de catre domnul ambasador George Maior in scopuri personale', document oficial al Parlamentului Romaniei", potrivit sursei citate.

Raportul Comisiei permanente a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru controlul SRI a fost publicat la 18 aprilie, aminteste ministerul.

Totodata, reitereaza solicitarea Comisiei de politica externa a Senatului ca MAE sa faca o analiza referitoare la mandatul ambasadorului si Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei "referitoare la Protocoalele incheiate de SRI cu autoritatile judiciare prin care s-au adus atingeri grave ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau intereselor Romaniei".

"Prin urmare, actiunile mentionate nu ii mai permit domnului George Maior sa promoveze in mod credibil interesele Romaniei in Statele Unite ale Americii", mai arata MAE.

In conformitate cu legislatia si practica in domeniu, presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei in strainatate.

Citește și:
Legea bugetului pentru 2023 urmează să fie aprobată joi de către guvern. Când ajunge în parlament
Legea bugetului pentru 2023 urmează să fie aprobată joi de către guvern. Când ajunge în parlament
Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat luni seară, 5 decembrie, că legea bugetului de stat pe 2023 şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023 vor fi puse marţi în...
Preşedintele Consiliului European susține că era mai optimist în urmă cu câteva luni cu privire la extinderea Schengen
Preşedintele Consiliului European susține că era mai optimist în urmă cu câteva luni cu privire la extinderea Schengen
Atacurile ruseşti cu drone şi rachete asupra infrastructurii Ucrainei şi riscul unui nou val de refugiaţi de război dinspre această ţară ar putea avea un impact asupra dezbaterii privind...
Comentarii
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Se face iarasi notar, ca in cazul doamnei Kovesi ?
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Interesant ar fi cea de-a doua reactie.