Capcana lui George Maior. Cine e Big Brother (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 10:36
10242 citiri
Capcana lui George Maior. Cine e Big Brother (Opinii)
Foto: Arhiva Ziua Veche

Cred ca exista o criza de identitate in cadrul serviciilor noastre secrete, atat la SRI si SIE, cat si in celelalte structuri informative speciale.

Nevoite sa se adapteze vremurilor si sa se schimbe, fie si doar din ratiuni naturale, astazi ele au ajuns in situatia in care sunt niste institutii puternice, bine organizate si finantate, care viseaza sa devina si mai mult de atat. Mult mai mult. Asta s-ar fi intamplat, in opinia mea, in mod automat daca legile de tip Big Brother ar fi trecut de Curtea Constitutionala.

Nu s-a intamplat asa, pentru ca acolo au existat cativa oameni care, cred eu, au vazut ca pretentiile lor sunt, cel putin deocamdata, deplasate si exagerate in comparatie cu legislatia europeana in domeniu.

Din acest punct de vedere, comportamentul si discursul fostului sef al SRI, George Maior, a fost, dupa parerea mea, in speta conflictului pe care l-a avut cu presedintele CCR, Augustin Zegrean, exact ca si cum ar fi reprezentat mai degraba o unitate CIA a Statelor Unite detasata cu misiune la granita estica a Uniunii Europene.

Cand vine vorba despre plecarea lui George Maior din fruntea SRI, cateva intrebari ar trebui sa fie in mod firesc mai importante decat altele.

De exemplu, de ce s-a batut atat de agresiv pentru pachetul de legi Big Brother, ajungand sa traga de urechi CCR si sa sperie ca va arata cu degetul spre vinovatii pe care ii stie deja - in cazul unei tragedii, cand legislatia europeana inca nu admite astfel de practici? Aceasta a si dat avant si argumente judecatorilor CCR sa se opuna legilor sigurantei nationale pe care Guvernul si Parlamentul au incercat sa le treaca in forma dorita de servicii.

Asadar, cel putin pentru felul in care George Maior si-a condus propria campanie de lobby pentru aceste legi, derapejele si sfidarea valorilor democratice in numele unei sigurante nationale si luptei impotriva terorismului, speculand fara perdea atmosfera panicarda de dupa atentatele din Franta, activitatea fostului director al SRI ar trebui sa aiba parte, in opinia mea, de putine elogii si, in schimb, de o critica mult mai lucida si mai dura.

Iar dintre "scaparile" domnului George Maior cea mai grava ramane, cred, cea despre ofiterii SRI care lucreaza sub acoperire in presa. Iar scuza folosita de Maior pur si simplu nu exista - in nicio democratie din lume niciun sef al unui serviciu secret nu are atata tupeu incat sa spuna public, mandru si amenintator in acelasi timp, ca in presa serviciile "stau bine" cu ofiterii acoperiti.

Iar, daca totusi se intampla ca directorul unei astfel de institutii sa recunoasca asta, chiar daca e vorba de o situatie care nu incalca legea, o astfel de marturisire l-ar fi demis automat.

S-a intamplat si la noi pana la urma ca Maior sa plece, dar bomba pe care a detonat-o ramane inca activa si produce efecte bizare. De aici si intrebarea - cat din discursul celor din presa apartine jurnalistilor si cat agentilor care se afla acolo cu misiune clara din partea serviciilor? Poate ca ar fi timpul ca si presa sa intre in randul domeniilor unde legea ar trebui sa interzica serviciilor sa isi infiltreze oamenii, asa cum e in magistratura si in politica.

Desi nici acolo nu cred ca exista prea multa lume care sa nu suspecteze ca ar fi inca multi "scapati si uitati" sub acoperire.

Altfel, in tara cu cele mai multe servicii secrete si cei mai multi agenti acoperiti din Europa, am putea avea in viitor surpriza sa nu mai distingem deloc intre mesajele si temele lansate si controlate de serviciile speciale si discursul liber care ar trebui sa vina din partea presei.

Pana la urma, eu cred ca aceasta e si capcana in care a cazut fostul sef al SRI, imaginandu-si ca la cati simpatizanti au serviciile in presa, tema legilor Big Brother se va impune de la sine, iar interventiile sale vor trece nesanctionate.

S-a inselat George Maior si odata cu el si asteptarile celor care conduc serviciile. Sau poate ca noii directori vor avea abilitatea sa obtina pachetul de legi pentru care s-a batut fara succes Maior, care sa le dea acces la o cat mai mare parte din viata privata a cetatenilor. Dar chiar si asa, iesirea din joc a lui George Maior ar trebui sa fie urmata de o dezbatere serioasa despre o noua legislatie pentru serviciile secrete, daca tot insista, una care sa faca penala infiltrarea agentilor acoperiti in presa.

Am putea urma foarte simplu exemplul Germaniei, unde meseria de jurnalist este declarata prin lege incompatibila cu activitatea serviciilor de informatii secrete.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#George Maior demisie SRI, #George Maior Big Brother , #SRI