George Maior a demisionat de la conducerea SRI - care este procedura de numire a viitorului director

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 20:31
3438 citiri
George Maior a demisionat de la conducerea SRI - care este procedura de numire a viitorului director

Dupa demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Roman de Informatii, presedintele Klaus Iohannis trebuie sa propuna un alt nume pentru aceasta functie, care insa va fi numit de Parlament.

Potrivit art. 23 din Legea nr. 14 din 1992, privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, directorul institutiei are rang de ministru.

Totodata, seful SRI este "numit de Camera Deputatilor si Senat in sedinta comuna, la propunerea presedintelui Romaniei, in urma audierii celui propus" de catre comisia comuna permanenta a celor doua Camere pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

George Maior a demisionat de la sefia SRI

In continuare, comisia va prezenta un raport in fata Camerei Deputatilor si Senatului. Daca propunerea presedintelui este numita in functie, atunci viitorul director depune juramantul in fata Parlamentului.

Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI este condusa de deputatul PSD Georgian Pop, vicepresedinte fiind deputatul PNL Marius Popa. Ceilalti sase membri sunt senatorii Verestoy Attila (UDMR), Teodor Atanasiu (PNL) si Daniel Savu (PSD), precum si deputatii Liviu Codirla (PSD), Cezar Preda (PDL) si Sebastian Ghita (independent, fost PSD).

Cum este eliberat din functie directorul SRI

In ce priveste eliberarea din functie a directorului SRI, aceasta se face de Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea presedintelui Romaniei sau a cel putin o treime din numarul total al deputatilor ori al senatorilor, potrivit prevederilor Legii nr. 14 din 1992.

Cine ii poate tine locul

De asemenea, seful SRI are un prim-adjunct, care in cazul lui George Maior a fost Florian Codlea, care i-a urmat ca interimar, fiind inlocuitorul legal al acestuia. In plus, directorul Serviciului are si 3 adjuncti.

"Prim-adjunctul directorului SRI si adjunctii directorului au rang de secretari de stat si sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea directorului SRI", se mai arata in Legea privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii.

George Maior a demisionat de la conducerea SRI - cine este director interimar

George Maior si-a inaintat demisia, marti, din functia de director SRI, iar presedintele Klaus Iohannis i-a acceptat-o.

Demisia lui Maior vine in contextul tensiunilor aparute in ultima perioada intre SRI si Curtea Constitutionala pe tema asa-numitei legi Big Brother. Inainte de alegerile prezidentiale din 2014, fostul sef SRI declarase ca isi va pune mandatul la dispozitia presedintelui nou ales.

Reactia premierului Ponta dupa demisia sefului SRI

In acest moment nici SRI si nici SIE nu mai sunt conduse de directori, ci de interimari. Teodor Melescanu a demisionat din fruntea Serviciului de Informatii Externe in data de 22 septembrie, pentru a se inscrie in cursa electorala pentru Presedintia Romaniei.

Citeste si:
Drulă, avertisment pentru Cioloș: "Să pleci acum din USR, practic dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist"
Drulă, avertisment pentru Cioloș: "Să pleci acum din USR, practic dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist"
Președintele interimar al USR Cătălin Drulă a declarat marți, 24 mai, că o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din USR ar urma modelul „foștilor lideri care pe sfârșit de carieră...
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Ludovic Orban susține că "există o mână nevăzută a serviciilor secrete" în partide: "E foarte greu să găsești probe concrete ale implicării"
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că cei care se află la conducerea partidului „nu mai au nicio legătură cu tradiția istorică” a...