Comisia SRI: George Maior a incalcat legislatia si a angajat institutia in actiuni de politie politica. Cazurile Iohannis, Hellvig si Ponta

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 15:59
8828 citiri
Comisia SRI: George Maior a incalcat legislatia si a angajat institutia in actiuni de politie politica. Cazurile Iohannis, Hellvig si Ponta
Foto: Arhiva Facebook/ SRI

Comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI sustine ca fostul director al Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a incalcat legislatia care reglementeaza activitatea institutiei pe care condus-o si a angajat SRI in actiuni care au lezat interesele partidelor si ale persoanelor fizice si juridice, elementele respective fiind circumscrise unor actiuni de politie politica, menita sa afecteze procese democratice.

Printre politicienii vizati se afla Klaus Iohannis, Eduard Hellvig si Victor Ponta.

Comisia SRI noteaza in documentul intitulat "Raport privind folosirea Serviciului Roman de informatii de catre domnul George Maior in scopuri personale", ca George Maior a denaturat adevarul privind relatia avuta cu fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu.

"Coroborand declaratiile si probele detinute de comisie putem concluziona, in mod cert si fara echivoc, ca domnul George Maior a mintit Comisia de control, denaturand adevarul cu privire la relatia institutionala si personala avuta cu fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate, fiind principalul vector raportat la relationarea institutionala cu Agentia Nationala de Integritate, particular in plan personal, formal sau informal, cu Horia Georgescu", se arata in raportul comisiei.

Sursa citata mentioneaza ca Maior ar fi incalcat legislatia care reglementeaza activitatea institutiei pe care a condus-o.

"Domnul George Cristian Maior a detinut functia de director al Serviciului Roman de Informatii in perioada octombrie 2006 - ianuarie 2015. Acesta a incalcat legislatia care reglementeaza activitatea institutiei pe care a condus-o si a angajat institutia in actiuni reprobabile, care au lezat interesele partidelor politice sau ale persoanelor fizice si juridice.

Aceste elemente se circumscriu unor actiuni de politie politica, menita sa afecteze grav procese democratice, in beneficiul propriu si personal, pentru a obtine influenta politica nelegitima, in vederea obtinerii functiei de prim-ministru al Romaniei, in eventualitatea castigarii alegerilor prezidentiale de catre Victor Ponta", se mai precizeaza in documentul Comisiei SRI.

Comisia a mai constatat ca George Maior a incalcat si principiul independentei operationale a ANI.

Comisia a stabilit, in urma audierilor si probelor, ca George Maior si Horia Georgescu, fostul sef al ANI, au dezvoltat o relatie personala, se intalneau saptamanal si abordau directii de colaborare intre institutiile pe care le conduceau.

"Conform celor relatate in cadrul audierilor a rezultat o serie de suspiciuni legate de faptul ca fostul director al Serviciului Roman de Informatii se interesa de stadiul anumitor dosare, atat din cadrul Agentiei Nationale de Integritate, cat si despre evolutia unor dosare aflate pe rol in instanta, interferand in activitatea institutiei, precum si prin influentarea unor alti factori de decizie referitoare la investigatii in curs de derulare", se mai arata in raport.

In document se precizeaza ca discutiile dintre cei doi erau legate de persoane cu functii de conducere si cu putere de decizie in stat.

"Discutiile private dintre George Cristian Maior si Horia Georgescu erau legate de parlamentari, ministri, persoane cu functii de conducere si putere de decizie in stat cu privire la sesizarile inaintate de Serviciul Roman de Informatii care sa aiba drept consecinta influentarea parcursului politic si sau a vietii publice.

O serie de intalniri a fost prilejuita de diferite evenimente speciale in serie ale Serviciului Roman de Informatii, la restaurante sau resedinta privata a lui Horia Georgescu, cu ocazia Craciunului, unde participau si persoane cu functii politice sau din justitie.

Totodata, desi domnul George Cristian Maior a afirmat initial ca il cunostea vag pe domnul Horia Georgescu, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate a prezentat Plenului Comisiei o serie de probe care dovedesc contrariul (sms-uri ori apeluri telefonice, email-uri) ", mai precizeaza sursa citata.

Maior ar fi devenit premierul Romaniei

Comisia SRI a concluzionat ca Maior ar fi devenit premierul Romaniei, in eventualitatea in care Victor Ponta ar fi castigat alegerile prezidentiale din 2014, iar Horia Georgescu ar fi fost ministrul Justitiei.

"In sustinerea afirmatiilor ca relatia dintre cei doi era una foarte apropiata, a fost precizat faptul ca in eventualitatea in care ar fi devenit prim-ministru al Romaniei, ca urmare a castigarii alegerilor prezidentiale de catre Victor Ponta, domnul George Maior l-ar fi numit pe domnul Horia Georgescu in functia de ministru al Justitiei, solicitand in acest sens un material privind viziunea acestuia asupra organizarii sistemului judiciar.

Mai mult decat atat, domnul George Maior l-a rugat pe domnul Horia Georgescu sa mearga la Bruxelles, luand in considerare credibilitatea acestuia in raport cu oficialii europeni, la Comisia Europeana pentru a-si exprima sustinerea in vederea numirii doamnei Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef al DNA", se arata in documentul comisiei.

Raportul mai noteaza ca George Maior si-a mentinut afirmatiile ca il cunostea vag pe Horia Georgescu.

"In urma audierilor ulterioare de la Comisie, domnul George Maior si-a mentinut afirmatiile cu privire la relatia cu domnul Horia Georgescu, reafirmand ca il cunostea chiar foarte vag, iar la intalniri comentau rubrica necrologica, aceasta afirmatie avand un vadit caracter peiorativ, mincinos si ironic.

Informarile de la Serviciul Roman de Informatii au scazut in frecventa in ultimele luni de conducere ale domnului Horia Georgescu", se mai arata in raport.

Comisia SRI a mai precizat ca politicienii vizati de tandemul George Maior - Horia Georgescu au fost Klaus Iohannis, Eduard Hellvig si Victor Ponta.

Cazul Klaus Iohannis

"Din datele transmise de catre Serviciul Roman de Informatii in urma unor verificari interne, Serviciul avea informatia referitoare la o posibila stare de incompatibilitate a domnului Klaus Werner Iohannis inca din luna ianuarie 2013.

In data de 20 februarie 2013, in ziua in care domnul Klaus Werner Iohannis s-a inscris in Partidul National Liberal, aceasta nota a plecat de la Serviciul Roman de Informatii catre Agentia Nationala de Integritate, ceea ce denota un mod de lucru viciat, menit sa influenteze viata politica deoarece decidentul la acest nivel privind transmiterea de informatii catre Agentia Nationala de Integritate se regasea in persoana lui George Maior", se arata in raport.

In acceptiunea comisiei exista indicii ca George Maior in calitate de director al SRI a exercitat presiuni asupra lui Horia Georgescu ca acesta sa ceara devansarea termenului de judecata pentru acele dosare, sa disemineze in presa aceasta informatie, in special avand ca tinta cauza lui Klaus Iohannis, candidat la functia de presedinte al Romaniei.

Cazul Eduard Hellvig

"In urma unor discutii aparute in spatiul public cu privire la posibile stari de incompatibilitate in care s-ar fi aflat domnul Eduard Raul Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului la acea data, precum si alte persoane aflate in functii publice, Comisia a solicitat Serviciului Roman de Informatii sa ne puna la dispozitie nota informativa transmisa catre Agentia Nationala de Integritate.

In speta respectiva, Comisia a constatat faptul ca nota a fost transmisa Agentiei Nationale de Integritate in octombrie 2012 si facea referire la o posibila starea de incompatibilitate in care s-ar fi aflat domnul Eduard Raul Hellvig inca din data de 1 iulie 2004, deci asupra unei stari de incompatibilitate produsa cu opt ani inainte. De mentionat faptul ca in legatura cu nota informativa solicitata, se constata ca aceasta nu s-a mai regasit in format fizic in cadrul Serviciului Roman de Informatii si a fost reconstituita din sistemele informatice ale institutiei", se arata in document.

Horia Georgescu sustine ca a fost anuntat de catre George Maior despre nota pe care urmeaza sa o primeasca din partea SRI, referitoare la Eduard Raul Hellvig, inclusiv cu referiri la ora si calendarul ce urma a fi parcurs.

In urma declansarii procedurilor specifice ANI, Eduard Raul Hellvig si-a dat demisia din functia de ministru.

Cazul Ponta

"Conform celor afirmate de domnul Sorin Blejnar, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala la acea data, domnul George Maior a incercat influentarea demersurilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in ceea ce priveste suspiciunea referitoare la modalitatile de sponsorizare a echipei de raliu din care facea parte domnul Victor Viorel Ponta.

Astfel, cu ocazia unui eveniment gazduit de domnului Gabriel Oprea, la Palatul Snagov, Sorin Blejnar sustine ca a fost abordat de catre George Maior, acesta din urma solicitand-ui sa tergiverseze dosarul in care era implicat Victor Ponta.

In momentul constatarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a unor posibile mentiunii false in declaratia de avere s-a luat decizia transmiterii dosarului respectiv de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala la Agentia Nationala de Integritate. George Maior l-a atentionat pe Sorin Blejnar cu privire la posibilele consecinte ulterioare sesizari Agentiei Nationale de Integritate si a dat de inteles ca in calitate de director al Serviciului Roman de Informatii ar avea posibilitatea sa influenteze rezultatele verificarilor in favoarea lui Victor Ponta", consemneaza raportul Comisiei SRI.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#raport comisie SRI, #George Maior comisie SRI, #George Maior SRI , #SRI